Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει την καλύτερη λειτουργία των Βιολογικών Καθαρισμών των Δήμων

Τηλεμετρικό σύστημα παρακολούθησης της ορθής λειτουργίας εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων

 Ένα ολοκληρωμένο τηλεμετρικό σύστημα παρακολούθησης της ορθής λειτουργίας εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) των Δήμων της Δυτικής Ελλάδας ξεκινάει από την  Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προκειμένου να δίνεται η δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης της λειτουργίας ΕΕΛ, με μειωμένο κόστος και κόπο.

Δίνεται επίσης η ευχέρεια συνεχούς παρακολούθησης τόσο των παραμέτρων που απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία όσο και άλλων φυσικοχημικών κα βιοχημικών παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα του νερού και παίζουν καθοριστικό ρόλο για την επαναχρησιμοποίηση του ή τη διάθεσή του σε επιφανειακό αποδέκτη.

Η παραπάνω πρωτοβουλία της Περιφέρειας, όπου έγινε δεκτή πριν λίγες ημέρες ύστερα από εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης Λάμπρου Δημητρογιάννη, αναμένεται να βοηθήσει τους Δήμους στην καλύτερη και εγκυρότερη παρακολούθηση και έλεγχο της επεξεργασίας λυμάτων, στην έγκαιρη ενημέρωση  για  πρόληψη και γρήγορη επέμβαση με διορθωτικές ενέργειες σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης,  αλλά και στην λήψη άμεσων ενεργειών σε περιπτώσεις ρύπανσης των υδάτων. Επίσης μειώνονται οι χρονοβόρες διαδικασίες και εξοικονομούνται πόροι, καθώς εξαλείφονται οι παραδοσιακές συμβατικές μέθοδοι.  Στις περιπτώσεις δε που απαιτείται συνεχής παρακολούθηση ή επανάληψη των μετρήσεων, το κόστος αυξάνεται σημαντικά ενώ η διαδικασία λήψης αποφάσεων επηρεάζεται άμεσα από τους χρόνους εκτέλεσης των συμβατικών δειγματοληπτικών μετρήσεων.

Παράλληλα, η  χρήση έξυπνων τεχνολογιών αποτελεί μία στρατηγική επιλογή που συμβαδίζει με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τη βελτιστοποίηση των συστημάτων διαχείρισης υδάτων και λυμάτων. Προσφέρει δε, αυτοματοποίηση των μετρήσεων φυσικοχημικών και οργανικών παραμέτρων -χωρίς απαίτηση πρότερης κατεργασίας των δειγμάτων (in situ, non-destructive methods)- με έξυπνες τεχνολογίες ΙοΤ για την αποθήκευση και μετάδοση της πληροφορίας μέσω συστημάτων cloud και αυξάνει σημαντικά την τεχνική ικανότητα της ΠΔΕ να ασκεί τις σχετικές ελεγκτικές της αρμοδιότητες αλλά και την ετοιμότητά της να παρεμβαίνει σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Ένα εποπτικό σύστημα για ποιοτικές παραμέτρους επεξεργασμένων λυμάτων μπορεί να εγκατασταθεί στην τελική φάση κάθε βιολογικού καθαρισμού λυμάτων, πριν την παροχέτευση του νερού στον τελικό αποδέκτη, δίνοντας κάθε στιγμή ασφαλή αποτελέσματα και αυξάνοντας την αποτελεσματική και ασφαλή διαχείριση των αστικών και βιομηχανικών λυμάτων και συμβάλλοντας συνεπώς την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος. 

Οι αρχικοί Δήμοι, στους οποίους πρόκειται να εφαρμοστεί το νέο σύστημα παρακολούθησης θα είναι οι Δήμοι Αγρινίου και Αιγίου, και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλοι, βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και επιλογών.

 «Συνεχίζουμε να προασπίζουμε ως Περιφέρεια την Ποιότητα Ζωής των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας. Σε μια εποχή που το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και η καθημερινότητα των πολιτών είναι άμεσα συνυφασμένες έννοιες, εφαρμόζουμε ένα νέο σύστημα παρακολούθησης και εποπτείας των εγκαταστάσεων επεξεργασμένων λυμάτων, με χρήση νέων τεχνολογιών και εξοικονομώντας πόρους για τους Δήμους. Αποτελούσε και αποτελεί πρώτη μας προτεραιότητα  η διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και η προστασία της καθημερινότητας των συμπολιτών μας» ανέφερε ο κ. Δημητρογιάννης.

Διαβάστε επίσης