Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και Παρατηρητήριο Ενέργειας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Σύσκεψη εργασίας με τον Περιφερειάρχη

Σε ουσιαστικές παρεμβάσεις στα ζητήματα ενέργειας και για το 2023, συνεχίζει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, βάσει και του στρατηγικού της σχεδιασμού.

Σε σύσκεψη εργασίας με τον Περιφερειάρχη, Νεκτάριο Φαρμάκη, ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Λάμπρος Δημητρογιάννης, τον ενημέρωσε για δύο νέες σημαντικές πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής: το Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης και το Παρατηρητήριο Ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα:

Ολοκληρώθηκε το Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης, όπου η εφαρμογή του θα επιτρέψει την εγκατάσταση των απαιτούμενων διαδικασιών για τη βέλτιστη ενεργειακή επίδοση όλων  των δομών και υπηρεσιών της Περιφέρειας, θα προσδιορίσει τις σημαντικές χρήσεις και ανάγκες για ενεργειακή βελτίωση, και θα συμπεριλαμβάνει διορθωτικές και προληπτικές ενέργειες, καθώς και προσδιορισμός στόχων για αποδοτική χρήση ενέργειας.

Παραλήφθηκε η μελέτη σκοπιμότητας για τη σύσταση και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ενέργειας, μιας μοναδικής καινοτομίας στην ελληνική αυτοδιοίκηση, που στόχο θα έχει τη διαμόρφωση έργων και προγραμμάτων ενέργειας για τις ανάγκες της Περιφέρειάς μας. Με αυτό τον τρόπο:

  • Προβλέπεται η σύναψη συμφωνιών συνεργασίας και διαμεσολάβηση στη διαδικασία ανταλλαγής δεδομένων, έτσι ώστε υπάρχει μια ενιαία πηγή συλλογής και αξιοποίησης δεδομένων για όλους τους χρήστες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Το Παρατηρητήριο αναμένεται να συνδράμει στην εναρμόνιση διαφορετικών μεθοδολογιών, παρέχοντας συγκρίσιμα δεδομένα και εκτιμήσεις σε δημόσιες αρχές με τρόπο που συνάδει με τα εθνικά και κοινοτικά πρότυπα.

  • Ως διαμεσολαβητής ενεργειακού σχεδιασμού, το Παρατηρητήριο θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται ενεργειακά δεδομένα από πολλές πηγές και θα τις παρέχει σε δημόσιες αρχές και ιδιώτες σε μια τυποποιημένη, κατανοητή και προσιτή μορφή. Ταυτόχρονα, θα παρέχει υποστήριξη στην ερμηνεία και χρήση των συλλεχθέντων στατιστικών πληροφοριών. Με αυτό τον τρόπο δεν θα χρειάζεται οι δημόσιες αρχές να συνάπτουν ξεχωριστές συμφωνίες με παρόχους δεδομένων και να χειρίζονται πληροφορίες που δεν έχουν τυποποιηθεί ή εναρμονιστεί με δεδομένα από άλλες πηγές.

  • Θα προσφέρει υψηλό επίπεδο τεχνικής επάρκειας στην συλλογή και ανάλυση των πληροφοριών, στη σύναψη και διαχείριση συνεργασιών και στο σχεδιασμό ενεργειακής πολιτικής. Το Παρατηρητήριο θα παρέχει τεχνογνωσία και συμβουλές στη διαμόρφωση πολιτικής  και  αναμένεται να ενισχύει την  διαδικασία λήψης αποφάσεων. Επίσης, θα διαδραματίσει το ρόλο του μηχανισμού αξιολόγησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, της πολιτικής προσαρμογής και της πολιτικής μετριασμού στην περιφερειακή και τοπική οικονομία και στον ενεργειακό σχεδιασμό.

  • Αντικείμενο του θα αποτελέσει η δημιουργία ολοκληρωμένων προφίλ της υφιστάμενης κατάστασης για τα πλαίσια και τα δεδομένα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την ανάλυση και εμφάνιση τάσεων κατανάλωσης και παραγωγής ενέργειας, τις συμβολές διαφορετικών τεχνολογιών στην εξοικονόμηση   ενέργειας και τέλος θα προτείνει συγκεκριμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων κλπ.

Οι διαδικασίες για τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Ενέργειας αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, στο σκέλος της χρηματοδότησης και της σύστασής του.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, έγινε και εκτενής συζήτηση για τις προτεραιότητες που θα πρέπει να τεθούν στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-27, όπου μεγάλο μέρος των πόρων αναμένεται να κατευθυνθεί για ενεργειακές παρεμβάσεις.

 

Διαβάστε επίσης