Μαίνεται η φωτιά στα Κρέστενα – Επί τόπου ο Τάκης Θεοδωρικάκος: "Δεκαπέντε πυρκαγιές σε 20 ημέρες στην Ηλεία δεν είναι σύμπτωση" (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Ο υπουργός ενημερώθηκε για την επιχείρηση των δυνάμεων πυρόσβεσης

Στην περιοχή των Κρεστένων στην Ηλεία, όπου μαίνεται το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς που ξεκίνησε χθες Κυριακή το απόγευμα, έφτασε περίπου στις 11 το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σαφώς σε ενδείξεις εμπρησμού στην περιοχή της Ηλείας, ενώ, όπως είπε, έχει ήδη πραγματοποιηθεί ήδη η σύλληψη ενός πολίτη για εμπρησμό. «Τις τελευταίες 20 ημέρες στον Νομό Ηλείας έχουν ξεκινήσει 15 φωτιές. Δεν υπάρχει κανένας που να πιστέψει ότι αυτό γίνεται τυχαία. Είναι προφανές ότι υπάρχουν εμπρησμοί, ότι υπάρχουν σχέδια και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να βρούμε τους ενόχους. Είναι πρόκληση για την τοπική κοινωνία, τον δήμο, την περιφέρεια και ιδίως για τις αστυνομικές και πυροσβεστικές Αρχές να βρουν τους ενόχους αυτών των εμπρησμών και να τους παραδώσουν στην Δικαιοσύνη».

Όπως επισήμανε, χάρη στην αποτελεσματική προσπάθεια όλων, δεν έχει χαθεί καμία ανθρώπινη ζωή, ούτε κατοικίες. «Δίνεται μια πολύ σκληρή μάχη για να αντιμετωπιστεί και αυτή η πυρκαγιά. Θέλω να ευχαριστήσω τους 180 άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τα 120 στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι σε στενή συνεργασία μεταξύ τους, αλλά και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αγωνίζονται για να σταματήσουν τις φλόγες, να σώσουν τις ανθρώπινες ζωές και τις περιουσίες των ανθρώπων».

Τέσσερα αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα

Αναλυτικότερα, ο κ. Θεοδωρικάκος, βρέθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», ενώ στη συνέχεια μετέβη, σύμφωνα με το patrisnews, στο δημαρχείο της περιοχής και στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Η πυρκαγιά κινείται νότια νοτιοανατολικά προς Σμέρνα, Γρύλλο και Σκιλλουντία, και υπάρχουν διάφορα διάσπαρτα μέτωπα. Επιχειρούν 159 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 59 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

 

Το χρονικό της φωτιάς

Η φωτιά ξεκίνησε χθες το μεσημέρι γύρω στις 3.30 μ.μ. κοντά στην αφετηρία του παλαιού δρόμου Μακρισίων – Κρεστένων και γρήγορα επεκτάθηκε λόγω του δυνατού ανέμου παίρνοντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις και απειλώντας ακόμα και την πρωτεύουσα του Δήμου αφού οι φλόγες αστραπιαία κύκλωσαν την Κρέστενα από τη μεριά του νεκροταφείου.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα οι Πυροσβεστικές δυνάμεις και με υπεράνθρωπες προσπάθειες προσπάθησαν τόσο να σβήσουν την φωτιά όσο και να σώσουν τον κόσμο, βγάζοντας τους κυριολεκτικά στα χέρια από τα σπίτια τους, την ώρα που οι φλόγες περνούσαν κυριολεκτικά μέσα από τις αυλές.

Η επιχείρηση κατάσβεσης ωστόσο δεν ήταν εύκολη υπόθεση αφού ο δυνατός άνεμος και τα δυσπρόσιτα σημεία δεν αποτελούσαν σύμμαχο με αποτέλεσμα στην Σκυλλουντία να καούν κάποια σπίτια, αρκετές αγροικίες και πολλά χωράφια και λιοστάσια.

Λίγο πριν την δύση του Ηλίου, η πυρκαγιά έστριψε προς Βρίνα και Γρύλλο συνθέτοντας ένα σκηνικό αποκάλυψης αφού σε οποιοδήποτε σημείο και αν σήκωνες το κεφάλι σου, έβλεπες μόνο φλόγες. Και ο ήλιος, κρυμμένος.. Όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε καλοκαίρι στην Ηλεία.

Παρά τις συνεχείς ρίψεις των εναέριων, η εικόνα της φωτιάς δεν βελτιωνόταν αφού τα μέτωπα ήταν πολλά και μεγάλα, ενώ την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές εκφράζονταν φόβοι τόσο για την Βρίνα και τον Γρύλλο, όσο και για την περιοχή της Σμέρνας με την κατάσταση να κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη λόγω της αδυναμίας πλέον των εναέριων να πετάξουν.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς εκτός από τις Πυροσβεστικές δυνάμεις έπαιξαν και οι πολίτες, οι οποίοι με ό,τι μέσα διέθεταν προσπάθησαν να σώσουν ό,τι σωζόταν.

    Με πληροφορίες από patrisnews, in.gr, naftemporiki.gr  

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ