Η ανάπτυξη, η ειλικρίνεια και η κερδοφορία του κεφαλαίου

του Κωνσταντινου Σβόλη*

 

Η δημοτική αρχή του Δήμου Πατρέων, για μια ακόμη φορά, αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων. Σε ερώτημα του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» Νίκου Παπαδημάτου, στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 9/2/2022 , σχετικά με το ύψος του ποσού που δαπανήθηκε για έργα στην πόλη μας το 2021, τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι σίγησαν. Απαντήσεις όπως «δεν το ξέρω» ή «θα το δούμε και θα σας απαντήσουμε», δε συνάδουν με την υποχρέωση της ενημέρωσης των πολιτών για μείζονος σημασίας θέματα, όπως τα έργα που εκτελούνται στον Δήμο Πατρέων. Ας αντιληφθούν κάποιοι ότι οι ερωτήσεις των δημοτικών παρατάξεων εκφράζουν απορίες του πατραϊκού λαού και οφείλουμε άπαντες να τον σεβόμαστε.

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι επί προϋπολογισθέντων 89.318.026,69 ευρώ για έργα το 2021, δαπανήθηκαν 5.713.060,95 ευρώ. Μόλις το 6,4%. Αυτή είναι η απάντηση που απεκρύβη από τη δημοτική αρχή σκοπίμως. Εκ προθέσεως και όχι λόγω άγνοιας, διότι το επόμενο (τέταρτο) θέμα συζήτησης στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήταν «Έκθεση Δ΄ τριμήνου έτους 2021, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού» που εισηγήθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και εμπεριείχε τα στοιχεία αυτά. Τα γνώριζαν και τα απέκρυψαν.

Η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος, που χρηματοδοτείται σχεδόν αποκλειστικά από κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, θα αλλάξει άρδην την εικόνα της πόλης και οφείλουν άπαντες να συνδράμουν στην κατεύθυνση αυτή.

Ας αντιληφθούν οι της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι το ψεύδος και η συσκότιση υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και τον ειλικρινή και γόνιμο διάλογο για την πολυπόθητη ανάπτυξη της Πάτρας.

Άλλωστε, πώς μπορεί να πείσει η δημοτική αρχή ότι πραγματικά επιζητά την ανάπτυξη, όταν ταυτίζει τις αστικές αναπλάσεις, τα προγράμματα για την «έξυπνη πόλη» και την ενεργειακή αυτονομία μέσω των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με την κερδοφορία του κεφαλαίου;

*Ο Κωνσταντίνος Σβόλης είναι Ιατρός Καρδιολόγος, μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης "Πάτρα Ενωμένη"

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ