Κτίριο Μπάρρυ και ιλαροτραγωδία

του Κωνσταντίνου Σβόλη, Γιατρού , Δημοτικού Συμβούλου

 

Ιλαροτραγωδικό δρώμενο θυμίζει η πολιτική κυβίστηση της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πατρέων σχετικά με τη μετονομασία του κτιρίου Μπάρρυ (πρώην σταφιδαποθήκες) σε κτίριο Κώστας Καζάκος, αποδίδοντας τιμή στον εκλιπόντα πρώην Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Πάτρας.

Η σημαντική καλλιτεχνική αξία του εκλιπόντος δεν αμφισβητείται από κανέναν και είναι στην κρίση της κεντρικής πολιτείας  ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να τιμηθεί. Η πληθωρική σε ποιότητα, ταλέντο, προσφορά και ήθος παρουσία του αναγνωρίζεται από όλους.

Αποτελεί, όμως, μέγιστο λάθος της Δημοτικής Αρχής ο τρόπος με τον οποίον χειρίστηκε  πολιτικά αυτή τη σημαντική απώλεια.

Αν σκοπεύουμε  να τιμηθεί, σε τοπικό επίπεδο, ως καλλιτέχνης θα πρέπει να έχουμε ήδη πράξει και σε ανάλογες περιπτώσεις το ίδιο.

Αν σκοπεύουμε να τιμηθεί για την προσφορά του στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας  τότε θα πρέπει να τιμήσουμε και όλους τους προηγούμενους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές που δεν βρίσκονται εν ζωή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας σε μία έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε (όχι ομόφωνα)την απότιση φόρου τιμής στον εκλιπόντα με δράσεις μεταξύ των οποίων ήταν και η μετονομασία του κτιρίου Μπάρρυ σε κτίριο Κώστας Καζάκος. Αγνόησε και επέδειξε ασέβεια η Δημοτική Αρχή τόσο στην ιστορία της πόλης μας όσο και στο γεγονός ότι το κτίριο αποτελεί κληροδότημα του Καραμανδανείου Νοσοκομείου Παίδων. Θα πρέπει να θυμούνται οι σημερινοί διοικούντες ότι η παραγωγή και το εμπόριο σταφίδας αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης και οικονομικής ευημερίας της πόλης μας.

Με την απόφαση αυτή διαφώνησε η εκπρόσωπος της Δημοτικής Παράταξης «Πάτρα Ενωμένη» κα Μαριάννα Σταματιάδου και τελικά δικαιώνεται αφού η Δημοτική Αρχή αλλάζει  την απόφαση που αφορούσε τη μετονομασία του κτιρίου και προτείνει τελικά την ονοματοδοσία  της θεατρικής σκηνής που λειτουργεί εντός του κτιρίου. Διαφοροποιούν, αυθαίρετα,  τις δικές τους αποφάσεις ύστερα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Οι παλινωδίες αυτές δεν συνάδουν με σοβαρή διοίκηση και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε την κα Σταματιάδου και όσους με δημόσιες τοποθετήσεις διαφυλάττουν την ιστορία μας.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ