Ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών

 

 

Σε ανακοίνωση του Τμήματος Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε σχέση με τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας αναφέρονται τα εξής: 

“Με απέραντη θλίψη παρακολουθούμε να εξελίσσεται η πραγματικότητα τις τελευταίες ημέρες. Δυστυχώς η κλιματική κρίση, στην οποία καύσωνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές και πλημμύρες εμφανίζονται με μεγάλη συχνότητα, καταστρέφοντας το φυσικό και δομημένο περιβάλλον και αποδεκατίζοντας όλους τους ζωντανούς οργανισμούς που βρίσκονται στο δρόμο τους, είναι εδώ. Είναι εδώ επίσης, η δυσκολία του κρατικού μηχανισμού να ανταπεξέλθει γρήγορα και με επάρκεια στις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, οι ελλείψεις σε υλικές υποδομές αλλά και προσωπικό. Για μία ακόμη φορά, όπως και στην πανδημία βασιζόμαστε στην αυτοθυσία και την αυταπάρνηση, λίγων κακοπληρωμένων και υποτιμημένων ανθρώπων που καλούνται να σώσουν την κατάσταση με την βοήθεια όσων εθελοντικά ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες.

Η επόμενη μέρα καλεί για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών των ατελείωτων πυρκαγιών που κατέστρεψαν τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες ότι βρέθηκε στο πέρασμά τους, όπως και για την δημιουργία του πλαισίου που θα ρυθμίζει τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην κατεύθυνση της αναχαίτισης της κλιματικής κρίσης. Στο πνεύμα αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσίασε την πρόταση επτά σημείων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για την σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου δράσης:

1) Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο).

2) Να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών. Το σχέδιο αυτό πρέπει να ενσωματώνει τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία και αλληλοτροφοδότηση με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας αλλά και διεθνώς, να έχει ορίζοντα δεκαετίας, να αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα και να αναθεωρείται εφόσον χρειάζεται.

3) Να αξιοποιηθεί το πόρισμα Γκολντάμερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

4) Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας που θα πρέπει να στελεχώνεται από πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

5) Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.

6) Να ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.

7) Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αχαΐας καλεί όλες τις περιβαλλοντικές και οικολογικές συλλογικότητες, τους δημοκρατικούς πολίτες και γενικά κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, να ενεργοποιηθούν και να συσπειρωθούν σε ένα ενιαίο μέτωπο, ενάντια στην λογική που θεωρεί το κέρδος ως υπέρτατη αξία, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει ζωή σε ένα νεκρό πλανήτη.”

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ