Γιατί ο σκύλος συμπεριφέρεται διαφορετικά σε κάθε μέλος της οικογένειας;

Μία απορία που έχουν αρκετοί κηδεμόνες σκύλων, είναι γιατί ο αγαπημένος τους φίλος έχει διαφορετική συμπεριφορά σε κάθε μέλος της οικογένειας.
Με κάποιους είναι συνεργάσιμος και πρόθυμος να ακούσει, ενώ με άλλους είναι ατίθασος και πεισματάρης.

Ο σκύλος γνωρίζει πολύ καλά ποιος και πότε του βάζει όρια. Όταν καταλάβει ότι δεν υπάρχουν όρια, είναι πολύ πιθανό να γίνει ανεξέλεγκτος και να δημιουργεί προβλήματα

«Είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε ότι το σκυλί δεν ρυθμίζεται όπως το μηχάνημα. Το σκυλί διαμορφώνει τη συμπεριφορά του, αναλόγως με το ποιος ασχολείται μαζί του. Αυτό σημαίνει ότι με τον κάθε άνθρωπο έχει διαφορετική συμπεριφορά, αφού αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο το σκυλί. Για παράδειγμα, εάν κάποιος τον βγάζει βόλτα και δεν ξέρει να το διαχειριστεί, ενδεχομένως να τραβάει το λουρί του. Σε αντίθεση με κάποιον άλλον, που είναι καλύτερος χειριστής», εξηγεί ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Γιώργος Κυριακού.

Πώς διαμορφώνεται η συμπεριφορά του – Η αξία της ρουτίνας

Όπως αναφέρει, ο σκύλος γνωρίζει πολύ καλά ποιος και πότε του βάζει όρια. Όταν καταλάβει ότι δεν υπάρχουν όρια, είναι πολύ πιθανό να γίνει ανεξέλεγκτος και να δημιουργεί προβλήματα. Οπότε, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητα της δικής μας εκπαίδευσης, κι όχι μόνο του σκύλου μας.

«Πρέπει να δώσετε μεγάλη βάση στη βελτίωση της τεχνικής σας, όσον αφορά τον χειρισμό του σκυλιού, και την κατανόηση της ψυχολογίας του.
Διαμορφώνοντας μια καθημερινή ρουτίνα, ο σκύλος θα ξέρει πώς να συμπεριφερθεί και τι να περιμένει.

Η καθημερινότητα τού εγγυάται την ασφάλειά του, του εκμηδενίζει το στρες και έχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας. Μπορούμε, λοιπόν, να του μάθουμε στον σκύλο μας διάφορες συγκεκριμένες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, να κάθεται και να περιμένει πριν φάει, και να μη χοροπηδάει. Επίσης, μπορούμε να του διδάξουμε να παραμένει ήρεμος καθώς προσπαθούμε να τού φορέσουμε το λουρί. Όπως και να μην πηδά πάνω μας κάθε φορά που επιστρέφουμε στο σπίτι», διευκρινίζει ο κ. Κυριακού.

Υποστηρίζει ότι, αν εφαρμόζουν όλα τα μέλη της οικογένειας καθημερινά αυτές τις πρακτικές, τότε χτίζουμε έναν ισορροπημένο χαρακτήρα.
Στην περίπτωση, όμως, «που χρειαστεί να γίνουν κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητα του σκύλου σας, αυτές πρέπει να γίνουν σταδιακά. Δηλαδή, εάν, για παράδειγμα, πρόκειται να αλλάξετε σπίτι, καλό είναι να επισκεφτεί αρκετές φορές τη νέα του στέγη πριν από τη μετακόμιση. Όπως και αν πρόκειται να φιλοξενηθεί σε κάποιο ξενοδοχείο σκύλων. Θα ήταν φρόνιμο, να επισκεφτείτε τον χώρο και να τον αφήσετε για κάποιες ώρες, προτού φιλοξενηθεί. Δώστε ένα εύλογο διάστημα στο σκυλί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες», επισημαίνει ο κ. Κυριακού.


Να θυμάστε, όπως υπογραμμίζει ο κ. Κυριακού, ότι η συμπεριφορά του σκύλου εξαρτάται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, από τους ανθρώπους που τον διαχειρίζονται.

Ο ρόλος του εκπαιδευτή

Καλώντας έναν εκπαιδευτή σκύλων, όπως αναφέρει ο κ. Κυριακού, είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε ότι είναι ο άνθρωπος που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε το σκυλί. Να το κατανοήσουμε ως ύπαρξη και να αποκτήσουμε γνώσεις για την ψυχολογία του. Να μάθουμε τις ανάγκες του και να τον σεβόμαστε.

«Φυσικά, ο εκπαιδευτής θα μάθει στο σκυλάκι μας βασικές εντολές, οι οποίες όμως, δεν είναι ο σκοπός της εκπαίδευσης, αλλά ο κώδικας επικοινωνίας μαζί του, ώστε να διαχειριζόμαστε διάφορες συμπεριφορές του. Ο εκπαιδευτής θα σας δείξει τον δρόμο και θα σας διδάξει τον κώδικα επικοινωνίας», αναφέρει ο κ. Κυριακού.
Και καταλήγει: «Όμως, εσείς ζείτε μαζί του και εσείς, ουσιαστικά, θα τού χτίσετε τον χαρακτήρα του».

https://www.in.gr/