Έτσι θα γίνουμε καλύτεροι γονείς

Πρέπει οι γονείς να θυμούνται πως όταν τα παιδιά τους έχουν ξεσπάσματα, τρέχουν γύρω με απαράμιλλές εκρήξεις ενέργειας, αρνούνται να σταματήσουν να φωνάζουν, διακόπτουν συνεχώς τις συνομιλίες και πολλά άλλα, συμπεριφέρονται κατάλληλα για την ηλικία τους…

Είναι αλήθεια ότι το να είσαι γονέας μικρού παιδιού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα μικρά παιδάκια συνήθως έχουν ξεσπάσματα, βιώνουν έντονα συναισθήματα που δεν μπορούν να αντιληφθούν πλήρως, επομένως όταν είσαι γονιός μικρού παιδιού χρειάζεται να διαθέτεις μια σωστή νοοτροπία, ώστε να οικοδομηθεί μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ σας.

Ακολουθούν ορισμένες συνήθειες για να βελτιώσετε τη νοοτροπία σας ως γονέας μικρών παιδιών.

Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες

Πολλά μικρά παιδάκια τείνουν να συμπεριφέρονται σαν μεγάλοι και αυτό συνήθως μας κάνει να ξεχνάμε το πόσο μικρά ηλικιακά και ανώριμα είναι. Εξαιτίας αυτού, οι προσδοκίες που θέτουν οι γονείς για τα μικρά παιδιά τους μπορεί μερικές φορές να είναι μη ρεαλιστικές για την ηλικία τους και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση ή ακόμη και θυμό.

Πρέπει οι γονείς να θυμούνται πως όταν τα παιδιά τους έχουν ξεσπάσματα, τρέχουν γύρω με απαράμιλλές εκρήξεις ενέργειας, αρνούνται να σταματήσουν να φωνάζουν, διακόπτουν συνεχώς τις συνομιλίες και πολλά άλλα, συμπεριφέρονται κατάλληλα για την ηλικία τους. Όταν οι γονείς θέτουν μη ρεαλιστικές προσδοκίες για αυτούς, σύμφωνα με το The Bump, είναι στο σωστό δρόμο για να αποτύχουν και να προκαλέσουν απογοήτευση στα παιδιά τους.

Επομένως, οι γονείς πρέπει να θυμούνται πόσο νεαρό είναι το μικρό παιδί τους και πως συμπεριφέρονται συνήθως τα παιδιά σε αυτήν την αναπτυξιακή ηλικία. Όταν οι γονείς κατακτήσουν αυτή τη νοοτροπία και τους γίνει συνήθεια, τότε θα έχουν μια πιο ισορροπημένη σχέση με τα παιδιά τους.

Χτίστε μια ατμόσφαιρα αμοιβαίου σεβασμού

Τα μικρά παιδιά ξεπερνούν τα όρια συνεχώς. Όταν το κάνουν αυτό, είναι καθήκον των γονέων τους να τα ενημερώσουν ποια είναι αυτά τα όρια και γιατί δεν πρέπει να ξεπερνούνται.

Με το να πει ένας γονιός στο μικρό παιδάκι ένα ξερό «όχι», δεν θα καταφέρει τίποτα. Η αμέσως επόμενη ερώτηση θα είναι το «γιατί;». Και όταν συμβαίνει αυτό οι γονείς δίνουν ως απάντηση το επειδή «είμαι ο γονέας σου». Επίσης, αυτή η απάντηση δεν βοηθάει πουθενά.

Με αυτόν τον τρόπο, και οι γονείς νιώθουν ασέβεια όταν τα παιδιά ενεργούν ξεπερνώντας τα όρια, αλλά και τα παιδία νιώθουν ασέβεια γιατί δεν παίρνουν σαφείς και επεξηγηματικές απαντήσεις στο γιατί να μη κάνουν κάτι.

Οι γονείς πρέπει να καταλαβαίνουν ότι πρέπει να χτιστεί ένα θεμέλιο αμοιβαίου σεβασμού, κάτι που είναι θεμελιώδες σε μια σχέση γονέα και μικρού παιδιού, σύμφωνα με το You Are Mom. Για να γίνει αυτό, πρέπει οι γονείς να είναι πιο επεξηγηματικοί και να δίνουν επιχειρήματα που θα συνοδεύουν το «όχι».

Με τη σειρά τους, τα μικρά παιδιά που θα γίνουν λήπτες αυτών των επιχειρημάτων θα σεβαστούν το «όχι» και δεν θα υπάρξει αντίδραση. Έτσι, οι γονείς και τα μικρά παιδιά θα έχουν δημιουργήσει έναν κύκλο αμοιβαίου σεβασμού ο ένας για τον άλλο.

Ξοδέψτε ποιοτικό χρόνο καθημερινά με τα παιδιά σας

Όσο πιο ποιοτικό χρόνο περνάνε καθημερινά οι γονείς με τα παιδιά τους, τόσο πιο εύκολα μπορούν να αντιληφθούν από πού προέρχεται η συμπεριφορά των μικρών παιδιών τους. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με το VeryWell Family, είναι απαραίτητο να περάσετε 15 έως 30 ποιοτικά λεπτά χωρίς διακοπές με ένα μικρό παιδί.

Το να ξοδεύετε τουλάχιστον 30 λεπτά με ένα μικρό παιδί καθημερινά όχι μόνο θα εξαλείψει ανεπιθύμητες συμπεριφορές, αλλά θα βοηθήσει τους γονείς να αντιληφθούν ότι τα μικρά τους παιδιά δεν προσπαθούν να είναι αντιδραστικά σκόπιμα. Θέλουν απλώς την προσοχή των γονιών τους και να τους υπενθυμίζεται το πόσο πολύ τα αγαπούν.

Θυμηθείτε ότι τίποτα δεν διαρκεί για πάντα

Οι γονείς πρέπει πάντα να θυμούνται ότι φάση είναι θα περάσει. Μια αντιδραστική συμπεριφορά – πάντα σε λογικά πλαίσια -, η συνεχόμενη αμφισβήτηση των πάντων, οι εκρήξεις ενέργειας και τα ξεσπάσματα είναι απολύτως φυσιολογικές καταστάσεις και σύντομα θα αποτελούν παρελθόν.

πηγή

Διαβάστε επίσης