Όλοι οι γονείς γνωρίζουν – ή μαθαίνουν με τον δύσκολο τρόπο – ότι ένα μωρό, εκτός από ευτυχία, μπορεί να φέρει μαζί του κούραση, ευερεθιστότητα και καβγάδες ανάμεσά τους.
Αλλά τι θα γινόταν αν σας έλεγα ότι πολλές από αυτές τις εντάσεις μπορούν να αποφευχθούν με μια μόνο ερώτηση;
Το Νο. 1 πράγμα που πρέπει να συζητήσουν οι γονείς
«Ποια πτυχή της σχέσης μας πιστεύεις ότι μπορεί να αποτελέσει πιθανό πρόβλημα στο μέλλον, αν δεν αρχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό τώρα»;
Αυτή η απλή αλλά έξυπνη ερώτηση μπορεί να σας αποκαλύψει ποια προβλήματα θεωρεί ο σύντροφός σας ότι ενδεχομένως να προκύψουν στην πορεία της σχέσης σας. Και το καλύτερο είναι ότι έτσι, μπορείτε να τα προλάβετε.
Για παράδειγμα, καθώς προσαρμόζεστε στην καθημερινότητα του παιδιού σας, έρχεστε για πρώτη φορά αντιμέτωποι με την άποψη του συντρόφου σας, για την ανατροφή του παιδιού, η οποία είναι πιθανό να διαφέρει από τη δική σας.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις για μια σειρά από ζητήματα, όπως το πού θα κοιμάται το μωρό (στο κρεβάτι μαζί σας ή στην κούνια του), τον θηλασμό (αποκλειστικός ή/και φόρμουλα), το ποιος έχει σειρά να ξυπνήσει και να ταΐσει το νεογέννητο, το πώς θα μοιραστείτε τις δουλειές του σπιτιού (ο ένας γονέας μπορεί να χρειαστεί να κάνει περισσότερα ή λιγότερα από πριν).
Πολλά ζευγάρια, ωστόσο, τείνουν να αγνοούν ένα ζήτημα που τους «τρώει» επειδή δεν θέλουν να το κάνουν θέμα και να τσακωθούν, μέχρι ένας από τους δύο να εκραγεί.
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει η απόλυτα αρμονική σχέση ή ζευγάρια που δεν διαφωνούν σε τίποτα.
Υπάρχουν, όμως, ζευγάρια που δεν χωρίζουν επειδή συζητούν ανοιχτά και έγκαιρα όσα τους απασχολούν και προσπαθούν να τα αντιμετωπίσουν από κοινού και με υγιείς τρόπους.
Αντί να εστιάσετε αποκλειστικά στο να δημιουργήσετε ξανά αυτό που λειτουργούσε όταν ήσαστε οι δυο σας, ίσως ήρθε η ώρα να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση σας.