Τα χάρτινα κουτιά μειώνουν το άγχος στις γάτες

Κάθε ιδιοκτήτης γάτας γνωρίζει ότι το παιχνιδιάρικο αιλουροειδές λατρεύει τα χάρτινα κουτιά.

Πριν προλάβετε να αφαιρέσετε τα αντικείμενα μέσα από τα χάρτινα κουτιά συσκευασίας, η γάτα έχει ήδη προλάβει να μπει μέσα, έχοντας βρει το ιδανικό μέρος για τον καθιερωμένο ύπνο της. Άραγε, ποιος είναι ο λόγος που οι γάτες αγαπούν τα χάρτινα κουτιά;

Οι γάτες αναζητούν ενστικτωδώς κλειστούς χώρους για μεγαλύτερη ασφάλεια. Μέσα σ’ ένα χάρτινο κουτί, μια γάτα μπορεί να παρατηρήσει το περιβάλλον της χωρίς να αισθάνεται εκτεθειμένη, κάτι που της επιτρέπει να χαλαρώσει και να αισθάνεται πιο άνετα. Έτσι, λοιπόν, τα χάρτινα κουτιά αποτελούν το ιδανικό καταφύγιο, ώστε οι γάτες να βρουν την προστασία που επιζητούν.

Εξάλλου, οι γάτες είναι από την φύση τους κυνηγοί, συνεπώς, τα κουτιά χρησιμεύουν ως τα τέλεια σημεία για να στήσουν ενέδρα. Ο περιορισμένος χώρος επιτρέπει στις γάτες να κρυφτούν, ελέγχοντας το περιβάλλον τους, και στη συνέχεια να επιτεθούν στο υποψήφιο «θήραμά» τους, είτε πρόκειται για παιχνίδι είτε για ένα ανυποψίαστο μέλος της οικογένειας, που εκείνη την στιγμή περνά από δίπλα της.

Τα χάρτινα κουτιά μειώνουν το άγχος

Τα χάρτινα κουτιά μπορούν να μειώσουν το άγχος της γάτας, αφού βρίσκονται σ’ένα ελεγχόμενο και οικείο χώρο. Τα περιχαρακωμένα όρια παρέχουν μια αίσθηση ασφάλειας στις γάτες που συχνά αισθάνονται άγχος ή για εκείνες που προσπαθούν να προσαρμοστούν σ’ ένα νέο περιβάλλον.

Για παράδειγμα, μια γάτα που υιοθετήθηκε πρόσφατα μπορεί να βρει ηρεμία σ’ ένα κουτί, καθώς επιδιώκει να εγκλιματιστεί σταδιακά στο νέο της σπίτι. Επιπλέον, μέσα σ’ ένα κουτί η γάτα μπορεί να χαλαρώσει, όταν νιώθει κούραση ή υπερδιέγερση, ώστε να αποσυμπιεστεί, κάνοντας ένα μικρό διάλειμμα. 

Τα κουτιά προσφέρουν ζεστασιά στις γάτες

Τα κουτιά παρέχουν μόνωση και αποτελούν ένα  ζεστό και φιλόξενο μέρος για τις γάτες, προκειμένου να διατηρήσουν την θερμοκρασία του σώματός τους. Η κατάλληλη θερμοκρασία περιβάλλοντος για να κρατήσουν την θερμοκρασία του σώματός τους είναι πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου.

Αυτό κάνει τα κουτιά ιδανικά για γάτες που θέλουν να βρουν ζεστασιά, ώστε να κοιμηθούν και να ανακτήσουν δυνάμεις. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η γάτα σας αναζητά κουτιά πιο συχνά κατά τους χειμερινούς μήνες. Αυτή η λαχτάρα για ζεστασιά είναι εν μέρει ο λόγος που γουργουρίζουν οι γάτες.

Εξερεύνηση

Οι γάτες είναι πλάσματα που έχουν έμφυτη περιέργεια και τα κουτιά κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους. Οι γάτες θέλουν να ανακαλύψουν τι περιέχει το κουτί, γι αυτό και θα παρατηρήσετε ότι αρχικά μυρίζουν τα κουτιά, τα ξύνουν με τα νύχια τους και στην συνέχεια, τα δαγκώνουν. Έτσι, τα κουτιά αποτελούν και ένα μέσο ψυχαγωγίας που τις κρατά σωματικά και πνευματικά δραστήριες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ