Πότε θα ανακοπεί η κορύφωση του τρίτου κύματος και τι ρόλο παίζουν οι μεταλλάξεις στην πορεία της πανδημίας και στα σχέδια της επιτροπής των ειδικών;
Καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού χτυπούν νέα υψηλά νούμερα (χθες ξεπέρασαν τις 3.000) και η διασπορά των μεταλλάξεων είναι κάτι που ακούγεται από τους ειδικούς ολοένα και περισσότερο, ανοιχτό αλλά δύσκολο να απαντηθεί παραμένει το ερώτημα του πόσο θα διαρκέσει αυτή η κορύφωση και αν τα υπάρχοντα δεδομένα για τη διασπορά των διαφορετικών πια μεταλλάξεων βοηθούν τους ειδικούς να καταλαβαίνουν που βρίσκεται αυτή η στιγμή η πανδημία λαμβάνοντας τις κατάλληλες αποφάσεις.
«Στο ΑΠΘ προσπαθούμε διαρκώς να κάνουμε τα μοντέλα μας πιο ευέλικτα έτσι ώστε να λαμβάνουν υπόψιν τους την ασταμάτητη δυναμική των μεταλλαγμένων στελεχών. Τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς», μας λέει ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής. Ο ίδιος λέει ότι η εμφάνιση των μεταλλαγμένων στελεχών κάνει ρευστό τον υπολογισμό του συντελεστή μετάδοσης.
«Έχω και εγώ ο ίδιος μεγαλύτερη αβεβαιότητα για τα δεδομένα μιας και έχουμε πολλές διαφορετικές τροχιές τις οποίες δημιουργούν οι μεταλλάξεις. Άλλες μπορεί να πηγαίνουν να προς τα κάτω και την ίδια στιγμή άλλες να αυξάνονται επιθετικά προς τα πάνω», μας λέει χαρακτηριστικά.
Και συνεχίζει: «Αυτό δημιουργεί αβεβαιότητα και για τους ανθρώπους που παίρνουν τις αποφάσεις. Μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι η κορύφωση του τρίτου κύματος θα συνέβαινε αυτή την εβδομάδα και η αποκλιμάκωση θα ξεκινούσε σταδιακά από την αρχή της επόμενης εβδομάδας. Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχει άλλο μοντέλο μας που δείχνει ότι η κορύφωση μπορεί να διαρκέσει και ως τις 20 Μαρτίου, κάτι που φυσικά μεταθέτει το άνοιγμα της κοινωνίας για ακόμα πιο μετά. Ειλικρινά δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πόσο θα διαρκέσει αυτή η κορύφωση του τρίτου κύματος. Μπορεί να συνεχίσουμε να βλέπουμε τόσα πολλά κρούσματα για 10 ημέρες ακόμα».
Ελλιπής η προστασία του κοινού σε χώρους εργασίας και ΜΜΜ
Ο ίδιος τονίζει ακόμα πως δεν μπορούμε να συζητάμε για «έξυπνα μέτρα» με βάση τον έλεγχο της συμπεριφοράς του κοινού όταν το ίδιο το κράτος δεν βοηθάει στην πρόληψη. Όπως το θέτει: «Όταν σε χώρους εργασίας και ΜΜΜ ο κόσμος παραμένει απροστάτευτος δεν βοηθάμε την κατάσταση. Υπολειπόμαστε στην ασφάλεια και στην οργάνωση της εργασίας και της μετακίνησης. Από πέρυσι μάλιστα λέμε ότι στο ΑΠΘ λέμε ότι υπάρχει ειδική συσκευή που δημιουργήσαμε, η οποία όταν τοποθετείται στους κλειστούς χώρους, απορροφά τον αέρα, τον απολυμαίνει με υπεριώδη ακτίνα εντός της, και τον αποδίδει κατά 55% μειωμένο στο ιϊκό φορτίο στα μέρη που δοκιμάστηκε. Γιατί δεν δοκιμάζονται στην πράξη αυτές οι συσκευές;» αναρωτιέται ο ίδιος.
Θωμαΐδης: Δεν μειώνονται οι τιμές στα λύματα
Αποθαρρυντικά για την ώρα φαίνονται και τα δεδομένα που δίνουν τα λύματα. Όπως είπε στο newsit.gr, ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης:« στην Αττική, η ανίχνευση του ιού στα λύματα παραμένει σταθερά υψηλή και δε δείχνει για την ώρα άμεση μειωτική πορεία».
Πεπερασμένος ο αριθμός των δειγμάτων για τις μεταλλάξεις
To newsit.gr μίλησε και με τον Δημήτρη Θάνο, Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΙΙΕΒΑ. Όπως μας εξήγησε: «Oι απαντήσεις που μπορούμε να δώσουμε εμείς σε σχέση με τις μεταλλάξεις είναι το πως, που και πότε βρέθηκε ένα νέο στέλεχος στην Ελλάδα και να συγκρίνουμε μετά τη δυναμική του με τα άλλα στελέχη. Δεν μπορούμε να δώσουμε το ποσοστό τους στην κοινωνία. Δεν μπορούμε να πούμε πόσο είναι ο αριθμός των κρουσμάτων στην κοινότητα, πόσος πληθυσμός είναι μολυσμένος. Εξετάζουμε 1200 δείγματα την εβδομάδα μέσω της μεθόδου αλληλούχισης του γονιδιώματος. Όπως καταλαβαίνετε αυτός ο αριθμός δειγμάτων είναι αριθμός πεπερασμένος. Το ότι οι ειδικοί θα είχαν καλύτερη εικόνα αν τα εξεταζόμενα δείγματα ήταν πολύ περισσότερα είναι αναντίρρητο γεγονός».
O κος Θάνος μας τόνισε ακόμα ότι η τεχνογνωσία και αυτό ακριβώς που κάνει το ΙΙΕΒΑ είναι μια γνώση που δεν έχει καείς άλλος στην Ελλάδα στο βαθμό που την έχει το ΙΙΕΒΑ, αλλά πως υπάρχουν όμως επιστήμονες /εργαστήρια/ φορείς που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το ΙΙΕΒΑ σε αυτό του το έργο με ζητούμενο βέβαια η συνεισφορά τους να γίνεται σε βαθμό μαζικό και συντονισμένα.