Κορονοϊός: Πόσο επικίνδυνη είναι η νέα παραλλαγή JN.1 - Tι ανησυχεί τους ειδικούς

Μία νέα υποπαραλλαγή του στελέχους «Όμικρον» εξαπλώνεται ταχύτατα, συμβάλλοντας στην αύξηση των μολύνσεων από την Covid-19 και των νοσηλειών στις ΗΠΑ ενόψει των χριστουγεννιάτικων διακοπών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ταξινόμησε την παραλλαγή, JN.1, ως «παραλλαγή ενδιαφέροντος» στις 19 Δεκεμβρίου , ένα βήμα κάτω από την κατάσταση ανησυχίας λόγω της «ταχέως αυξανόμενης εξάπλωσής της».

Το νέο στέλεχος θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω μίας έντονης περιόδου λοιμώξεων, είπε ο ΠΟΥ, αλλά δεν αναμένεται να αυξήσει την πίεση στα συστήματα υγείας περισσότερο από τα άλλα κυκλοφορούντα στελέχη Covid-19.

Προς το παρόν ο κίνδυνος για το κοινό είναι χαμηλός και τα τρέχοντα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία, η covid και άλλες λοιμώξεις ωστόσο μπορεί να αυξηθούν αυτό τον χειμώνα, ιδιαίτερα εν όψει του συνωστισμού των εορτών.

Τι είναι η παραλλαγή JN.1 της Covid-19;

Η JN.1 εμφανίστηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, και είναι παρακλάδι της αρχικής παραλλαγής «Όμικρον». Είναι απόγονος της παραλλαγής BA.2.86, με το παρατσούκλι «Pirola», η οποία προκάλεσε κάποια ανησυχία στους επιστήμονες, αλλά δεν Σε σύγκριση με το BA.2.86, το JN.1 έχει μια διαφορά μετάλλαξης στην πρωτεΐνη ακίδας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Φαίνεται ότι η μετάλλαξη στην πρωτεΐνη ακίδας της δίνει πιθανώς κάποιο πλεονέκτημα», δήλωσε η Έμιλι Σμιθ, επιδημιολόγος και ειδικός σε λοιμώδεις νόσους στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Ινστιτούτου Μίλκεν του Πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσιγκτον.

Πόσο διαδεδομένη είναι η υποπαραλλαγή;

Η JN.1 έχει εντοπιστεί σε 41 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ από τις 16 Δεκεμβρίου, ανέφερε ο ΠΟΥ. Αποτελούσε το 27% των παγκόσμιων αλληλουχιών ιών από τις 3 Δεκεμβρίου και οι χώρες που ανέφεραν τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων είναι η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία.

Στις ΗΠΑ, η JN.1 αποτελούσε το 21% των περιπτώσεων στις 9 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αυτό είναι αυξημένο από περίπου 8% δύο εβδομάδες πριν. Είναι η δεύτερη πιο κοινή παραλλαγή στις ΗΠΑ πίσω από την HV.1. Σχεδόν όλες οι παραλλαγές που κυκλοφορούν είναι υποπαραλλαγές της «Όμικρον».

Ποια είναι τα συμπτώματα της νέας παραλλαγής;

Νέα συμπτώματα δεν έχουν αναφερθεί με την παραλλαγή, επομένως τα κύρια συμπτώματα είναι τα ίδια: βήχας, πυρετός ή ρίγη, πόνοι στο σώμα, συμφόρηση, απώλεια όσφρησης και γεύσης, πονόλαιμος και κόπωση.

Πόσο επικίνδυνη είναι η νέα παραλλαγή JN.1;

Το CDC είπε στις 8 Δεκεμβρίου ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι η JN.1 προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν.

«Αναμένεται ότι αυτή η παραλλαγή μπορεί να προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω κύματος λοιμώξεων από άλλες ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις, ιδίως σε χώρες που εισέρχονται στη χειμερινή περίοδο», αναφέρει η εκτίμηση κινδύνου του ΠΟΥ, ο κίνδυνος ωστόσο ειναι «χαμηλός» παγκοσμίως. Ωστόσο, η Covid-19 και άλλα παθογόνα που κυκλοφορούν θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το βάρος της αναπνευστικής νόσου, δήλωσε ο ΠΟΥ.

«Τα παθογόνα κυκλοφορούν εποχιακά με τρόπο που θυμίζει περισσότερο με τα περασμένα χρόνια», είπε η Σμιθ. «Ο κορονοϊός εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο σοβαρούς όταν τον συγκρίνουμε με άλλους»

https://www.newsbomb.gr/

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ