Δημήτρης Λιγνάδης: Ολοκληρώθηκε η απολογία του στον Ανακριτή

Ολοκληρώθηκε, λίγο πριν τις 20:00, η μαραθώνια απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό κατά συρροή, ενώπιον της ανακρίτριας.

Η απολογία του άλλοτε καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου διήρκησε περισσότερο από τέσσερις ώρες, με τον κ. Λιγνάδη να αρνείται το σύνολο των κατηγοριών σε βάρος του.

Είχε προηγηθεί η απόρριψη του αιτήματος ακυρότητας της προδικασίας που είχε υποβάλει δια του συνηγόρου του, Αλέξη Κούγια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το τέλος της απολογίας του, στην Ευελπίδων μετέβησαν η ηθοποιός Ελένη Κούρκουλα και ο πρώην σύζυγός της, Διονύσης Παναγιωτάκης, οι οποίοι έχουν προταθεί ως μάρτυρες από τον κατηγορούμενο. Ο Δημήτρης Λιγνάδης ισχυρίζεται ότι ήταν φιλοξενούμενός τους στην Ιθάκη την περίοδο που καταγγέλλεται ότι βίασε έναν από τους μηνυτές του, τον Αύγουστο του 2015.

Παράλληλα, αναμένεται η κατάθεση ακόμη τριών μαρτύρων υπέρ του κ. Λιγνάδη, μεταξύ των οποίων και ο αδερφός του.

Στη συνέχεια, οι αρμόδιες αρχές καλούνται να αποφασίσουν αν ο σκηνοθέτης θα κριθεί προφυλακιστέος ή θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Το απολογητικό υπόμνημα

Στο απολογητικό υπόμνημα του Δημήτρη Λιγνάδη που είδε σήμερα το «φως» της δημοσιότητας, ο σκηνοθέτης αναφέρει πως η σε βάρος του υπόθεση είναι κατασκευασμένη «από δικηγόρους που είναι νομικοί σύμβουλοι του ΔΣ του ΣΕΗ και ως υποδομή έχει την ευθεία αντιπαράθεσή μου εδώ και χρόνια με τα πρόσωπα που συγκροτούν το ΔΣ για τον τρόπο που διαχειρίζονται την ένωση Ελλήνων ηθοποιών και τα χρήματα που έρχονται στην κατοχή τους και εξαιτίας αυτής της αντιπαραθέσεως υπάρχει χρόνια εχθρότητα μεταξύ εμού και αυτών και ιδίως με τον πρόεδρο αυτής και μέτριο ηθοποιό Σπύρο Μπιμπίλα, ο οποίος συμπτωματικά και όχι αξιοκρατικά βρίσκεται σε αυτή τη θέση».

Στη συνέχεια αναφέρει πως τα πρόσωπα αυτά «τον φθονούν»:

«Τα πρόσωπα αυτά με φθονούν από τότε που ξεκίνησα την καριέρα μου, η δε εχθρότητα και ο φθόνος τους υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια που πρωταγωνιστώ ηθοποιός ή σκηνοθετώ κορυφαίες παραστάσεις στο εθνικό θέατρο, στο θέατρο Επιδαύρου και αλλού, γιατί ουδέποτε επέλεξα τους περισσότερους εξ αυτών, για να συμμετάσχουν στις παραστάσεις, τις οποίες σκηνοθετούσα, και κορυφώθηκε την ημέρα που εξαιτίας της εξαίρετης διαδρομής ως ηθοποιού αρχικά και ως σκηνοθέτη μετά, με διακομματική επιλογή, επελέγη ως καλλιτεχνικός διευθυντής του κορυφαίου και θεσμικού θεάτρου της χώρας».

Εξακολουθεί να δηλώνει αθώος για όλα στο απολογητικό του υπόμνημα ο ηθοποιός και σκηνοθέτης. «Επί της εις εμέ αποδιδόμενης κατηγορίας για βιασμό κατά συρροή δηλώνω ΑΘΩΟΣ και επάγομαι τα κάτωθι:

»Ουδέποτε στη ζωή μου εκδήλωσα ερωτικό-σεξουαλικό ενδιαφέρον για ανήλικα πρόσωπα, ουδέποτε ήρθα σε ερωτική-σεξουαλική επαφή με οποιοδήποτε ανήλικο πρόσωπο, με ή χωρίς τη συναίνεσή του, ουδέποτε έχω κάνει χρήση ναρκωτικών και ουδέποτε κατείχα ούτε διέθεσα σε οποιονδήποτε τρίτο οποιαδήποτε ναρκωτική ουσία» υπογραμμίζεται στην αρχή του υπομνήματος.

Ο σκηνοθέτης προχωρά, επίσης, σε «ουσιαστική αντίκρουση των κατηγοριών», όπως ο ίδιος γράφει, παρουσιάζοντας τη δική του εκδοχή των γεγονότων. Επίσης, παραχωρεί όλα τα ονόματα των εμπλεκόμενων και περιγράφει τα συμβάντα για τον καθένα ξεχωριστά, θέλοντας έτσι να αντικρούσει όσα έχουν καταγγελθεί. 

Για τη 40χρονη που κατέθεσε εναντίον του ηθοποιού – σκηνοθέτη

Αναφορικά με τη 40χρονη που κατέθεσε εναντίον του κ. Λιγνάδη, ο ίδιος -μεταξύ άλλων- υπογραμμίζει πως εκείνη «ήθελε με κάθε τρόπο να κάνουμε σχέση, ακόμη και να παντρευτούμε».

«Πρόκειται για μία κοπέλα που είχε εμμονή με το πρόσωπό μου και ήθελε με κάθε τρόπο να κάνουμε σχέση, ακόμη και να παντρευτούμε και για τον λόγο αυτόν με παρακολουθούσε συνεχώς στο σπίτι, στην εργασία μου, στο θέατρο και στις διακοπές μου επί 20 χρόνια μέχρι και πρόσφατα» αναφέρει μεταξύ άλλων.
«Έχω παρακαλέσει και την ίδια αλλά και τον πατέρα της επανειλημμένα να σταματήσει και να με αφήσει ήσυχο αλλά εκείνη έφτασε στο σημείο να τηλεφωνεί σε μένα και στους συγγενείς μου λέγοντας ότι την… έχω αφήσει έγκυο» γράφει συγκεκριμένα.

Για τον 25χρονο μηνυτή

Αναφορικά με τον «δήθεν παθόντα», όπως χαρακτηρίζεται στο απολογητικό υπόμνημα, A.E., ο οποίος είναι ο δεύτερος μηνυτής που κατήγγειλε βιασμό όταν ήταν 14 ετών, αναφέρεται:

«Γνώρισα το μηνυτή, όταν εκείνος με αναζήτησε στο Facebook, προκειμένου να τον βοηθήσω καλλιτεχνικά, αφού έμαθα για τη γνωριμία μου με τον εξάδελφό του, τον οποίο γνωρίζω από το γήπεδο πέντε επί πέντε που βρίσκεται κοντά στον σταθμό Λαρίσης, όπου πηγαίνουμε και παίζουμε ποδόσφαιρο».
Στη συνέχεια σχετικά με τα καταγγελλόμενα από τον μηνυτή περιστατικά γράφει πως «ουδέν εξ αυτών έλαβε χώρα και τούτο άλλωστε θα ήταν πραγματικά ανέφικτο, διότι εγώ κατά το χρονικό διάστημα από 3 έως 9 Αυγούστου του έτους 2010, βρισκόμουν μαζί με τον Ι.Π. στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα στο Κάιρο, πραγματοποιώντας και κρουαζιέρα στον Νείλο, όπως αποδεικνύεται από τα προσκομιζόμενα ενώπιον Υμών έγγραφα του ταξιδιωτικού γραφείου μέσω του οποίου έκλεισα τα αεροπορικά μου εισιτήρια».

Διαβάστε επίσης