«Νομίζω είναι μια προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη και των συνεργατών του, να εξωραΐσουν την εικόνα της (σ.σ. κυβέρνησης) γιατί όντως το Πάσχα ήταν το ακριβότερο των τελευταίων ετών, γιατί όντως η ακρίβεια και όσον αφορά τα σούπερ μάρκετ και όσο αφορά την ενέργεια είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και αυτό το νιώθουν οι συμπολίτες μας» επισήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με τον Βασίλη Αδαμόπουλο και την Μαρία Γεωργίου.
«Όπου και αν πήγα αυτές τις μέρες, το πρώτο θέμα το οποίο με ρωτούσαν είναι τι θα γίνει με την ακρίβεια και για ποιο λόγο δεν πιέζουμε την κυβέρνηση περισσότερο ώστε να πάρει μέτρα. Και νομίζω ότι με αφορμή και με βάση αυτή την πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θεώρησαν σκόπιμο να προχωρήσουν σε μια δέσμη μέτρων» προσέθεσε ενώ σημείωσε ότι σε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «στηλίτευε τα πλεονάσματα τα οποία ερχόντουσαν από υπερφορολόγηση και ο ίδιος μάλιστα έλεγε ότι θα κάνει μια άλλη συνταγή».
Απαντώντας στο ότι η κυβέρνηση λέει πως το υπερπλεόνασμα δεν προκύπτει από την υπερφορολόγηση αλλά από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρίνης είπε χαρακτηριστικά «εντάξει τώρα, 11,5 δις υπερπλεόνασμα από αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής νομίζω ότι δεν το πιστεύει κανένας. Ούτε ο πιο ένθερμος οπαδός του κ. Μητσοτάκη».
«Είναι σαφές ότι η μικρή αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής παίζει έναν ρόλο, αλλά πολύ μικρό στα 11,5 δισ. υπερπλεόνασμα. Το μεγάλο κομμάτι είναι από την υπερφορολόγηση με την έμμεση φορολογία και μιλάμε καθαρά για τον ΦΠΑ και βεβαίως υπάρχει και μία τεχνητή συγκράτηση δαπανών. Εξάλλου δεν σας το λέω εγώ, το έχετε διαβάσει και εσείς ότι έχουν αυξηθεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες, τα νοσοκομεία, υπάρχει μία προείσπραξη του ΕΝΦΙΑ, υπάρχει μια προείσπραξη σε σχέση με τον φόρο εισοδήματος, αλλά στο μεγάλο κομμάτι και το λέω για τον ΦΠΑ και θα επιμένω γιατί όταν εμείς προτείναμε και λέγαμε να μειωθεί ο ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής για να αγοράζει ο κόσμος πιο φθηνά στο σούπερ μάρκετ και να μπορεί να έχει τα προς το ζην, θυμάστε το επιχείρημα της κυβέρνησης; Ότι θα κινδυνεύσουν τα δημόσια έσοδα πρώτον και δεύτερον ότι δεν θα περάσει στον κόσμο το πρώτο. Το πρώτο ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ ανακάλυψε πάλι τα λεφτόδεντρα και ότι θα κινδυνεύσουν τα δημόσια έσοδα. Εδώ λοιπόν αποδεικνύεται ότι με τον ΦΠΑ στον Θεό, στην κυριολεξία στα ύψη, όχι μόνο δεν κινδυνεύουν τα δημόσια έσοδα, αλλά εδώ έχουμε τρομακτικά υπερπλεονάσματα τα οποία υπερβαίνουν κάθε προσδοκία και αυτό είναι γιατί αυτά τα έσοδα, τα έχετε πληρώσει εσείς, εμείς όλοι, οι ακροατές μας, με τον υψηλότερο ΦΠΑ που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση» συμπλήρωσε ο κ. Κατρίνης.
Ερωτηθείς στο δια ταύτα, εάν το ΠΑΣΟΚ θα υπερφηφίσει ή όχι τα μέτρα αυτά, ο κ. Κατρίνης δήλωσε «δεν υπάρχει προηγούμενο την τελευταία δεκαετία σε μέτρα στήριξης που δόθηκαν από οποιαδήποτε κυβέρνηση, τα οποία να μην έχουν ψηφιστεί από την αξιωματική αντιπολίτευση και την αντιπολίτευση εν γένει».
«Αυτό με τα ενοίκια, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα οδηγήσει σε αναπροσαρμογή των ενοικίων, αυτή η πρόθεση επιστροφής του ενός ενοικίου στους ενοικιαστές από την κυβέρνηση, θέλω να πιστεύω και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει νομίζω όταν έρθει η νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να διασφαλιστεί και να είναι σαφές ότι δεν θα αυξηθούν τα ενοίκια το επόμενο διάστημα, ακριβώς για να μην έχουμε ουσιαστικά επιδότηση των ιδιοκτητών μέσα από την επιστροφή του ενοικίου» επισήμανε ο κ. Κατρίνης.
Απαντώντας στο ότι ενδεχομένως βελτιωθεί η κατάσταση με τα «μαύρα» ενοίκια, ο κ. Κατρίνης είπε χαρακτηριστικά «αυτό θα το δείξει η ζωή, θα το δείξει η πρακτική».
«Ωραίες είναι οι δηλώσεις και οι προθέσεις, αλλά νομίζω στο θέμα της στεγαστικής κρίσης, η κυβέρνηση, η οποία θεώρησε ότι θα ξεμπερδέψει ή θα το λύσει το θέμα με τα 10.000 επιδοτούμενα δάνεια από τη ΔΥΠΑ, το στεγαστικό πρόβλημα και δεν είναι στοιχεία που δίνει το ΠΑΣΟΚ, είναι στοιχεία που δίνουν και τράπεζες και ανεξάρτητοι οργανισμοί, ότι η αύξηση του κόστους στέγασης στην Ελλάδα είναι υψηλότερη το 2024 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για τη στέγαση σε σχέση με τους Ευρωπαίους συμπολίτες τους. Είναι μια κατάσταση ανεξέλεγκτη, στην οποία επίσης το κομμάτι της Golden Visa και η ανεξέλεγκτη επέκταση του Airbnb έχει οδηγήσει, οι τιμές πλέον στην ενοικίαση, δεν μιλάμε για αγορά γιατί για να αγοράσεις ένα σπίτι πρέπει οι τράπεζες να δίνουν δάνεια και στην Ελλάδα επί Μητσοτάκη, εδώ και έξι χρόνια οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το 2024 τα δάνεια για στέγαση, εξαιρουμένων των δανείων που ήταν για το πρόγραμμα Το Σπίτι μου, ήταν τα μικρότερα από κάθε άλλη χρονιά. Άρα το να δίνουμε δάνεια με επιδότηση του δημοσίου το κάνετε και εσείς, το κάνω και εγώ. Όμως οι τράπεζες θα πρέπει να δίνουν δάνεια. Αυτός είναι ο ρόλος τους, ιδιαίτερα για το κομμάτι της στέγασης. Σήμερα λοιπόν, είναι απλησίαστο όνειρο για ένα νέο ζευγάρι να πάει σε μια τράπεζα και να πάρει δάνειο για να αγοράσει ένα σπίτι. Αυτό λοιπόν είναι ζητήματα τα οποία θα πρέπει η κυβέρνηση να δει. Golden Visa, ρύθμιση του Airbnb, πιστωτική επέκταση για τα δάνεια σε νέα, ειδικά, ζευγάρια που θέλουν να κάνουν οικογένεια και βεβαίως να υπάρχει και ένας έλεγχος στο κομμάτι των ενοικίων. Επαναλαμβάνω και επισημαίνω, φοβάμαι και ότι αυτή η εξαγγελία του κυρίου Μητσοτάκη θα οδηγήσει σε μία αυτόματη, μαύρη ή άσπρη αναπροσαρμογή των ενοικίων και αυτό θέλει μία πολύ μεγάλη προσοχή, γιατί ήδη οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν το μεγαλύτερο κομμάτι για στέγαση. Να μη συνεχίσουμε να είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη πάλι, σε αυτό τον τομέα» συμπλήρωσε ο κ. Κατρίνης.
Όσο αφορά στον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και την άποψη που έχουν διατυπώσει ορισμένοι ότι μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο ο ελληνοτουρκικός διάλογος, ο κ. Κατρίνης ανέφερε «εγώ δεν ξέρω ποιος φοβάται ότι θα τεθεί σε κίνδυνο ο ελληνοτουρκικός διάλογος, ο οποίος έχει ήδη τεθεί σε κίνδυνο με πρωτοβουλία της γειτονικής χώρας. Είναι μία υποχρέωση της χώρας μας, η οποία καθυστέρησε πάρα πολύ και βεβαίως η Ελλάδα δεν μπορεί να απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ούτε τα δικαιώματα που έχει βάσει του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Δικαίου».
«Όμως, επειδή αυτό συνοδεύτηκε από διθυραμβικές εξαγγελίες μάλιστα που έφταναν στο σημείο της υπερβολής, κάποιοι θα πίστευαν ότι ανακηρύξαμε και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και με την Κύπρο ακούγοντας τα στελέχη της κυβέρνησης και διάφορους καθηγητές να μας αναλύουν τι σημαίνει αυτός ο Χωροταξικός Σχεδιασμός, υπάρχει ένα απλό ερώτημα. Θα προχωρήσει η Ελλάδα στην πόντιση του καλωδίου ανοιχτά της Κάσου, όπου εκεί έχει επίσης κυριαρχικά δικαιώματα ή θα συνεχίσει να υποχωρεί και να υποκύπτει έναντι του βέτο και των παράλογων και παράνομων απαιτήσεων της Τουρκίας;» συνέχισε ο κ. Κατρίνης.
Σχολιάζοντας ότι η κυβερνητική πρόθεση είναι να προχωρήσει το καλώδιο και ότι σε κάθε περίπτωση η ανακοίνωση του ΘΧΣ είναι ανεξάρτητο ζήτημα, ο κ. Κατρίνης επισήμανε «εγώ δεν ξέρω αν υπάρχει πρόθεση, εγώ ξέρω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα ευρωπαϊκό έργο ενεργειακό, από το οποίο η Ελλάδα έχει συμφέροντα, το οποίο είναι σε περιοχή που είναι κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και αυτή τη στιγμή δεν προχωράει η έρευνα αυτού του έργου, γιατί οι Τούρκοι παρανόμως και παραλόγως θέτουν αξιώσεις στις οποίες η χώρα μας υποχωρεί, με την κυβέρνηση να κάνει ένα βήμα μπρος και δύο βήματα πίσω».
Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Κατρίνη, σαφώς συσχετίζονται τα δύο ζητήματα
«γιατί στο θέμα της Κάσου μιλάμε για άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και εξάλλου η κυβέρνηση ήταν αυτή η οποία διαβεβαίωνε τους Έλληνες πολίτες ότι θα προχωρήσει η έρευνα, ότι δεν ματαιώνεται το έργο, ότι θα ξαναπάει το ερευνητικό και ότι αυτό θα διασφαλισθεί από την ελληνική πολιτεία».
«Εδώ λοιπόν, θέλω να ξέρω και να μάθω και πιστεύω ότι θα γίνει, θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει, ότι η Ελλάδα δεν θα υποχωρήσει πάλι στην άσκηση ενός κυριαρχικού δικαιώματος, το οποίο βασίζεται στο διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο η χώρα μας έχει υπογράψει και δικαίως ζητά από την Τουρκία να το σεβαστεί. Και το λέω αυτό γιατί όλα αυτά συσχετίζονται και με την συζήτηση που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον ευρωπαϊκό αμυντικό μηχανισμό, κατά πόσον η Τουρκία μπορεί να είναι μέρος αυτού του μηχανισμού. Ούτε και είδα τη χώρα μας να προβάλλει σθεναρή αντίσταση για μία χώρα η οποία, με αφορμή το περιστατικό της Κάσου αλλά και πολλά άλλα περιστατικά που μας αφορούν, αμφισβητεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Εδώ λοιπόν θα πρέπει η χώρα και η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ότι δεν υποχωρεί, που δυστυχώς υποχωρεί, σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Και ας μην πανηγυρίζει μόνο για τους χάρτες. Ας ασκήσει αυτά τα δικαιώματα εκεί που η Ελλάδα έχει αναφαίρετο δικαίωμα» είπε καταλήγοντας ο κ. Κατρίνης.