Συνέντευξη με θέμα τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στον απόηχο της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής για το ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης, τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό και τους ίδιους πόρους, παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στην εφημερίδα Αυγή της Κυριακής.
Αναφερόμενος στοαποτέλεσμα της Συνόδου και τον συμβιβασμόστον οποίο κατέληξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες οευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία χαιρετίζει την απόφαση για «έκδοση αμοιβαίου χρέους με εγγύηση της Κομισιόν, για πρώτη φορά», κάνοντας λόγο για «τομή και ένα θετικό βήμα». Ωστόσο υπογραμμίζει πως το περιεχόμενο όλων των υπόλοιπων αποφάσεων δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς. «Ηδραστική μείωση των επιχορηγήσεων, η θέσπιση ενός ‘’μηχανισμού-φρένου’’ στην εκταμίευση των κονδυλίων, οι επιπρόσθετες περικοπές στον ήδη ισχνό κοινοτικό προϋπολογισμό για το 2021-2027 καθώς και η ενίσχυση των rebatesαποτελούννίκη για τους ευρωτσιγκούνηδες του Βορρά,με πρωταγωνιστές τους κυρίους Ρούτε και Κουρτς».
Ενόψει των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και Συμβουλίου για την τελική συμφωνία για τον Πολυετή Προϋπολογισμό 2021-2027, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνει πως η ψήφιση με ευρύτατη πλειοψηφία του κοινού ψηφίσματος -Αριστεράς, Πρασίνων, Σοσιαλιστών, Renewκαι ΕΛΚ- για το ευρωπαϊκό Σχέδιο Ανάκαμψης, τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό και τους ίδιους πόρους είναι οδηγός διαπραγμάτευσης και διεκδικήσεων για «αυξήσεις και βελτιώσεις σε προγράμματα για την δημόσια υγεία, την πολιτική Συνοχής, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την ψηφιοποίηση, την πράσινη ατζέντα και την έρευνα στα οποία οι κυβερνήσεις επέβαλαν δραστικές περικοπές», υπογραμμίζοντας πως «αν δεν πει ‘’ναι’’ το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα υπάρξει νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός».
«Χρειαζόμαστε μια πιο ισχυρή, πιο ενωμένη, πιο αλληλέγγυα Ευρώπη με εντονότερα δημοκρατικά, κοινωνικά και οικολογικά χαρακτηριστικά» τονίζει ο Δημ. Παπαδημούλης, προκειμένου να μπορέσουμε να ανακάμψουμε από την ύφεση, το μέγεθος της οποίας «για το 2020 προβλέπεται από τους πάντες ότι θα είναι μεγαλύτερο από την ύφεση του 2008 και η ανάκαμψη δεν θα έχει το σχήμα V όπως βιαστικά προέβλεπαν κάποιοι αισιόδοξοι».