Αυτή η πόλη η τρανή, η τόσο ξεπεσμένη!

του Τρύφωνα Παχή*

 

Ανήκω στην κατηγορία αυτών που συνειδητά επέλεξαν να ζήσουν και να κάνουν την προσπάθειά τους σε αυτή την πόλη. Γεννημένος στην Κέρκυρα, αλλά από μερικών μηνών ζώντας στην Πάτρα, την εγκατέλειψα μόνο τα χρόνια τα φοιτητικά, όταν προσωρινά "ξενιτεύθηκα" στις ΗΠΑ.. Κι όταν τελείωσα το Πανεπιστήμιο, η επιλογή ήταν χωρίς 2η σκέψη, να επιστρέψω στην πόλη μου και να ζήσω τη ζωή μου εδώ, η Πάτρα να είναι η βάση μου, παρότι οι επαγγελματικοί μου ορίζοντες ανέκαθεν "κοιτούσαν" και προς την Αθήνα..

Είναι σπουδαία πόλη η Πάτρα.. Η για να γίνω πιο ακριβής ήταν, κάποτε.. Σπουδαίο λιμάνι, εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο, ισχυρή αστική τάξη, με υψηλού επιπέδου κουλτούρα και πολιτισμό. Δυστυχώς όμως το παρόν δεν αποτελεί τη φυσική συνέχεια του λαμπρού παρελθόντος, το παρόν μας θλίβει και το μέλλον μας προβληματίζει.. Τουλάχιστον όσους αγαπάμε αυτή την πόλη, όσους επιλέξαμε να είμαστε εδώ και δεν βρεθήκαμε στη "γειτονιά" από ανάγκη, ή από συγκυρία.

Είναι σαφές πως όσοι υπηρετήσαμε θεσμικά αυτή την πόλη (δεν εξαιρώ τον εαυτό μου και τις θητείες μου στο Δημοτικό και Νομαρχιακό Συμβούλιο και στο Επιμελητήριο), δεν φαίνεται να τα πήγαμε και τόσο καλά, αν κρίνουμε εκ του αποτελέσματος (βέβαια το ότι κάποια στιγμή, πολλοί εξ ημών απλά τραβηχτήκαμε από αυτές τις διαδικασίες, τελικά μάλλον δεν μας τιμά και δεν συνέβαλλε θετικά στην πορεία). Όμως ούτε οι σημερινοί "θεσμικοί παράγοντες" αυτής της πόλης δικαιούνται να ...φουσκώνουν από περηφάνια για την πραγματικότητα που βιώνει η τοπική μας κοινωνία.. Μια πόλη που βουλιάζει αναπολώντας "περασμένα μεγαλεία", ενώ ταυτόχρονα παρακαλάει το Θεό να ...συνεχίσουν να πίνουν καφέδες οι φοιτητές, γιατί αλλιώς θα "πεθάνει" και τυπικά!!!

Κομματικές παρωπίδες, επαρχιώτικοι εγωισμοί και κενή περιεχομένου αλαζονεία, δεν επιτρέπουν ούτε τον επιβεβλημένο (ουσιαστικό και όχι "για τα μάτια") διάλογο μεταξύ αρχών και φορέων, για να σχεδιαστεί από κοινού μια αποτελεσματική στρατηγική που θα μας βγάλει από τέλμα. Που θα δημιουργήσει αισιοδοξία και προοπτική. Μπορεί αυτή πραγματικότητα, αυτή η νοοτροπία να αλλάξει;; Το μόνο σίγουρο είναι πως επιβάλλεται να αλλάξει αν θέλουμε να υπάρξει επόμενη μέρα για "αυτήν την πόλη την τρανή, την τόσο ξεπεσμένη"!!!

Μέχρι τότε ..θα ακούμε τα τραίνα να σφυρίζουν από το Αίγιο!!!

 

*Ο Τρύφωνας Παχής είναι σύμβουλος επικοινωνίας και marketing, πτυχιούχος του State University of New York at Buffalo (School of Economics) και έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Πατρέων και επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αχαΐας.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ