Η Μικρομεσαία Επιχείρηση και η Νέα Πραγματικότητα

του Τρύφωνα Παχή, Σύμβουλος Επικοινωνίας Marketing, Digital Marketing

 

Έστω λοιπόν πως αύριο το πρωί είχαμε τελειώσει με τον covid 19 και μπορούσαμε να επιστρέψουμε στην περίφημη «κανονικότητα», τη προ του Μαρτίου του 2020 δηλαδή ζωή μας..

Θα επιστρέφαμε όντως στις ίδιες συνήθειες, στους ίδιους τρόπους αγορών και εν γένει καταναλωτικής συμπεριφοράς; Η θα βρισκόμασταν μπροστά σε μια εντελώς νέα πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώθηκε τον τελευταίο χρόνο και στην οποία θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούμε και κυρίως η μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση, αν θέλει να επιβιώσει και να φύγει μπροστά; Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν προς τη δεύτερη εκδοχή, μια άλλη, διαφορετική από αυτή που γνωρίζαμε στην προ covid εποχή, πραγματικότητα θα χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά μας και γενικά αλλά και ειδικά, σε σχέση με την καταναλωτική μας συμπεριφορά.

Τον τελευταίο χρόνο τα απανωτά και εν πολλοίς καταστροφικά κλεισίματα της αγοράς, τα lock down και οι απαγορεύσεις, έστρεψαν τον κόσμο στο διαδίκτυο, για να ψυχαγωγηθεί, να ενημερωθεί, αλλά και να αγοράσει! Η αλματώδης αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων, με όλα τα πρακτικά προβλήματα που προέκυψαν, είναι ένα γεγονός αδιαμφισβήτητο και κατά πάσα πιθανότητα όχι συγκυριακό. Η στροφή του κοινού προς το διαδίκτυο ήρθε για να μείνει και είμαι βέβαιος πως αυτό θα το διαπιστώσουμε στην πράξη στο άμεσο μέλλον.  Και εδώ γεννάται το εξαιρετικά κρίσιμο ερώτημα, κατά πόσον η ελληνική μικρομεσαία, οικογενειακή ή όχι, ελληνική επιχείρηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει   αποτελεσματικά  αυτή τη νέα πραγματικότητα. Αυτού του τύπου η επιχείρηση, η οποία αποτελεί και τη συντριπτική πλειοψηφία της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε αυτόν τον τόπο, στην πράξη φαίνεται πως η σχέση της με το διαδίκτυο είναι από αδύναμη έως ανύπαρκτη. Και δεν μιλώ μόνο για τη δημιουργία ενός e – shop, αυτή δεν είναι για όλους η πλέον ενδεδειγμένη λύση.

Αναφέρομαι στη συνολική παρουσία στο διαδίκτυο, που έχει να κάνει με την ύπαρξη εταιρικής ιστοσελίδας, με την παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις μηχανές αναζήτησης και κυρίως στη Google κλπ. Και όλα αυτά βέβαια με βάση ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό που θα φέρει αποτελέσματα και όχι «ξεκούδουνα» και επιπόλαια. Στο internet δεν έχει σημασία να είμαστε «όπως νομίζουμε», αλλά όπως πρέπει, αν θέλουμε να έχουμε αποτελέσματα. Και μια και στο διαδίκτυο τα πάντα καταγράφονται, η επιτυχία ή η αποτυχία της όποιας προσπάθειας είναι σαφέστατα εμφανής! Είναι επιτακτική ανάγκη, για να μην πω όρος επιβίωσης πια, για την οποιαδήποτε επιχειρηματική ή επαγγελματική προσπάθεια, να έχει μια σωστή και ολοκληρωμένη και καλά μελετημένη παρουσία στο διαδίκτυο και να αξιοποιεί σωστά τα πολλά, εξαιρετικά αποτελεσματικά και ταυτόχρονα οικονομικά και προσιτά σε όλους εργαλεία του. Η νοοτροπία που λέει πως «εμένα με ξέρει ο κόσμος» είναι σαφές πως δεν αρκεί στις μέρες μας για να πάμε παρακάτω και αυτό θα γίνει ακόμη πιο εμφανές στο άμεσο μέλλον.

Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς με τις πολλές προκλήσεις, η μικρομεσαία επιχείρηση πρέπει άμεσα να επιλέξει αν θέλει να προχωρήσει ή να οδηγηθεί σταδιακά σε περαιτέρω συρρίκνωση και εν τέλει σε αφανισμό. Η επιλογή είναι δική της και οι συνέπειες αυτής της επιλογής επίσης!!!

 

 

Διαβάστε επίσης