Digital Marketing, «καινούργιο παιχνιδάκι μου» ή εντυπωσιακό εργαλείο;

του Τρύφωνα Παχή

 

Ότι καινούργιο φτάνει στον τόπο μας, συνήθως με χρονοκαθυστέρηση δεκαετίας από τη Δύση, συνήθως εντυπωσιάζει και για ένα διάστημα κυριαρχεί στο πεδίο που το αφορά. Αυτή η κυριαρχία μπορεί να έχει διάρκεια, μπορεί όμως να είναι και προσωρινή, ανάλογα με την εποχή, το αντικείμενο κλπ. Κάτι αντίστοιχο γίνεται (πολύ πιο έντονα τελευταία ομολογουμένως) και με το ψηφιακό marketing ή πιο ευρέως γνωστό ως digital marketing! Tι είναι λοιπόν τελικά αυτό το Digital Marketing;;;

Είναι όντως χρήσιμο, φέρνει αποτελέσματα ή είναι μια ακόμη μόδα των καιρών που σιγά σιγά θα σβήσει;;;

Για να είμαστε ειλικρινείς, ακριβής ορισμός μάλλον δεν υπάρχει! Όταν μιλάμε για Digital Marketing μιλάμε για ένα σύνολο από εργαλεία και μεθόδους marketing, μέσω των οποίων προωθούμε προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, φορείς, πρόσωπα κλπ στο Διαδίκτυο..Ο αριθμός των ανθρώπων που καθημερινά χρησιμοποιούν για διάφορους λόγους το Internet αυξάνεται διαρκώς και με αλματώδεις ρυθμούς και το Digital Marketing είναι το σύνολο των τρόπων, μέσων, εργαλείων, που χρησιμοποιεί όποιος ενδιαφέρεται να προσεγγίσει αυτούς τους ανθρώπους για τον οποιονδήποτε λόγο (πώληση, ενημέρωση, προβολή)! Η πανδημία και ότι αυτή επέφερε (lock downs, κοινωνική αποστασιοποίηση κλπ επιτάχυνε απίστευτα  αυτή τη διαδικασία.

Το Digital Marketing είναι η προσαρμογή του παραδοσιακού marketing, στις σύγχρονες ανάγκες για επικοινωνία και προβολή, όπως αυτές προκύπτουν από τις εντυπωσιακές αλλαγές που έχει επιφέρει στην καθημερινότητα μας η τεχνολογία και το διαδίκτυο! Δεν παρακολουθούμε την τηλεόραση με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που μπήκαν στη ζωή μας το Youtube ή το Netflix. Δεν διαβάζουμε πλέον εφημερίδες και περιοδικά όπως παλιά. Εν πολλοίς έχουν αντικατασταθεί από εφαρμογές και ιστότοπους.

Δεν δίνουμε πλέον προσοχή σε γιγαντιαίες πινακίδες στους δρόμους ή στα κτίρια όπως κάποτε. Τώρα η προσοχή μας είναι στραμμένη σε μια μικρή οθόνη στο χέρι μας.

Το Digital Marketing δεν είναι απλά ένας άλλος τρόπος προβολής και επικοινωνίας, αλλά ένας τελείως διαφορετικός τρόπος προσέγγισης της σύγχρονης καθημερινότητας, όπου όλα (ή σχεδόν όλα) συμβαίνουν σε πραγματικό χρόνο!

Όπου όλοι έχουν πια πρόσβαση σε εργαλεία οικονομικά, έντιμα, εντυπωσιακά αποτελεσματικά, για να επικοινωνούν για τον οποιονδήποτε λόγο με τα κοινά που τους ενδιαφέρουν. Και εδώ ακριβώς είναι το κρίσιμο σημείο, το Digital Marketing έχει λύσεις για όλους, άσχετα από τον τομέα στον οποίο δραστηριοποιούνται ή το μέγεθός τους. Και αφορούν τους πάντες, ανεξάρτητα από ηλικία, μορφωτικό επίπεδο, οικονομική κατάσταση. Ο κόσμος μας αλλά ζει με ταχύτατους ρυθμούς, η αγορά αλλάζει, η κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών αλλάζει, οι συνήθειες της κοινωνίας αλλάζουν. Και αλλάζουν πολύ γρήγορα (και ενίοτε και άγαρμπα) δημιουργώντας νέες συνθήκες και δεδομένα καθημερινά. Και όποιος δεν το αντιληφθεί εγκαίρως και δεν προσαρμοστεί άμεσα στα νέα δεδομένα είναι καταδικασμένος. Η προσκόλληση σε αντιλήψεις και νοοτροπίες του χθες, επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη κατάσταση στην αγορά, ειδικά για τους μικρομεσαίους.  Οι «εγωισμοί» και ο «ξερολισμός» (βασικό νεοελληνικό χαρακτηριστικό) δεν βοηθούν αυτή τη μετάβαση στα νέα δεδομένα. Η τεχνολογία δεν μας φέρνει μόνο αλλαγές που μπορεί να δημιουργούν δυσκολίες, μας δίνει και τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες.

  Το εάν αυτά αξιοποιούνται σωστά, ή γίνεται αντιληπτή η σπουδαιότητά τους, ειδικά στην Ελλάδα και ειδικά στο χώρο των μικρομεσαίων, είναι άλλη ιστορία!!! Στις μέρες μας δεν είναι δυνατόν να υπάρχει επιχείρηση ή επαγγελματίας που να μην έχει μια επαγγελματική ιστοσελίδα που θα παρουσιάζει την ιστορία του, τη δουλειά του και πολλά ακόμη. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει επαγγελματικά δομημένη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!!! Το «εμένα με ξέρει ο κόσμος» χάνει την αξία του καθημερινά όλο και περισσότερο και βέβαια το «άσε ξέρω εγώ πώς να το κάνω» (που συνήθως καταλήγει σε απίστευτες …πατάτες) είναι η χαριστική βολή! 

Η νέα εποχή είναι εδώ και σε αυτήν χωράνε όλοι! Αρκεί αν το αντιληφθούν εγκαίρως και να λειτουργήσουν ανάλογα…

 

*Ο Τρύφωνας Παχής είναι Σύμβουλος Επικοινωνίας και Marketing

Έχει σπουδάσει Οικονομικά & Marketing στο S.U.N.Y. at Buffalo και στο παρελθόν έχει διατελέσει Νομαρχιακός Σύμβουλος Αχαΐας, Δημοτικός Σύμβουλος Πάτρας και μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αχαΐας  

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ