Ενώπιον του ανακριτή αναμένεται να παρουσιασθεί σήμερα ο 59χρονος που συνελήφθη στην Αλεξανδρούπολη για κατασκοπεία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα, η ΕΥΠ συνεχίζει να ξετυλίγει το κουβάρι της έρευνας, αναζητώντας την πιθανή εμπλοκή και άλλων ατόμων. Και αυτό διότι η υπόθεση για την ΕΥΠ μπαίνει πλέον στην δεύτερη φάση της με την υπηρεσία να αναζητά εάν ο 59χρονος δρούσε μόνος του στην Ελλάδα ή υπάρχει και άλλο δίκτυο.
Κάτι που δεν αποκλείεται προς το παρόν, με την έρευνα να συνεχίζεται.
Υπενθυμίζεται ότι το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν στην Λιθουανία συνελήφθη ο στρατολογητής του 59χρονου.
Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα συνελήφθη στη Λιθουανία Ελληνογεωργιανός για μια υπόθεση απόπειρας δολοφονίας. Ο συλληφθείς κατά την ανάκριση είπε ότι έχει επικοινωνία με έναν 59χρονο στην Αλεξανδρούπολη, ο οποίος τον εφοδιάζει με τέτοιο κατασκοπευτικό υλικό. Έτσι η αστυνομία της Λιθουανίας ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές και ο 59χρονος συνελήφθη στην εργασία του σε μια νεοαναγειρόμενη οικοδομή.
Στα βίντεο που βρέθηκαν και στέλνονταν στον συνεργάτη του στη Λιθουανία, φαινόταν ο ίδιος ο 59χρονος να παρουσιάζει τις εικόνες σαν άλλος… ρεπόρτερ μπροστά από την κάμερα.
Στο θέμα αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο OPEN.
«Είναι μια υπόθεση που έρευνά το Τμήμα Εξιχνίασης Εγκλημάτων στην Αλεξανδρούπολη. Είναι ζήτημα που δεν πρέπει να πούμε πράγματα περαιτέρω. Συλλέγονται όλα τα στοιχεία, για να οδηγηθεί ο ύποπτος ή και άλλοι στη δικαιοσύνη. Ας κάνει η αστυνομία και η δικαιοσύνη τη δουλειά της»
Το προφίλ του συλληφθέντα
Ο δράστης που έχει οδηγηθεί στον εισαγγελέα, είναι μόνιμος κάτοικος Αλεξανδρούπολης, ελαιοχρωματιστής στο επάγγελμα, οικογενειάρχης, πολύ καλός γνωστής της περιοχής και κατά τα φαινόμενα αυτό που αποκαλούμε: Άνθρωπος της διπλανής πόρτας
Ο 59χρονος βρισκόταν πάρα πολλά χρόνια στη χώρα μας, είχε υπηρετήσει ως στρατιώτης στην πρώην Σοβιετική Ένωση.
Τα δίκτυα Criminal Proxies
Οι Criminal Proxies αποτελούν ένα κρίσιμο εργαλείο στην εργαλειοθήκη των κυβερνοεγκληματιών, όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση της κατασκοπείας που εξιχνιάστηκε στην Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με ρεπορτάζ. Οι Criminal Proxies επιτρέπουν να δρουν ανώνυμα στο διαδίκτυο, αποκρύπτοντας την ταυτότητα και την τοποθεσία τους για να μοιράζονται εικόνες και βίντεο.
Πρόκειται για διακομιστές μεσολάβησης (proxy servers) που λειτουργούν ως ενδιάμεσοι μεταξύ του δράστη και του διαδικτυακού προορισμού. Έτσι, κάθε κακόβουλη δραστηριότητα φαίνεται να προέρχεται από τον proxy και όχι από την πραγματική πηγή.
Η τεχνική βασίζεται στη χρήση «μολυσμένων» υπολογιστών ή παραβιασμένων συστημάτων που λειτουργούν ως κόμβοι αναμετάδοσης. Ο αποστολέα; μπορεί να δημιουργήσει αλυσίδες με πολλαπλούς proxies, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο την ιχνηλάτηση. Οι Criminal Proxies αγοράζονται, ενοικιάζονται ή αποκτώνται μέσω επιθέσεων, και διακινούνται κυρίως σε παράνομα φόρουμ ή αγορές του dark web.
Η χρήση τους εκτείνεται σε όλο το φάσμα του κυβερνοεγκλήματος: από επιθέσεις τύπου DDoS και phishing, μέχρι εκβιαστικά λογισμικά, κλοπή ταυτοτήτων, παραβιάσεις δεδομένων και παράνομη διακίνηση υλικού. Επιπλέον, πολλοί Criminal Proxies παραμένουν ενεργοί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, εφόσον τα συστήματα-στόχοι δεν έχουν εντοπίσει ότι έχουν «μολυνθεί».