Πάτρα και φυσικό αέριο

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΒΟΛΗ*

Στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο, η δημοτική αρχή του Δήμου Πατρέων αρνήθηκε την έλευση του φυσικού αερίου στην πόλη μας.

Πιστή στις αδιέξοδες κομματικές της κατευθύνσεις απέδειξε, για μία ακόμη φορά, πως στόχος της πολιτικής της δεν είναι η οικονομική ανάκαμψη και ευημερία των πολιτών. Με το άλλοθι των διεκδικήσεων και των αγώνων, προσπαθεί να πείσει ότι προτιμότερη λύση για τα μεγάλα αναπτυξιακά προβλήματα της περιοχής μας είναι η άρνηση στην  ενεργειακή, και όχι μόνο, εξέλιξη . Αντιλαμβάνονται όμως οι Πατρινοί πολίτες ότι όλοι αυτοί οι υποτιθέμενοι πολύχρονοι αγώνες δεν κατάφεραν έως τώρα να διαφοροποιήσουν προς το καλύτερο το επίπεδο της ποιότητας της ζωής τους. 

Με αίολα και αθεμελίωτα επιχειρήματα όπως η επικινδυνότητα της μεταφοράς  υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και το υποτιθέμενο χαμηλότερο κόστος της κατασκευής αγωγού  από την Κόρινθο έως την Πάτρα, προσπαθεί να πείσει ότι είναι προτιμότερο να μείνει η Πάτρα έξω από την ενεργειακή αναβάθμιση. Σε αντιδιαστολή με τις  άλλες μεγάλες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας που ομονοούν  στην άμεση  έλευση του φυσικού αερίου. 

Δεν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις για να γνωρίζει κανείς  ότι η ανάφλεξη και το ατύχημα σε διαρροή βενζίνης  είναι πιο πιθανά σε σχέση  με το LNG. Μήπως  πρέπει να σταματήσει και η μεταφορά, με βυτιοφόρα, υγραερίου και βενζίνης στην περιοχή μας; Όσον αφορά το κόστος, χωρίς να παρουσιάσει η δημοτική αρχή έστω και ένα σχετικό στοιχείο, προσπάθησε να  πείσει ότι η κατασκευή αγωγού από την Κόρινθο στην Πάτρα είναι χαμηλότερου κόστους από την κατασκευή δεξαμενών και τη μεταφορά LNG οδικώς. Προφανώς, κατά τη δημοτική αρχή, το Ελληνικό δημόσιο και οι ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν το έργο της έλευσης του φυσικού αερίου, δεν γνωρίζουν το οικονομικό τους συμφέρον και προτείνουν την πιο κοστοβόρα λύση. Επιχειρήματα που σκοντάφτουν στην κοινή λογική. 

Είναι πασίδηλο ότι η  δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρεται για το αν οι επιχειρήσεις και οι όποιες βιοτεχνίες  και βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας θα μπορέσουν να ανασάνουν οικονομικά με τη χρήση του φυσικού αερίου. Δεν επιθυμεί τη χρήση του LNG στη ναυσιπλοΐα. Δεν αναζητά την  πιο φιλική, για το περιβάλλον, ενέργεια. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η κομμουνιστική ιδεολογία βλέπει ως εχθρό τον ιδιωτικό τομέα. Ονειρεύονται ταξικούς αγώνες και δικτατορία του προλεταριάτου στην πλάτη εξαθλιωμένων οικονομικά πολιτών. Το σύμπλεγμα πολιτικής ανικανότητας, ακραίου λαϊκισμού και εμμονής  σε παλαιοκομματικού τύπου συμπεριφορές οδηγεί σε αδιέξοδα. Δεν αξίζει στους Πατρινούς πολίτες.

* Ο Κωνσταντίνος Σβόλης είναι γιατρός, καρδιολόγος και δημοτικός σύμβουλος.
 

Διαβάστε επίσης