Ως εκπαιδευτικος που συμμετέχει στα κοινά ,οι ανακοινώσεις της Δημοτικής παράταξης «Σπιράλ» μου έχουν δημιουργήσει μεγάλες απορίες και τεράστια ερωτηματικά.
Δεν είναι μόνο αυτό το μπερδεμένο αφήγημα ότι το πρωί ως εκπαιδευτικοί στηρίζουν τις κινητοποιήσεις του κλάδου και το απόγευμα ως Δημοτικοί σύμβουλοι διαφωνούν να συζητηθούν τα θέματα της παιδείας στο Δημοτικό συμβούλιο.
Αυτή η άποψη κρίνεται από τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και όλους τους δημότες με βασικό επιχείρημα: αν δεν έχει το Δημοτικό συμβούλιο άποψη για τα θέματα Παιδείας τότε ποιος πρέπει να έχει;
Αλλά και από το γεγονός ότι μοιάζει να έχουν πλήρη άγνοια για το τι ακριβώς προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία και ποια είναι τα αιτήματα των εκπαιδευτικών. Ενώ σίγουρα μια παράταξη, που στελέχη της έχουν διατελέσει αντιδήμαρχοι, δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζει ποιες είναι οι αρμοδιότητες των δήμων σε σχέση με τα σχολεία.
Αναφέρω ενδεικτικά:
1) Το άρθρο 50 του πολυνομοσχεδίου προβλέπει αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη. Αυτό με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις τάξεων και μείωση τμημάτων και υποβιβασμό της οργανικότητας κάποιων σχολείων. Όμως για τις σχολικές μεταβολές (υποβιβασμούς, προαγωγές κτλ.) θεσμικά γνωμοδοτεί το Δημοτικό Συμβούλιο!
Τι ακριβώς λοιπόν λένε; Ότι θα γνωμοδοτήσουν για τα συμπτώματα, δηλαδή υποβιβασμό σχολείων, αλλά είναι αναρμόδιοι να κρίνουν την αιτία- το πολυνομοσχέδιο και αντιεκπαιδευτικές πολίτικες; Τεράστια αντίφαση ή υπεκφυγές για να μην πάρουν θέση για συγκεκριμένες πολιτικές;
2) Το άρθρο 37 προβλέπει τη συμμετοχή εκπροσώπου του Δήμου στη διαμόρφωση των εσωτερικών κανονισμών των σχολείων!! Το συγκεκριμένο άρθρο έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς. Είναι αναρμόδιο το Δημοτικό συμβούλιο να συζητήσει για την προσθήκη αρμοδιότητας που αφορά τους Δήμους;
3) Την ευθύνη για την καθαριότητα των σχολείων είναι γνωστό ότι ανήκει στους Δήμους. Η πανδημία ανέδειξε το τεράστιο πρόβλημα καθαριότητας που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των σχολείων, αφού οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα είναι συμβασιούχοι και καθαρίζουν τα σχολεία μετά τη λήξη των μαθημάτων. Αυτό το τεράστιο πρόβλημα του μη καθαρισμού των σχολείων κατά τη διάρκεια των μαθημάτων είναι ένα από τα κεντρικά αιτήματα των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών.
Όσο αδιανόητο είναι τα σχολεία να μην καθαρίζονται το πρωί άλλο τόσο αδιανόητο είναι να θεωρεί το «Σπιράλ» ότι το Δημοτικό συμβούλιο είναι αναρμόδιο να συζητήσει για το συγκεκριμένο θέμα. (Οι εκπαιδευτικοί του «Σπιράλ», όταν υπάρχει πρόβλημα καθαριότητας στο σχολείο τους, πού απευθύνονται; Στην κυβέρνηση, στο κοινοβούλιο ή στον Δήμο;)
4) Ο Υπ. Εσωτερικών με ΠΝΠ ζήτησε από τους Δήμους να επιχορηγήσουν τις σχολικές επιτροπές για την αγορά εξοπλισμού (τάμπλετ) για να καλυφθούν οι ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για τους μαθητές που δεν μπορούσαν να συμμετέχουν λόγω έλλειψης εξοπλισμού.
Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν το κράτος να καλύψει αυτές τις ανάγκες.
Αν το Δημοτικό συμβούλιο είναι αναρμόδιο και για αυτό, τότε ποιος κατά τη γνώμη του Σπιράλ πρέπει να απαντήσει στην κυβέρνηση εκ μέρος των Δήμων;
Θα μπορούσα να αναφέρω κι αλλά όπως: την κρατική επιχορήγηση, τη δίχρονη προσχολική αγωγή κτλ.
Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι τα περί αρμοδιοτήτων είναι υπεκφυγές.
Το «ΣΠΙΡΑΛ» έκανε σαφέστατη πολιτική επιλογή να μην στηρίξει τους αγώνες των εκπαιδευτικών.
Ακόμα και αυτά τα μπερδεμένα ότι ως εκπαιδευτικοί στηρίζουν τους αγώνες είναι πολιτική υποκρισία . Γιατί αν στηρίζεις τους αγώνες στηρίζεις και τις συλλογικές αποφάσεις.
Τα εκπαιδευτικά σωματεία της πόλης μας κάλεσαν το Δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση για τα ζητήματα Παιδείας.
Προφανώς με βάση τα όσα δηλώνουν τα στελέχη του ΣΠΙΡΑΛ οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί που αγωνίζονται είναι ένας κάποιος επαγγελματικός κλάδος, ομάδα, συντεχνία , και όχι οι συνάδελφοί μας που αγωνιούν και αγωνίζονται για την στήριξη της δημόσιας Παιδείας !
*Εκπαιδευτικός , Γραμματέας συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας