Τα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην οικονομία από τον κορονοϊό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και άμεσες ήταν οι αντιδράσεις από φορείς και επιχειρηματίες της Αχαΐας.
Ευρεία σύσκεψη διοργανώνεται στο Επιμελητήριο Αχαϊας για την αντιμετώπιση της κατάστασης, μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και προκάλεσαν την δυσφορία των παραγόντων της αγοράς.
Στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί της Τρίτης μεε πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου αναμένται να ληφθούν αποφάσεις από τους φορείς για τον τρόπο αντίδρασης και διεκδίκησης νέων μέτρων ελάφρυνσης , καθώς αυτά που ανακοινώθηκαν, λόγω του πλήγματος που δέχθηκε η αγορά από την εξάπλωση του κορονοϊού, μόνο ικανοποίηση δεν προκάλεσαν στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο της Αχαϊας.
ΣΚΕΑΝΑ:
Το Σωματείο Καταστημάτων Εστίασης – Αναψυχής Αχαΐας αύριο, Τρίτη, 10/3/2020, προχωρά σε συνέντευξη τύπου στις 12:00, στα γραφεία του, με θέμα τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού στις επιχειρήσεις της πόλης και την εξαίρεση του κλάδου από τα οικονομικά μέτρα ελάφρυνσης που όρισε η
Όπως είπε: «Η επέκταση του κορονοϊού, σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, έχει σημαντικές δυσμενείς επιπτώσεις, καταρχάς στη δημόσια υγεία, και κατ’ επέκταση στην οικονομία. Στην υγεία, τα κρούσματα της ασθένειας παγκοσμίως αυξάνονται και τα συστήματα υγείας δοκιμάζονται. Στην οικονομία, τα δεδομένα και οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεν παροδικές, αλλά τελικά θα είναι πολύ πιο σημαντικές και επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις».
Ο κ. Σταϊκούρας έκανε συστάσεις για ψυχραιμία, εγρήγορση και προνοητικότητα και ανακοίνωσε τους 4 πυλώνες μέτρων:
1ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών.
Έχει τεθεί στη διάθεση της Κυβέρνησης ο μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για άμεση επικοινωνία συγκεκριμένων μηνυμάτων προς τους πολίτες, αναφορικά με θέματα υγειονομικού και οικονομικού περιεχομένου, που αφορούν τον κορονοϊό.
Έχει ήδη αποσταλεί, μέσω της ΑΑΔΕ, εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, προς όλους τους φορολογούμενους, ενημερωτικό υλικό για τον ιό.
Και έχουν δρομολογηθεί πρόσθετες δράσεις προς την κατεύθυνση ενημέρωσης των πολιτών για τη δυνατότητα μείωσης της απευθείας και άμεσης επαφής τους με τις δημόσιες αρχές, μέσω της διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών.
2ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας.
Υπάρχει πλήρης υποστήριξη του συστήματος υγείας σε έκτακτες δαπάνες που απαιτούνται, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αναφορικά με έξοδα μισθοδοσίας, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί.
Ήδη ενισχύθηκε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας με 15 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού.
3ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε εθνικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στην πραγματική οικονομία
Βασικές κατευθύνσεις αυτών των πρωτοβουλιών θα είναι η τόνωση της ρευστότητας και η διαφύλαξη της απασχόλησης.
Σήμερα, από κοινού με τα συναρμόδια Υπουργεία, παρουσιάζουμε την πρώτη δέσμη τέτοιων μέτρων.
Μέτρα όπως είναι:
Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
Αντίστοιχα μέτρα για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις αυτών, για τα οποία θα σας μιλήσει ο συνάδελφος Υπουργός κ. Βρούτσης, προσθέτοντας πρώτες, ουσιαστικές παρεμβάσεις στο πεδίο της εργασίας.
Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.
4ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αναληφθούν, έγκαιρα, συντονισμένες ευρωπαϊκές δράσεις
Αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αναληφθούν, άμεσα, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών και στα δημόσια οικονομικά.
Πρωτοβουλίες τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης.
Πρωτοβουλίες που πρέπει να εξαιρεθούν – ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Τέτοιες πρωτοβουλίες, που θα συνιστούν την δεύτερη δέσμη παρεμβάσεων των τριών συναρμόδιων Υπουργείων, θα κατατεθούν, προς συζήτηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, τις επόμενες ημέρες.
Κύριε Υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας σχετικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα για την στήριξη των επιχειρήσεων, σε περιοχές που πλήττονται από τον κορωνοϊό. Οι λύσεις πρέπει να είναι άμεσες και ουσιαστικές για να μη βρεθούν οι επιχειρήσεις σε ένα νέο οικονομικό αδιέξοδο, πράγμα που δεν θα δούμε με τα απαράδεκτα μέτρα που ανακοινώθηκαν.
Σας ενημερώνουμε ότι η Ομοσπονδία μας, ως δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, από την αρχή και μετά και την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού γίνεται καθημερινά αποδέκτης της απόγνωσης του εμπορικού κόσμου. Οι επιχειρηματίες επισημαίνουν σε όλους τους τόνους τη δραματική κατάσταση την οποία βιώνουν καθημερινά καθώς ο τζίρος τους είναι μηδενικός και οι προοπτικές είναι δυσοίωνες.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.) που έχει στην δύναμή της ως μέλη της 47 Εμπορικούς Συλλόγους και άρα χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και εμπορικά καταστήματα, σας παρακαλεί όπως υιοθετήσετε άμεσα τις προτάσεις των φορέων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος (Ομοσπονδίες, Επιμελητήρια, Περιφέρεια, Εμπορικοί Σύλλογοι, Δήμοι) σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να παρθούν ώστε να έχουν αποτέλεσμα και να επουλωθούν κατά το δυνατόν περισσότερο οι οικονομικές απώλειες, στις περιοχές της Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, οι οποίες πλήττονται περισσότερο τώρα από ποτέ.
Ζητάμε άμεσα:
1. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νοµικών προσώπων έως 30 Σεπτεμβρίου 2020.
2. Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 29 Φεβρουαρίου 2020 και 31 Μαρτίου 2020, έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.
3. Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 30 Σεπτεμβρίου 2020.
4. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/09/2020 σε εφορία και ΕΦΚΑ
5. Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
6. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερημένων μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
7. Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής να διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων για έξι (6) μήνες.
8. Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για δανειολήπτες των εξής κατηγοριών:
• Εμπορικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις Εστίασης
• Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών
9. Πάγωμα πληρωμής ρυθμίσεων και αναστολή πληρωμής μέχρι 31 Ιουλίου 2020 για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις κάτωθι επιχειρήσεις:
• Εμπορικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις Εστίασης
• Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών
10. Εφαρμογή του προγράμματος Business Recovery: Αποζημίωση επιχειρήσεων για απώλεια εισοδήματος (από την ημερομηνία έκδοσης της ΚΥΑ 13776/27.02.20 μέχρι και έξι μήνες μετά) είτε από Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε με ειδική άδεια να τεθεί υπό τον κανονισμό 651/2014 της ΕΕ για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.
Η μη υιοθέτηση των παραπάνω μέτρων θα σημάνει αυτομάτως «αιτία πολέμου» από τις μικρές αλλά και τις μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται βάναυσα αυτό το διάστημα καθώς πλέον εκτός των άλλων διακυβεύονται χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Ο Πρόεδρος
Ο Γεν. Γραμματέας
Γεώργιος Βαγενάς Αντώνιος Καλοθέου
ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ & ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ
Απαράδεκτα τα «Μέτρα Στήριξης» της τοπικής οικονομίας.
Τα οικονομικά μέτρα «στήριξης» των επιχειρήσεων που ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός κ. Σταϊκούρας με δύο εκδοχές μπορούν να αναγνωσθούν.
1. Κακόγουστη φάρσα από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί η αγορά.
2. Συνειδητή επιλογή εξόντωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής μας και ιδιαίτερα της Πάτρας.
Πρώτη προτεραιότητα αυτή την στιγμή είναι αναμφίβολα η προστασία της υγείας των συνανθρώπων μας. Η Κυβέρνηση όμως οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε όλους τους τομείς και να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη της πληττόμενης τοπικής οικονομίας και την στήριξη της απασχόλησης. Επανερχόμαστε στις προτάσεις του Συλλόγου μας και της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας, Ζακύνθου ,Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Προτάσεις που υιοθετούνται και από το σύνολο των τοπικών φορέων (Περιφέρεια, Επιμελητήρια, Δήμοι).
Ο Σύλλογος μας θα συμμετέχει ενεργά σε κάθε προσπάθεια διαφύλαξης της Δημόσιας Υγείας αλλά και συντονισμού των φορέων της περιοχής για την δίκαιη διεκδίκηση μέτρων που δεν θα επιτρέψουν την οικονομική και κατά συνέπεια και κοινωνική της καταστροφή.
Ζητάμε άμεσα:
1. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νοµικών προσώπων έως 30 Σεπτεμβρίου 2020.
2. Παράταση υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία έληγε την 29 Φεβρουαρίου 2020 και 31 Μαρτίου 2020, έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, με αντίστοιχη παράταση καταβολής του φόρου.
3. Παράταση απόδοσης παρακρατούμενων φόρων έως και 30 Σεπτεμβρίου 2020.
4. Αναστολή καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων ως 31/09/2020 σε εφορία και ΕΦΚΑ
5. Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.
6. Κεφαλαιοποίηση των καθυστερημένων μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα ασφαλιστικών εισφορών μετά των πρόσθετων τελών, τόκων προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.
7. Όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ρύθμισης οφειλής να διατηρούν τη ρύθμιση σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων για έξι (6) μήνες.
8. Αναστολή υποχρεώσεων καταβολής δόσεων για επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια από δανειολήπτες των εξής κατηγοριών:
• Εμπορικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις Εστίασης
• Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών
9. Πάγωμα πληρωμής ρυθμίσεων και αναστολή πληρωμής μέχρι 31 Ιουλίου 2020 για τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις κάτωθι επιχειρήσεις:
• Εμπορικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις Εστίασης
• Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
• Επιχειρήσεις υπηρεσιών μεταφορών
10. Εφαρμογή του προγράμματος Business Recovery: Αποζημίωση επιχειρήσεων για απώλεια εισοδήματος (από την ημερομηνία έκδοσης της ΚΥΑ 13776/27.02.20 μέχρι και έξι μήνες μετά) είτε από Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είτε με ειδική άδεια να τεθεί υπό τον κανονισμό 651/2014 της ΕΕ για την κήρυξη ορισμένων κατηγοριών ενισχύσεων ως συμβατών με την εσωτερική αγορά κατ’ εφαρμογή των άρθρων 107 και 108 της Συνθήκης της Λισσαβόνας.
11. Άμεσο βοήθημα-ενίσχυση της τάξης 500€ ανά επιχείρηση στις πληγείσες περιοχές για την αντιμετώπιση των έκτακτων περιστατικών και την αντιμετώπιση των συνθηκών υποχρεωτικού κλεισίματος και μείωσης του τζίρου.
Τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τον κορωνοϊό που ανακοίνωσαν οι Υπουργοί Οικονομικών και Απασχόλησης δεν αντικατοπτρίζουν σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα των αναγκών που έχουν ανακύψει σε σχέση με τις τοπικές οικονομίες που βάλλονται και κινδυνεύουν να υποστούν ανεπανόρθωτο πλήγμα, όπως συμβαίνει εν προκειμένω με τον Νομό Αχαΐας.
Η περιοχή μας η οποία υπέστη το μεγάλο οικονομικό πλήγμα της ματαίωσης του Πατρινού καρναβαλιού, δέχεται απανωτά τώρα τις πολύ σοβαρές συνέπειες της έξαρσης των κρουσμάτων του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί και οδηγούν σε νέα οικονομική και κοινωνική αποδιοργάνωση.
Θα περίμενε κανείς από την κυβέρνηση να αντιληφθεί τις επιπτώσεις στην οικονομία της περιοχής μας και να προβεί σε ελαφρύνσεις στο σύνολο των επιχειρήσεων του νομού μας όπως και του νομού Ηλείας και της Ζακύνθου, όπου εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων η αγορά απειλείται με γενική καθίζηση.
Αντί αυτού και των υποσχέσεων που δόθηκαν για κάλυψη των πραγματικών αναγκών και την ουσιαστική τόνωση της οικονομίας ανακοινώθηκαν αποσπασματικά μέτρα για μια μικρή μερίδα επαγγελματιών και αγνοήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα μέτρα για τον κορωνοϊό με αποτέλεσμα να είναι ορατή, μια οικονομική ύφεση που απειλεί να επηρεάσει καθοριστικά και σε βάθος χρόνου μια ήδη οικονομικά ασθενή περιοχή.
Πριν είναι λοιπόν πολύ αργά και πριν η κατάσταση λάβει τα χαρακτηριστικά του ανεξέλεγκτου οικονομικού κατήφορου, θα πρέπει η κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα μέτρα για τις ιδιαιτέρως πληγείσες περιοχές και να προβεί άμεσα στην κήρυξη του Νομού μας καθώς και του Νομού Ηλείας και της Ζακύνθου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με παράλληλη λήψη όλων των μέτρων που συνεπάγεται κάτι τέτοιο.
Στην αυριανή σύσκεψη μάλιστα των οικονομικών φορέων της περιοχής μας θα πρέπει να γίνει συνολική καταγραφή των ζημιών όλων των κλάδων που πλήττονται από τα μέτρα για τον κορωνοϊό, καθώς η εξάπλωση των συνεπειών τους και οι παράλληλες απώλειες αγγίζουν το σύνολο του επαγγελματικού κόσμου της περιοχής και όχι ένα μικρό, ένα ελάχιστο μέρος του στο οποίο και αναφέρονται τα μέτρα της κυβέρνησης.
Αν μάλιστα σε αυτό συνυπολογιστεί και ο πιθανός χρόνος παράτασης των μέτρων σε συνάρτηση με την πορεία της εξάπλωσης του ιού, τότε γίνεται αντιληπτό ότι αυτές οι συνέπειες θα πολλαπλασιαστούν και θα διατρέξουν όλη την οικονομική ραχοκοκαλιά της περιοχής.
Επιβάλλεται λοιπόν η πλήρης καταγραφή των απωλειών στη βάση των νέων δεδομένων και η δημιουργία κοινού μετώπου για δυναμική απαίτηση από την κυβέρνηση νέων μέτρων ώστε να βοηθηθούν όλες οι όλες οι επαγγελματικές τάξεις και να μην κινδυνεύσει η οικονομία μας από κατάρρευση. Σε αυτό το μέτωπο πρέπει να είναι όλοι παρόντες. Οι οικονομικοί φορείς, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, οι βουλευτές, οι εκπρόσωποι των φορέων.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΡ. ΣΟΛΩΜΟΥ
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών
Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πατρέων
Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, συνιστούν μόνο τα πρώτα από μια σειρά μέτρων, στηρίζοντας με αυτό τον τρόπο, το σύνολο της επιχειρηματικότητας και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών που βλέπουν τους τζίρους τους να καταρρέουν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού» δήλωσε ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Ανδρέας Κατσανιώτης.
Μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων μέτρων για τις επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους με κυβερνητική εντολή, ο Βουλευτής Αχαΐας ξεκαθάρισε ότι, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται την νέα δέσμη μέτρων, ενώ παράλληλα παρακολουθεί και καταγράφει την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, ανά κλάδο και ανά περιοχή, προκειμένου να παρέμβει με κάθε δυνατό τρόπο για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.
«Οι πολίτες πρέπει να είναι βέβαιοι ότι η χώρα, έχει μία κυβέρνηση που στηρίζει τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους και αυτό θα πράξει και τώρα, απέναντι σε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Είναι σίγουρο λοιπόν ότι, το αμέσως επόμενο διάστημα, και συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα ανακοινωθούν νέα οικονομικά μέτρα, που θα αφορούν στο σύνολο των επιχειρήσεων, δηλαδή, και τις επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν ή δεν θα κλείσουν με κυβερνητική εντολή, ο τζίρος των οποίων έχει πληγεί σημαντικά από τον κορωναϊό, και ειδικότερα στην περιοχή μας, μετά τις σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις από την ακύρωση των Καρναβαλικών εκδηλώσεων, σε συνδυασμό με το γενικότερο κλίμα ανησυχίας που επικρατεί από την εξάπλωση του νέου ιού και έχει επηρεάσει δραματικά την εμπορική κίνηση.
Είμαι βέβαιος ότι, η Κυβέρνηση μας θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε όλους τους τομείς και θα συμβάλλει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην ανακούφιση της πατραϊκής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσανιώτης.
Χριστίνα Αλεξοπούλου: Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με σύνεση και σοβαρότητα
Σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα πρώτα οικονομικά μέτρα υποστήριξης των περιοχών και των κλάδων που έχουν πληγεί από την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Μετά από άμεση επικοινωνία της Χριστίνας Αλεξοπούλου με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με τα μέτρα στήριξης των καταστημάτων εστίασης της Αχαΐας, υπήρξε η ενημέρωση πως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα εξεταστούν και ανακοινωθούν επιπλέον οικονομικά μέτρα, μετά την αξιολόγηση των στοιχείων για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού στον κλάδο.
Όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με σύνεση και σοβαρότητα, έχοντας ως στόχο την αποτελεσματικότητα και μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον.