Το να τύχει να παραλείψετε ένα γεύμα είναι κάτι που έχει συμβεί σε όλους μας. Ίσως δεν προλάβατε να φάτε επειδή η λίστα με τα πράγματα που έπρεπε να κάνετε στο γραφείο ήταν ατελείωτη. Ίσως ο προγραμματισμός των γευμάτων σας δεν πήγε όπως υπολογίζατε ή ίσως ακολουθείτε τη διαλειμματική δίαιτα και έχετε ξεχάσει τι σημαίνει πρωινό. Όποιος κι αν ήταν τελοσπάντων ο λόγος, πέρασαν 6 ώρες χωρίς να φάτε.
Τι συμβαίνει λοιπόν στο σώμα σας όταν παραλείπετε ένα γεύμα; Ενώ δεν είναι τρομερό πράγμα το να τύχει να μείνετε νηστική για μερικές ώρες, σίγουρα θα νιώσετε τη διαφορά. Όσον αφορά στη συστηματική παράλειψη γευμάτων, για παράδειγμα στο πλαίσιο μιας διαλειμματικής δίαιτας, οι ερευνητές ακόμη συλλέγουν στοιχεία για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα στο βάρος και τη συνολική υγεία.
Μπορεί να νομίζετε ότι αν παραλείψετε ένα γεύμα θα νιώθετε απλώς νευρικότητα, στην πραγματικότητα όμως τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα από αυτό.
-Το σάκχαρο και τα επίπεδα ενέργειάς σας θα πέσουν
Το φαγητό είναι το καύσιμο του οργανισμού. Όταν ξεκινάτε την ημέρα σας χωρίς να έχετε φάει, ουσιαστικά ξεκινάτε χωρίς καύσιμα στο σύστημά σας. Γι’ αυτόν τον λόγο οι ειδικοί συστήνουν να τρώμε ανά μερικές ώρες, ώστε να διατηρούμε σταθερά τα επίπεδα ενέργειάς μας και κατ΄επέκταση την αποδοτικότητά μας. Φυσικά, το να μείνετε νηστική για μερικές ώρες δεν πρόκειται να καταστρέψει το σύστημά σας, ωστόσο το σώμα σας θα αντιδράσει στην έλλειψη καυσίμων με διάφορους τρόπους.
Το βασικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε είναι το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα σας. Το κύριο καύσιμο για τον εγκέφαλό μας είναι η γλυκόζη, την οποία παίρνουμε μέσω της διατροφής, ιδιαίτερα από τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που εντοπίζονται στα φρούτα, τα λαχανικά και τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι εξαιρετική πηγή ενέργειας του οργανισμού, επειδή οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στη διατήρηση του σακχάρου στο αίμα σε σταθερά επίπεδα.
Όταν παραλείπετε ένα γεύμα, τα άμεσα αποθέματα γλυκόζης του οργανισμού σας αρχίζουν να τελειώνουν. Τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώνουν την ενέργειά σας και σας κάνουν να νιώθετε κούραση και εξάντληση. Επίσης, αποδυναμώνεται η συγκέντρωσή σας, μιας και ο εγκέφαλός σας δεν έχει το καύσιμο που χρειάζεται. Άλλα συμπτώματα που μαρτυρούν χαμηλά επίπεδα σακχάρου είναι το τρέμουλο, η εφίδρωση και η νευρικότητα.
Όταν δεν τρώτε συχνά, το σώμα σας αρχίζει να σας στέλνει σήματα ότι ήρθε η ώρα να φάτε. Ορμόνες όπως η γκρελίνη, η οποία προκαλεί την πείνα, και η λεπτίνη, η οποία καταπιέζει την πείνα, θα αλλάξουν έτσι ώστε να σας υποδείξουν ότι πεινάτε. Μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο να σκεφτείτε οτιδήποτε άλλο πέραν του φαγητού όταν ο οργανισμός σας έχει ανάγκη από ενέργεια. Η κατάσταση αυτή δεν είναι ό,τι καλύτερο όταν πρέπει να δουλέψετε, να συγκεντρωθείτε ή απλά να λειτουργήσετε.
-Η παράλειψη γευμάτων μπορεί να αυξήσει το βάρος σας
Όταν έχετε μείνει νηστική για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιο πιθανό να αναζητήσετε κάτι παχυντικό όταν τελικά θα κάτσετε να φάτε. Έχει παρατηρηθεί ότι όταν οι άνθρωποι είναι πολύ πεινασμένοι, έχουν αυξημένη όρεξη για υδατάνθρακες και ζάχαρη, αφού αυτές οι τροφές ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες και ζάχαρη θα σας κάνουν να νιώσετε άμεσα καλύτερα. Το πρόβλημα είναι ότι η ενέργειά σας δε θα κρατήσει για πολύ. Τρώγοντας απλούς υδατάνθρακες χωρίς λίπος, πρωτεΐνη ή φυτικές ίνες που μετριάζουν την άνοδο της γλυκόζης, το σάκχαρο στο αίμα σας θα ανέβει απότομα και το ίδιο απότομα θα πέσει μετά από λίγο, αφήνοντάς σας και πάλι πεινασμένη.
Παράλληλα, όταν κάθεστε για φαγητό νιώθοντας έντονη πείνα, είναι πιο πιθανό να φάτε περισσότερο από όσο χρειάζεστε, υπερκαλύπτοντας τις θερμίδες που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας και κάπως έτσι να καταλήξετε φουσκωμένη. Είναι πιο πιθανό να οδηγηθείτε στην υπερφαγία όταν τρώτε γρήγορα και αγνοείτε τα σήματα κορεσμού που σας στέλνει ο οργανισμός σας.
Η παράλειψη γευμάτων δεν επηρεάζει μόνο τα θρεπτικά συστατικά και τις θερμίδες που προσλαμβάνετε, αλλά και την ικανότητά σας να γυμναστείτε. Όταν δεν έχετε ενέργεια και σκέφτεστε το φαγητό δεν είναι εύκολο να βάλετε τα δυνατά σας στην προπόνησή σας. Επιπλέον, αν δεν τρώτε σωστά μετά την άσκηση, δε θα ανεφοδιάσετε τα αποθέματα γλυκογόνου του οργανισμού σας (τα οποία χρειάζονται υδατάνθρακες) και δε θα αποκαταστήσετε τους μυς σας (οι οποίοι χρειάζονται πρωτεΐνη).
*Με λίγα λόγια, δεν είναι μια έξυπνη επιλογή το να μένετε νηστική για αρκετές ώρες. Αν ενδιαφέρεστε να ακολουθήσετε μια διαλειμματική δίαιτα, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό και τον διατροφολόγο σας.
Πηγή: vita.gr