Προς αναζήτηση κοινής λογικής και ειλικρινούς στάσης

ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΒΟΛΗ *



Η μικρή διαδρομή των μόλις τριών μηνών αυτοδιοικητικής πορείας αρκεί για να δώσει το στίγμα της κάθε δημοτικής παράταξης και ταυτόχρονα να αιτιολογήσει πολλά από τα κακώς κείμενα των προηγούμενων ετών. Σε συνθήκες κανονικότητας το δημοτικό συμβούλιο, ως ανώτατο όργανο διοίκησης, απεικονίζει όχι μόνο τη διάθεση των αυτοδιοικητικών για επίλυση των κρίσιμων δημοτικών προβλημάτων αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύει τη σύμπλευση όλων, με οδηγό τουλάχιστον την κοινή λογική και την ειλικρινή στάση προς όφελος των πολιτών.
Τα μέχρι τώρα πεπραγμένα, όμως, αποδεικνύουν ότι κάποιοι δεν διακατέχονται από το αίσθημα ευθύνης που οφείλουν να επιδεικνύουν τουλάχιστον σε αυτούς που τους τίμησαν με την ψήφο τους προσδοκώντας την καλύτερη εικόνα της Πάτρας.
- Τι θα πρέπει άραγε να σκεφτεί ο πατρινός πολίτης όταν οι 50 αιρετοί χρειάζονται 5 περίπου ώρες για να συμφωνήσουν σε αυτονόητα, όπως για παράδειγμα η υπογειοποίηση της νέας σιδηροδρομικής γραμμής; Το ιδεατό και ταυτόχρονα σε όλους αρεστό δεν απαιτεί φλυαρία αλλά τοποθετήσεις που να εμπεριέχουν ουσία και μόνο.
>Τι θα πρέπει άραγε να σκεφτεί ο πατρινός πολίτης όταν όλοι οι ασπαζόμενοι τις σοσιαλιστικές και κάθε φύσεως αριστερές ιδεολογίες αυτοδιοικητικοί απορρίπτουν το άρθρο 178 του νόμου 4635/2019 (Α΄167); Ο νόμος αυτός παρέχει τη δυνατότητα στο εκάστοτε δημοτικό συμβούλιο (δηλαδή στο κυρίαρχο όργανο που εκπροσωπεί την κοινωνία) να αποφασίζει για σύναψη δημόσιων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού, όταν ανακύπτει αδυναμία εκτέλεσης των συγκεκριμένων αυτών υπηρεσιών. Η ανειλικρίνεια και η υποκρισία αποδεικνύεται περίτρανα όταν αποδέχονται την παροχή υπηρεσιών από ιδιώτη και αποζημιώνονται εταιρείες-ανάδοχοι για κοπή χόρτων και για κλάδεμα υψηλών δέντρων του Δήμου Πατρέων. Δηλαδή ενώ δεν αποδέχονται τη συμβολή του ιδιώτη στο μείζον θέμα της αποκομιδής των αποβλήτων όταν θίγεται η δημόσια υγεία και το δημόσιο συμφέρον, για μικρότερης σημασίας ζητήματα διαφοροποιούν τη στάση τους.
>Τι θα πρέπει άραγε να σκεφτεί ο πατρινός πολίτης όταν η δημοτική αρχή δεν συμφωνεί με ψήφισμα, σύσσωμης σχεδόν της αντιπολίτευσης, που αναφέρει τη μεγάλη καθυστέρηση της υλοποίησης του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης του Δήμου Πατρέων, που εγκρίθηκε με την 617/2015 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου; Ασχετα με το αν η καθυστέρηση οφείλεται σε αναποτελεσματικότητα της δημοτικής αρχής ή σε γραφειοκρατικές δυσκολίες της δημόσιας διοίκησης, η αλήθεια είναι ότι τέσσερα χρόνια μετά βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ανυπαρξία διαλογής στην πηγή και μηδενική σχεδόν ανακύκλωση. Σήμερα η ανάκτηση των αποβλήτων αφορά περίπου το 5% του συνόλου, με αποτέλεσμα σχεδόν ο συνολικός όγκος απορριμμάτων να οδηγείται σε ταφή. Χρειάζεται μεγάλη τόλμη και ευθυκρισία για να αποδεχτεί η δημοτική αρχή την αλήθεια και να ενώσει με την αντιπολίτευση τις δυνάμεις της για την επιτάχυνση των διαδικασιών;
Πρέπει να αντιληφθούν άπαντες ότι ιδεοληψία και μικροκομματισμοί αποτελούν εμπόδια για τη βελτίωση της εικόνας της πόλης μας. Εκ των ων ουκ άνευ, λοιπόν, η αναζήτηση της κοινής λογικής και της ειλικρινούς στάσης όλων μας.

*Ο Κωνσταντίνος Σβόλης είναι ιατρός/καρδιολόγος και δημοτικός σύμβουλος Πατρέων.
 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ