Η Οικονομία είναι (κυρίως) ψυχολογία!

Του Τρύφωνα Παχή*

 

Η ανάταση της εθνικής μας οικονομίας αποτελεί μονόδρομο, εάν όντως θέλουμε να βγει στην πραγματικότητα (και όχι "λογιστικά") η χώρα από τη δίνη της πολυετούς και πολύπλευρης κρίσης που τη μαστίζει χρόνια τώρα.

Η αύξηση του εγχώριου ΑΕΠ, η ενίσχυση της εσωτερικής παραγωγικότητας και επιχειρηματικότητας, η επένδυση στη γνώση, η πάταξη επιτέλους του "θηρίου" της γελοίας για τον 21ο αιώνα αλλά και ανθεκτικότατης ελληνικής γραφειοκρατίας, αποτελλούν καθοριστικούς παράγοντες οι οποίοι με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσουν στη δημιουργία πολλών νέων και καλά αμοιβομένων θέσεων εργασίας, στην πολυαναφερόμενη και πολυπόθητη ανάπτυξη!!! Ανάπτυξη πραγματική όχι στα χαρτιά, ανάπτυξη που θα επικεντρώνεται στον άνθρωπο και όχι μόνο στους αριθμούς...

Καταλυτικό ρόλο σε όλη αυτή τη εξέλιξη ανέκαθεν έπαιζε και πάντα θα παίζει η ψυχολογία της αγοράς, του επιχειρηματία, του καταναλωτή, του απλού πολίτη. Ψυχολογία που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τη γενικότερη σταθερότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει μια οικονομία, τον εξορθολογισμό της απάνθρωπης σήμερα φορολογίας, τους απλούς και σαφείς "κανόνες του παιχνιδιού", τη διαφάνεια και το αίσθημα δικαιοσύνης που πρέπει να διέπουν την κοινωνία ευρύτερα.. Είναι αυτή η ψυχολογία, η προσδοκία της θετικής εξέλιξης και της θετικής πορείας, που θα ωθήσει την επιχείρηση στο να μεγαλώσει και να επεκταθεί αλλά και να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, αλλά και τον καταναλωτή να μη φοβάται να ξοδέψει κάτι παραπάνω και φυσικά να μπορεί κάνει!

Αυτή η κυβέρνηση φαίνεται να έχει από καιρό και επί της ουσίας αντιληφθεί όλα τα παραπάνω και κινείται με εντυπωσιακούς ρυθμούς στο σωστό δρόμο.. Σαν έτοιμος από καιρό (προφανώς και ήταν) ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του σπεύδουν να κάνουν ένα εντυπωσιακό και ταυτόχρονα ουσιαστικό ξεκίνημα, με καθοριστικές παρεμβάσεις παντού, με σαφή χρονοδιαγράμματα και ολοκληρωμένη στρατηγική που στοχεύουν συγκεκριμένα. Οικονομία, παιδεία και κοινωνία μπαίνουν θετικά στο στόχαστρο της νέας κυβέρνησης και φαίνεται πως ετοιμάζονται να γυρίσουν σελίδα επί της ουσίας.. 

Ο τόπος φαίνεται να ετοιμάζεται να γυρίσει σελίδα επί της ουσίας. Και αυτό μόνο αισιοδοξία και χαμόγελα μπορεί να προκαλεί, ακριβώς την "ψυχολογία" που χρειαζόμαστε τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, προκειμένου να φύγουμε μπροστά!!!
 

*Ο Τρύφωνας Παχής είναι 0ικονομολόγος & Σύμβουλος Επικοινωνίας

Έχει διατελέσσει Νομαρχιακός Σύμβουλος Αχαίας και Δημοτικός Σύμβουλος Πάτρας, ενώ ήταν επί σειρά ετών εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αχαίας

Διαβάστε επίσης