Για ανηλεή σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα, την ολιγαρχία και τη διαφθορά, «για να μην επιτρέψουμε την παλινόρθωση των οικονομικών δικτύων, των κέντρων και των παράκεντρων που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή και τη χρεοκοπία» μίλησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε εκδήλωση που οργανώθηκε την Πέμπτη το βράδυ, από την Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, με θέμα «Προοδευτικό Μέτωπο Ενάντια στον Νεοφιλελευθερισμό και την Ακροδεξιά» και συνομιλητές, τον βουλευτή Α΄ Πειραιά, Θοδωρή Δρίτσα, και τον πρώην υπουργό, Γιάννη Ραγκούση.
Ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «έχουμε τη δύναμη και τις προϋποθέσεις να τα καταφέρουμε» ώστε να δημιουργηθεί «μια προοδευτική συμμαχία με στίγμα σαφές και ριζοσπαστικό».
Αναλύοντας, κατά την ομιλία του, τους λόγους που οδηγούν στην στρατηγική της συγκρότησης προοδευτικού μετώπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι η συγκυρία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη εξακολουθεί να καθορίζεται, κυρίαρχα, από τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της κρίσης, που είχε επιπτώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και οι οποίες τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια και τον αντισυστημισμό στις λαϊκές τάξεις, με περιορισμένη χρηματοπιστωτική επέκταση, περιορισμό έως κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, νέα φτώχεια, απορύθμιση της αγοράς εργασίας, με παράδειγμα την Γερμανία, όπου 5 εκατ. εργαζόμενοι ζουν στα όρια της φτώχειας.
Όπως είπε, στην Ελλάδα, η πολιτική αντιπαράθεση σ' αυτή την ιστορική φάση καθορίστηκε από την αντίθεση μνημόνιο-αντιμνημόνιο.
«Επειδή η πολιτική αντιπαράθεση δεν είναι ποτέ καθαρή, λερώνεται από την πραγματικότητα και τις αντιφάσεις της αυτή η αντίθεση -που οδήγησε στην ανατροπή των παραδοσιακών πολιτικών συσχετισμών στη χώρα το 2015- οδήγησε πολλές φορές και σε υπερβολές και σε λάθη και σε παράδοξες συμμαχίες. Συμμαχίες που καθορίστηκαν ακριβώς από το δίπολο μνημόνιο - αντιμνημόνιο» είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η ιδιαιτερότητα της κατάστασης στην Ελλάδα, ήταν ότι «την ηγεμονία εντός του αντιμνημονιακού πόλου την είχε η Αριστερά, πράγμα που είχε το ευνοϊκό αποτέλεσμα να μην καταφέρει ποτέ την λαϊκή δυσαρέσκεια στη χώρα να την εκφράσει κυρίαρχα και προνομιακά η ακροδεξιά», κάτι που «παρά τις κριτικές για λάθη, πρέπει να αναγνωριστεί ως παρακαταθήκη».
Καταλυτική για την αναδιάταξη των συσχετισμών και των συμμαχιών, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών.
«Είχαμε μια συμμαχία αριστερών, κεντροαριστερών, κεντρώων δημοκρατών και φιλελεύθερων, που στήριξαν τη συμφωνία, απέναντι σε μια συμμαχία εκείνων που την αρνούνταν και την πολέμησαν: ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ένα τμήμα των ΑΝΕΛ και φυσικά η Χρυσή Αυγή» σημείωσε προσθέτοντας ότι «το δυστύχημα εδώ είναι ότι τον ρυθμό σε αυτή τη δεύτερη συμμαχία τον έδινε η ακροδεξιά ομάδα που σήμερα κυριαρχεί στη ΝΔ: η ομάδα Σαμαρά-Βορίδη- Γεωργιάδη».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άσκησε έντονη κριτική στο ΚΙΝΑΛ για την στάση του, χαρακτηρίζοντάς την, παράδοξη «ιστορικά και πολιτικά» και επιλέγοντας «να οργανώσει την πολιτική του γύρω από την στρατηγική του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου (…) πυροβόλησε τα πόδια του».
Ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι οι δυνάμεις του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος «αφήνουν ανέγγιχτο το οικονομικό τους πρόγραμμα ακραίου φιλελευθερισμού και επιδιώκουν να βρουν πρόσβαση στις λαϊκές τάξεις μέσω της υιοθέτησης της εθνικιστικής ρατσιστικής και αντιμεταναστευτικής ατζέντας της ακροδεξιάς».
Πρόσθεσε ότι το ίδιο κάνει ο Κ. Μητσοτάκης, απειλώντας με ασφαλιστικό Πινοσέτ, απολύσεις, προσλήψεις μία προς 5 (σσ αποχωρήσεις) στο δημόσιο, απορύθμιση εργασιακών σχέσεων, υιοθέτηση της μείωσης του αφορολόγητου, ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας - κατάργηση ρυθμίσεων κοινωνικής προστασίας.
«Επειδή ακριβώς αυτό το πρόγραμμα προκαλεί ανατριχίλα σε όποιον το ακούει εκτός από την οικονομική ελίτ, η ΝΔ προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στις λαϊκές τάξεις με τη στροφή στην ακροδεξιά» σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό κάνει με την ατζέντα τάξης και ασφάλειας, με την αντιμεταναστευτική ρητορική, με την άρνηση να συναινέσει σε οποιαδήποτε προοδευτική μεταρρύθμιση: σύμφωνο συμβίωσης, ταυτότητα φύλου, με τις προτάσεις για τον νέο Ποινικό Κώδικα.
«Κυρίως», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «με την στροφή στην παραπολιτική, την κίτρινη προπαγάνδα και τα fake news, που αποτελούν το κλασικό εργαλείο της alt right σε ολόκληρο τον κόσμο. Από το ταξίδι στις Μαλδίβες, στην κατοικία του Μοράλες, στο Σερζ Λατούς, στα ψευδή σκάνδαλα, ο λόγος της Νέας Δημοκρατίας πλέον μιμείται και αντιγράφει τις χειρότερες παραδόσεις του κίτρινου τύπου. Σημαίνει ότι υιοθετεί στον πυρήνα της τη λογική της άκρας δεξιάς».
Από την άλλη, το ΚΙΝΑΛ, «μόνο του διέγραψε το πολιτικό του παρελθόν, τις παρακαταθήκες του και φυσικά την ίδια του την καταγωγή (…) και από το 2011 και μετά δεν έχει υπάρξει πολιτική μάχη που να μην έχει συμπαραταχθεί και να μην έχει ταυτιστεί με τη ΝΔ».
«Η πολιτική του ΚΙΝΑΛ σήμερα έχει ταυτότητα και όνομα: στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και εξήγησε ότι «καθοδηγείται από ένα αντισύριζα μένος από την προσπάθεια να διεκδικήσει μια αδύνατη ιστορική δικαίωση για την επιλογή εισόδου στο μνημόνιο, αλλά κυρίως για όσα έκανε μετά την ένταξη σε αυτό», όπως η κατάργηση συλλογικών διαπραγματεύσεων, μειώσεις μισθών, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, μείωση του κατώτατου μισθού σε μια νύχτα, PSI.
Αναφορικά με το προοδευτικό μέτωπο, τόνισε ότι ζητά να εκφράσει «την λαϊκή δυσαρέσκεια και να δώσει οριστικό τέλος στην κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης που σοβεί στη χώρα» και πρόσθεσε πως «για να το κάνει αυτό, πρέπει να έχει ένα σαφές στίγμα, μια σαφή στρατηγική, μια ριζοσπαστική πολιτική πρόταση αναδιανομής».
Ο υπουργός καταλόγισε μεγάλο λάθος στην σοσιαλδημοκρατία «το οριστικό της διαζύγιο από τον κόσμο της εργασίας» και υπογράμμισε ότι για να διασωθεί η ευρωπαϊκή ενοποίηση, πρέπει «η προοδευτική συμμαχία να γίνει πρώτα από όλα η πολιτική δύναμη έκφρασης των μισθωτών».
Επίσης τόνισε ότι απαιτείται προστασία των δημόσιων αγαθών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, και ένα από αυτά είναι το νεοεμφανιζόμενο στην Ελλάδα πρόβλημα της στέγης, για το οποίο η χώρα ήταν πλήρως απροετοίμαστη».