Τι «σκοτώνει» τη σεξουαλική επιθυμία;

Στρες
Το άγχος πετυχαίνει να αυξήσει την παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης στο σώμα, η οποία μπορεί να καταστείλει τις ορμόνες που σχετίζονται με την σεξουαλική επιθυμία, δημιουργώντας χαμηλότερη λίμπιντο.
Το χρόνιο στρες, ειδικότερα, μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών του σώματος, γεγονός που σημαίνει ότι οι αρτηρίες ενδέχεται να στενέψουν και να περιορίσουν τη ροή του αίματος προκαλώντας τελικά στυτική δυσλειτουργία.

Προβλήματα στη σχέση
Τα προβλήματα εντός της προσωπικής σχέσης είναι από τους κορυφαίους δολοφόνους της σεξουαλικής ορμής. Ειδικότερα, για τις γυναίκες, η σεξουαλική επιθυμία σχετίζεται άμεσα με την εγγύτητα και την σύνδεση με τον σύντροφο. Η καλή επικοινωνία και η αίσθηση εμπιστοσύνης είναι από τα καίρια στοιχεία, και οπωσδήποτε τα αυτονόητα, που πρέπει να διαθέτει μια σχέση προκειμένου για την καλή σεξουαλική ζωή των μελών της.

Αλκοόλ
Ένα ποτό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε πιο ανοιχτοί στο σεξ. Αλλά το πολύ αλκοόλ μπορεί να «μουδιάσει» τη σεξουαλική σας ορμή. Η μεγάλη ποσότητα αλκοόλ παρεμβαίνει δραματικά στην επίτευξη της σεξουαλικής διέγερσης παρεμβαίνοντας στα σήματα μεταξύ του εγκεφάλου και των γεννητικών οργάνων. Ειδικά για τους άνδρες, το αλκοόλ καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να δυσκολέψει στην διατήρηση της στύσης, να αποτρέψει ή να καθυστερήσει τον οργασμό.

Προβλήματα ύπνου
Αν υπάρχει πρόβλημα όπως δυσκολία να κοιμηθείτε, να παραμείνετε κοιμισμένοι ή αντιμετωπίζετε μια κατάσταση όπως η υπνική άπνοια, ενδέχεται να έχετε παρατηρήσει μειωμένη σεξουαλική επιθυμία ή δυσκολίες στην σεξουαλική πράξη. Η απώλεια ύπνου έχει συσχετιστεί με σεξουαλικά προβλήματα όπως η στυτική δυσλειτουργία, η υπογονιμότητα και φυσικά η χαμηλότερη σεξουαλική ορμή.

Φαρμακευτική αγωγή
Ορισμένα φάρμακα, όπως τα παρακάτω, μπορεί να μειώσουν την επιθυμία. Περιλαμβάνουν μερικούς από αυτούς τους τύπους φαρμάκων:
• Αντικαταθλιπτικά
• Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση
• Αντισυλληπτικά χάπια
• Χημειοθεραπεία
• Φάρμακα κατά του HIV

Παχυσαρκία
Το αυξημένο σωματικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της σφαιρίνης που δεσμεύει τις ορμόνες του σεξ και δημιουργεί προβλήματα στην έκκριση, οδηγώντας τελικά στην μείωση της λίμπιντο. Μπορεί επίσης να περιορίσει τα αιμοφόρα αγγεία, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολη την κορύφωση.

Κατάθλιψη
Η κατάθλιψη μπορεί να περιορίσει ή να εξαλείψει την ευχαρίστηση σε πολλά πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του σεξ.
Η σχέση μεταξύ κατάθλιψης και σεξ είναι πολύπλοκη. Η κατάθλιψη μπορεί να καταστείλει τη σεξουαλική ορμή, να μειώσει τα κίνητρα για απόλαυση και να επηρεάσει κατά πολύ την αυτοεικόνα και την αυτοεκτίμηση. Από την άλλη πλευρά, το σεξ μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της ψυχολογικής διάθεσης και να λειτουργήσει ως προστατευτικός παράγοντας επέναντι στις επιπτώσεις της κατάθλιψης.

Εμμηνόπαυση
Για πολλές γυναίκες, η σεξουαλική ορμή μειώνεται κατά την εμμηνόπαυση. Αυτό εν μέρει συνδέεται με συμπτώματα όπως η ξηρότητα του κόλπου και ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ. Ωστόσο, κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, ενώ με τη συνδρομή του γυναικολόγου, τα παραπάνω συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τακτική κολπική σεξουαλική δραστηριότητα είναι σημαντική για την υγεία του κόλπου μετά την εμμηνόπαυση επειδή διεγείρει τη ροή του αίματος, βοηθά στη διατήρηση των κολπικών μυών και διατηρεί την ελαστικότητα του κόλπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ