Σπιτικός, σουσαμένιος χαλβάς με 3 υλικά

Μας έρχεται από την Περσία (το σημερινό Ιράν) –αν και όλα τα κράτη της Μέσης Ανατολής τον διεκδικούν- και έφτασε να αποτελεί πρωταγωνιστή στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας κάθε χρόνο, αλλά και να είναι το επιδόρπιο εκλογής κατά τη νηστεία της Σαρακοστής. Η πρώτη γνωστή, γραπτή συνταγή για χαλβά εντοπίζεται πίσω στον 13ο αιώνα και το αραβικό Kitab al-Tabikh («Το βιβλίο των Πιάτων»), όπου περιλάμβανε διάφορες παραλλαγές. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και σήμερα, οι παραλλαγές του είναι αμέτρητες. Στην Ελλάδα, ωστόσο, αγαπάμε 3 είδη του, τον σιμιγδαλένιο, τον σουσαμένιο και τον χαλβά Φαρσάλων, με τον πρώτο να φτιάχνεται με σιμιγδάλι και κανέλα, τον δεύτερο με ταχίνι και τον τρίτο με κορν φλάουρ και βούτυρο ή σπορέλαιο.

Για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, επιλέγουμε χαλβά με ταχίνι σε αυτή την πολύ εύκολη, νηστίσιμη και πεντανόστιμη συνταγή, πλούσια σε καλά λιπαρά και πρωτεΐνη, από το ταχίνι και τα φιστίκια Αιγίνης, με τραγανή υφή και πλούσια γεύση, με τους χουρμάδες να δίνουν έξτρα φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, χωρίς την ανάγκη επεξεργασμένης ζάχαρης.

Υλικά (για περίπου 10 μικρά κομμάτια)
1 φλιτζάνι ταχίνι (αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και με κακάο)
1 φλιτζάνι χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
¾ του φλιτζανιού φιστίκια Αιγίνης καθαρισμένα

Εκτέλεση
Ετοιμάστε ένα ταψί 8×8, απλώνοντας λαδόκολλα και αφήστε το στην άκρη.

Αν οι χουρμάδες σας έχουν χάσει την υγρασία τους, μουλιάστε τους σε ζεστό νερό και στραγγίξτε τους καλά πριν τους χρησιμοποιήσετε.

Προσθέστε το ταχίνι και τους χουρμάδες σας στο μπλέντερ και χτυπήστε τους σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ψιλοκόψτε τα φιστίκια Αιγίνης.

Μπορείτε να αναμείξετε κάποια φιστίκια Αιγίνης με το μείγμα σας. Αν δεν τα θέλετε στο εσωτερικό του χαλβά σας, τότε απλώστε το μείγμα σας στο ταψάκι με τη λαδόκολλα και πασπαλίστε τα φιστίκια σας από πάνω.

Βάλτε στην κατάψυξη για τουλάχιστον μια ώρα, μέχρι να σταθεροποιηθεί. Όταν είναι έτοιμος, κόψτε σε μικρά κομμάτια και σερβίρετε.

Αν σας περισσέψει, φυλάξτε τον στο ψυγείο ή την κατάψυξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ