Κορυφώνεται η αγωνία των δανειοληπτών για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Του Γιώργου Κουτρουμάνη, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από το ομιχλώδες τοπίο που εξακολουθεί να επικρατεί σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο που  θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη για τα κόκκινα δάνεια, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Ελλάδας κ. Γιώργος Κουτρουμάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εντός της εβδομάδας εκπνέει η προθεσμία κατάθεσης στη Bουλή του νομοσχεδίου για την αντικατάσταση του νόμου Κατσέλη, η ψήφιση του οποίου αποτελεί προϋπόθεση για να εγκριθεί από το Eurogroup η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 970 εκατομμυρίων ευρώ.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, καθυστέρησε αδικαιολόγητα να αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη με νέο νομοθετικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα χιλιάδες δανειολήπτες να ζουν τις τελευταίες ημέρες ώρες αγωνίας και αβεβαιότητας.

Είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας για τους δανειολήπτες που παρουσιάζουν οικονομική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους, χωρίς ωστόσο να επιβραβεύονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που διαθέτουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία, αλλά αποφεύγουν συστηματικά να πληρώνουν τα δάνειά τους.

Επιπλέον, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, θα πρέπει να επιβραβευτούν οι δανειολήπτες οι οποίοι με πολύ κόπο και στερήσεις όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, κατάφεραν να παραμείνουν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες, πληρώνοντας από το υστέρημά τους τις δόσεις των δανείων τους. Η επιβράβευση τους θα μπορούσε να γίνει είτε με κούρεμα έστω και μικρού μέρους των υπολειπόμενων δόσεων, είτε με εύλογη μείωση των επιτοκίων για σημαντικό χρονικό διάστημα.

Μετά και την θεσμοθέτηση από την κυβέρνηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι τράπεζες με αδιαφανείς διαδικασίες μεταβιβάζουν στα ξένα funds τα κόκκινα δάνεια των δανειοληπτών σε εξευτελιστικές τιμές της τάξεως του 3 και 5 % της αξίας του δανείου. Αυτές οι εισπρακτικές εταιρείες, σαν κοράκια, «κατασπαράζουν» τους άτυχους δανειολήπτες εισπράττοντας το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που χρωστάνε στις τράπεζες  οι οφειλέτες και εξασφαλίζοντας για τους εαυτούς τους υπερκέρδη, φυσικά σε βάρος των δανειοληπτών αλλά και των τραπεζών που τα εκχωρούν σε υποτιμημένες αξίες. Πέραν τούτου, από αυτές τις συναλλαγές οι τράπεζες καταγράφουν σημαντικές ζημιές, τις οποίες θα κληθεί και πάλι να τις πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος, με  μια νέα ανακεφαλαιοποίηση, όπως πρόσφατα δήλωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκης.

Είναι άδικο για τους δανειολήπτες που δε θα πληρούν τελικά τα κριτήρια υπαγωγής τους στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, να χάνουν το σπίτι τους. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη στο νέο θεσμικό πλαίσιο να παρασχεθεί η  δυνατότητα σε αυτούς ή σε συγγενικά τους πρόσωπα που θα υποδείξουν οι ίδιοι, να αποκτήσουν τα δάνεια τους στις ίδιες αξίες που προσφέρουν τα ξένα funds.».   

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ