Κουτρουμάνης: «Υπάρχουν κενά στο ασφαλιστικό, δεν είναι ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση»

 

Τη δική του άποψη για το νέο ασφαλιστικό εξέφρασε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο ειδικός σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης και πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Υπάρχουν θετικές ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, όπως ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης «υπάρχουν διορθώσεις στον τρόπο υπολογισμού, στις εισφορές, από εκεί και μετά εκείνο το οποίο διαπιστώνει κανείς, βάση όλου του κειμένου του νομοσχεδίου είναι ότι υπάρχουν ρυθμίσεις που θα έπρεπε να περιληφθούν και δεν περιλαμβάνονται, υπάρχει δηλαδή ένα έλλειμμα, ένα κενό με τρόπο έτσι ώστε να μην μπορεί κανένας να το χαρακτηρίσει ως μία ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση – παρέμβαση στο ασφαλιστικό».

Σε ερώτηση ποιο είναι το κενό το οποίο ο ίδιος εντοπίζει, ο κ. Κουτρουμάνης απάντησε: «Πρώτα από όλα η ενοποίηση του ενιαίου επικουρικού των ΕΦΚΑ, ουσιαστικά απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας δυναμικής ανάπτυξης του δεύτερου πυλώνα της ασφάλισης που θα ήταν επικουρική ασφάλιση και επαγγελματικά ταμεία, στο σημείο αυτό νομίζω ότι είναι μία προβληματική διάταξη και δεν δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν στην Ελλάδα επαγγελματικά ταμεία και ένας δεύτερος πυλώνας δυναμικός, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Το δεύτερο το οποίο δεν φαίνεται να θεραπεύει είναι στις συντάξεις χηρείας για παράδειγμα και συντάξεις αναπηρίας, εκεί δεν γίνεται κάποια διόρθωση, δεν είναι άνθρωποι αυτοί που έχουν 30 και 40 χρόνια ασφάλισης, κυρίως οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας και έχουν υποστεί μία μεγάλη μείωση στις συντάξεις τους με το νόμο Κατρούγκαλου. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, ένας ασφαλισμένος στον ΟΑΕ Ε ή στο ΙΚΑ που είχε 67% αναπηρία και άνω, έπαιρνε πλήρη σύνταξη, τώρα παίρνει μειωμένη σύνταξη κατά 25% και με το νέο τρόπο υπολογισμού είναι μεγαλύτερη η απώλεια, εκεί λοιπόν, χρειαζόταν μία βελτίωση. Ένα τρίτο σημείο είναι ότι μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ και με την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, θα περίμενε κανένας σε μία πορεία εξόδου από τη κρίση της χώρας μας να θεσμοθετηθεί ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τους συνταξιούχους».

Διαβάστε επίσης