Ομιλία Νίκου Τζανάκου «Περπατώντας στην Πάτρα 150 χρόνια πριν» - ΦΩΤΟ

ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Μοναδικό ταξίδι στον χρόνο απόλαυσαν αυτοί που παραβρέθηκαν στην ομιλία   του Νίκου Τζανάκου «Περπατώντας στην Πάτρα 150 χρόνια πριν».

   Στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν καθηλωμένοι την ‘’γέννηση’’ της Πόλης μας, από το τέλος της τουρκοκρατίας ουσιαστικά και μετά, μέχρι και το 1890 περίπου.

moyseio2.jpg

   Με γλαφυρό  και μαγευτικό τρόπο η Πάτρα των πλουσίων σταφιδοπαραγωγών, η Πάτρα της λάμψης και του φωτός, της αίγλης και της ακμής,  ήρθε γλυκά στην σκέψη όσων παρακολούθησαν  την ομιλία και έφυγε γρήγορα, αφήνοντας το σκοτεινό πέπλο της πίσω,ώστε οι Πατρινοί να αναπολούν το λαμπερό παρελθών τους, ζώντας σήμερα σε μια πόλη που δεν αρμόζει στο χθες και την πολυποίκιλτη ιστορία της.

Σαν επιβάτες σε χρονομηχανή, οι ακροατές έμαθαν δεκάδες λεπτομέρειες  για την κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική, πολιτική, και καλλιτεχνική ζωή της Πάτρας του τότε, αλλά και για τις χαμένες ευκαιρίες που της δόθηκαν απλόχερα ώστε να εδραιωθεί η πόλη, εδώ και έναν αιώνα τουλάχιστον, σαν τόπος απαράμιλλης ομορφιάς και πλούτου στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

moyseio1.jpg

   Ο Νίκος Τζανάκος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους οι οποίοι αψήφησαν την κακοκαιρία και ιδιαίτερα τη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας κ. Αν. Κουμούση, για την ιδιαίτερη τιμή να τον προσκαλέσει σαν ομιλητή κατά την έναρξη της χρονιάς, σε έναν χώρο στον οποίο αναδεικνύεται η πολιτιστική μας κληρονομιά, όπως το νέο Αρχαιολογικό μας Μουσείο.

   Δεσμεύτηκε σε και για άλλους ιστορικούς περίπατους, κλείνοντας με την προτροπή…… να μην ξεχνάμε «Να αγαπάμε την πόλη μας», ενώ καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους για το μικρό, έστω, ταξίδι που τους προσέφερε στην Πάτρα της καρδιάς μας, σε εκείνη την Πάτρα που έδυσε,  αλλά δεν ξεχάστηκε. 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ