Το μεγάλο λάθος που κάνουμε με τον καφέ

Μια καθημερινή μας συνήθεια μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στον οργανισμό

Για πολλούς μια γερή δόση καφεΐνης μόλις σηκωθούν το πρωί από το κρεβάτι είναι απαραίτητη για να «ανοίξει το μάτι», όπως συνηθίζουν να λένε.

Σύμφωνα με ειδικούς, όμως, αυτή η συνήθεια περισσότερο κακό κάνει, παρά καλό στον οργανισμό.

Η καφεΐνη τονώνει τις αισθήσεις και μας βοηθά να ξυπνήσουμε αυξάνοντας την ποσότητα κορτιζόλης στον οργανισμό μας. Όπως, όμως, αναφέρουν ειδικοί στη Vogue Αυστραλίας, το πρωί μόλις σηκωνόμαστε από το κρεβάτι η κορτιζόλη ήδη κάνει... πάρτι στον οργανισμό, χωρίς να χρειαστεί η συνδρομή του καφέ.

Αυτό σημαίνει ότι πίνοντας καφέ μόλις ξυπνάμε μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στον οργανισμό καθώς προκαλεί περαιτέρω αύξηση της συγκεκριμένης ορμόνης.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως εκείνοι που πίνουν καφέ μέσα στο δίωρο αφότου ξυπνήσουν, ενθαρρύνουν τον οργανισμό τους να αποκτήσει ανοσία στην καφεΐνη. Για κάποιον που ξυπνά στις 7 ή 8 το πρωί για να πάει στη δουλειά, η ιδανική ώρα για να πιει τον πρωϊνό του καφέ είναι στις 10, όταν τα επίπεδα κορτιζόλης έχουν πέσει.

Μιλώντας στο Metro, η διατροφολόγος, Dr Sarah Brewer ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλότερα όταν ξυπνάμε το πρωί και για ένα διάστημα δύο ωρών. Αυτή είναι η χειρότερη στιγμή για κατανάλωση καφέ γιατί η καφεΐνη μιμείται την αντίδραση στο στρες και προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη αύξηση στα επίπεδα κορτιζόλης».

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, πίνοντας τον καφέ λίγο αργότερα, όταν τα επίπεδα της ορμόνης έχουν πέσει, μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης της αίσθησης άγχους που μπορεί να προκληθεί από την κατανάλωση καφέ.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ