Αποχαιρετώ τον Γιάννη Χριστόπουλο...

της γωγώς καραλή

Αποχαιρετώ τον εκλεκτό Γιάννη Χριστόπουλο, τον πρόεδρο του Ιστορικού Ορφέα Πατρών με μια φωτογραφία πενήντα χρόνων από το Αρχείο του πατέρα μου Γιάννη Καραλή.
Ήταν καλοκαίρι του 1968. Ο Τώνης Μαρούδας, ο διάσημος Πατρινός τραγουδιστής, το αϊδονι, είχε χτίσει μια βίλα στην Ακράτα. Παράλληλα είχε συμβάλει αποφασιστικά με γενναία χρηματικά πόσα στην ανέγερση του ναού της Μεταμορφώσεως του ΣΩΤΗΡΟΣ, που εκείνο το καλοκαίρι εγκαινιάστηκε και λειτούργησε. Ζήτησε λοιπόν από τον αδελφικό του φίλο, μαέστρο Ντίνο Λαγουμιτζή να μεταβεί ο Ορφέας στην Ακράτα για να ψάλλει στην πανηγύρι του ναού στις 6 Αυγούστου, όπερ και εγένετο. Μαζί με τον Ορφέα ήταν ένας ακόμα διακεκριμμένος τραγουδιστής ο Τάκης Καλλιβωκάς.
Ο Ορφέας λοιπόν σε πλήρη σύνθεση με τους μυθικούς Τωτώνη, και Γιώργο Ιατρίδη, και τους άλλους χορωδούς υπό την διεύθυνση του Ντίνου Λαγουμιτζη, έφθασαν στην Ακράτα για να εκπληρώσουν την επιθυμία του φίλου τους, που ήταν και αυτός μέλος του Ορφέα, προτού φύγει για την Αθήνα . Ο Γιάννης Χριστόπουλος ήταν τότε από τους νεώτερους της χορωδίας, άλλο αν, αργότερα έγινε ο πιο διακεκριμμένος της.
Μετά το τέλος της μοναδικής εκείνης λειτουργίας ακολούθησε γιορτινό τραπέζι που διήρκεσε ως αργά το απομεσήμερο αφού οι αναμνήσεις και τα τραγούδια του Τωνη με τους χορωδους κράτησαν τους πάντες καθηλωμένους ως αργά. Σε εκείνο το τραπέζι ο πατέρας μου πρότεινε να διοργανωθούν τα Μαρουδεια στην Πάτρα για να τιμηθεί ο Τώνης, πρόταση που όλοι δέχθηκαν με ενθουσιασμό.
Λίγο πριν την αναχώρηση του Ορφέα για την Πάτρα, έβγαλαν και μια φωτογραφία. 
Καθιστοι από αριστερά Μιχάλης Μαρουδας, Τώνης Μαρουδας η γυναίκα του Ερασμια, ο Τωτώνης, ο Ντίνος Λαγουμιτζή, ο Τάκης Καλλιβωκας. Όρθιοι μεταξύ άλλων Γιώργος Ιατρίδη, Δημήτρης Πουρναρας, Πέτρος Μαρκέζης.
Όρθιος δεξιά ο μπαμπάς μου Γιάννης Καραλής αδελφικός φίλος του Τώνη Μαρούδα και του Ντίνου Λαγουμιτζή και λάτρης του Ορφέα.
Για την ιστορία : την φωτογραφία την έχει βγάλει, αν και Πιτσιρίκα ακόμα, η αδελφή μου Πακυ με την μηχανή του μπαμπά μας, ο οποίος εκείνο το καλοκαίρι την μάθαινε την φωτογραφική τέχνη.
Καλό ταξίδι Γιάννη Χριστόπουλε. Σε περιμένουν οι άλλοι του Ορφέα για να τραγουδήσετε όλοι μαζί "ο καιρός δροσερός είναι από βροχή...τριαλαλά λαλά.".
Καλό σου κατευόδιο.

Διαβάστε επίσης