Υπάλληλος του ΣΔΟΕ συνελήφθη για αρχαιοκαπηλία

χρονολογείται στον 4ο αιώνα προ Χριστού

Μία εντυπωσιακή μαρμάρινη πλάκα με ανάγλυφη παράσταση βρέθηκε στην κατοχή στελέχους του ΣΔΟΕ που συνελήφθη και κατηγορείται για αρχαιοκαπηλία.​

Ο 47χρονος μαζί με έναν 49χρονο κατείχαν τη συγκεκριμένη πλάκα η οποία, σύμφωνα με αρχαιολόγο, χρονολογείται στον 4ο αιώνα προ Χριστού αλλά και ένα τμήμα κυλινδρικής λαβής αμφορέα, που χρονολογείται μεταξύ 4ου έως 5ου αιώνα μετά Χριστού.

Το πρώτο αρχαίο αντικείμενο αφορά σε παράσταση γυναικείας μορφής, τριγωνικού σχήματος, 37 εκ. ύψους, 39 εκ. πλάτους και 9 εκ. πάχους. Tα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά του συνηγορούν, σύμφωνα με αρμόδιο αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, υπέρ μιας χρονολόγησης πιθανώς στον 4ο αιώνα πΧ, υπαγόμενο στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, στο σπίτι του 47χρονου στην Ηγουμενίτσα, βρέθηκε και κατασχέθηκε επίσης το τμήμα κυλινδρικής λαβής αμφορέα, μήκους επτά εκατοστών, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους χρονολογείται μεταξύ 4ου πΧ έως 5ου μΧ αιώνα και εμπίπτει επίσης, στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου, ενώ την προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Διαβάστε επίσης