Απαντήσεις για την φωτιά στο Zara Home προσπαθεί να δώσει η Πυροσβεστική - Ήταν βραχυκύκλωμα;

Από τι προκλήθηκε η μεγάλη φωτιά στο κέντρο της Πάτρα; Βραχυκύκλωμα ή κάτι άλλο; Στο ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει η Πυροσβεστική μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προ ημερών στο κατάστημα Zara Home στην Αγίου Νικολάου, κάτω ακριβώς από το ξενοδοχείο Galaxy το οποίο εκτός των άλλων, εκείνη την ημέρα, φιλοξενούσε και 43 μαθητές από Γυμνάσιο των Φιλιατρών Μεσσηνίας.

Την ίδια ώρα συνδικαλιστικοί φορείς θέτουν ζήτημα ασφάλειας για τους εργαζόμενους! Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «η φωτιά απέδειξε ότι «οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι στα ελλιπή μέτρα ασφαλείας που υπάρχουν στους χώρους δουλειάς για να υπηρετούνται απρόσκοπτα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Αποδεικνύει ότι πίσω από τις υπέρλαμπρες βιτρίνες των μεγάλων μονοπωλίων κρύβεται εντατικοποίηση, υπερεκμετάλλευση και ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας κρύβονται παγίδες εργατικών ατυχημάτων»! Υπενθύμισαν δε, πώς δεν είναι πρώτη φορά που στην αλυσίδα Inditex έχουμε επικίνδυνο περιστατικό: «Πριν μερικούς μήνες στο κεντρικό κατάστημα του ZARA υπήρξε βραχυκύκλωμα στο ασανσέρ και από θαύμα δεν προκλήθηκε πυρκαγιά, ενώ για πολύ καιρό το ασανσερ υπολειτουργούσε. Μόνο κάτω από την απαίτηση των εργαζομένων και την μαζική συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που προκηρύχθηκε στο κατάστημα, η εργοδοσία αναγκάστηκε να κάνει μια πιο ουσιαστική αποκατάσταση της βλάβης, που όμως δεν αρκεί»!

Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εκτός από την Πυροσβεστική που θα ελέγξει αν τηρούνταν μέτρα ασφαλείας, θα υπάρξει παρέμβαση και από την Επιθεώρηση Εργασίας. Μάλιστα όπως αναφέρουν συνδικαλιστές, την ώρα της φωτιάς, και ενώ η Πάτρα είχε γεμίσει μαύρους καπνούς, γειτονικά καταστήματα… συνέχιζαν να δουλεύουν με τους εργαζόμενους να βρίσκονται μέσα σε αυτά, με ορατό τον κίνδυνο επέκτασης της φωτιάς και σε γειτονικά κτίρια. Μόνο στο ξενοδοχείο Galaxy έγινε απομάκρυνση όλων.

Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Οι ανακριτικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εστιάζουν στις έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς που ξέσπασε στο κατάστημα Zara Home, προκαλώντας αναστάτωση στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας.

Μάρτυρες της πυρκαγιάς έγιναν μαθητές Γυμνασίου από τα Φιλιατρά, που διέμεναν στο ξενοδοχείο στο πλαίσιο εκπαιδευτικής εκδρομής. Οι μαθητές απομακρύνθηκαν με ασφάλεια στον πεζόδρομο της Αγίου Νικολάου, ενώ οι Πυροσβέστες επιχειρούσαν στο σημείο. Ωστόσο είναι οι πρώτοι που είδαν την φωτιά στην στέγη του πίσω μέρους του καταστήματος η οποία είναι φτιαγμένη από «πολυκαρμπονικό πάνελ»! Ένα ιδιαίτερα εύφλεκτο υλικό. Το οποίο και  προκάλεσε το πυκνό νέφος μαύρου καπνού.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η φωτιά οφείλεται σε βραχυκύκλωμα στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό.

Οι έρευνες συνεχίζονται για να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια του περιστατικού, που ευτυχώς είχε περιορισμένες συνέπειες χάρη στην άμεση αντίδραση των Αρχών.