Εν πλω παρουσιάστηκε το λεύκωμα "Ιστορίες εστίασης στην Πάτρα του 20ού αιώνα" - ΦΩΤΟ

ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ

Το λεύκωμα «Ιστορίες εστίασης στην Πάτρα του 20ού αιώνα» παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα δεξιώσεων του πλοίου Superfast ΧΙ, από τον Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Νομού Αχαΐας (ΣΚΕΑΝΑ) και τις εκδόσεις «Το Δόντι».

Το λεύκωμα, που βασίζεται στην έρευνα και τα κείμενα της δημοσιογράφου και συνεργάτιδας του tempo24.gr Γιώτας Κοντογεωργοπούλου, αποτελεί την πρώτη καταγραφή που γίνεται σε επίπεδο πόλης και περιφέρειας στο είδος του. Aφηγείται μέσα από την ιστορία του δυναμικού κλάδου της εστίασης και τις μαρτυρίες των πρωταγωνιστών του, την ιστορία της πόλης και τις αλλαγές στην εικόνα και τον χαρακτήρα της στη διάρκεια ενός αιώνα που υπήρξε καθοριστικός για τη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της.

Για το βιβλίο μίλησαν ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αβραμίδης, οι επιχειρηματίες Χριστόφορος Πετρής και Σπύρος Φάκαλος, ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Γιώργος Κοτοπούλης και η συγγραφέας, ενώ κατά τη διάρκειά της απονεμήθηκαν ειδικά αναμνηστικά σε πρωταγωνιστές του κλάδου της εστίασης. Την εκδήλωση θα συντόνισε ο δημοσιογράφος Απόστολος Βουλδής.

cache_650x650_1_371126.jpg

Η ιστορία της εστίασης και της αναψυχής στον 20ό αιώνα, είναι η ιστορία των ανθρώπων, έτσι όπως αυτή γράφεται με την δική τους καθοριστική συμβολή που δίνει ψυχή στους αριθμούς, πάθος στις στιγμές και αφορμές στην τέχνη. Στο λεύκωμα, οι πρωταγωνιστές του κλάδου και οι απόγονοί τους, φέρνουν στο φως άγνωστες πτυχές, αξέχαστους γλεντζέδες, ξεχασμένες γεύσεις, ήχους και μουσικές, βγάζοντας από τα σεντούκια τους παλιές φωτογραφίες και ανοίγοντας διάπλατα ένα παράθυρο στη νοσταλγία.

Από τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν πολιτικοί, καλλιτέχνες επιχειρηματίες, γνωστοί «τύποι» της παλιάς Πάτρας, ευγενείς και λαϊκοί, απόγονοι γνωστών «τζακιών» και άνθρωποι του μεροκάματου, Γερμανοί και Ιταλοί κατακτητές, αστέρια του μπιλιάρδου και αυτοδίδακτοι μουσικοί, σεφ και αρχιμάγειροι, πλανόδιοι και πακετατζήδες, αντιστασιακοί και εφευρέτες, ροκάδες και καρεκλάδες, βιομήχανοι και ψαράδες, διεθνείς φίρμες και λαοφιλείς εγχώριοι αοιδοί, σε ένα σύνολο που αποκαλύπτει την πόλη μέσα στο χρόνο από τις αρχές του αιώνα έως το φινάλε του, από την εποχή των τελευταίων σταφιδεμπόρων έως την βιομηχανική έκρηξη και το κεραυνό της αποβιομηχάνισης, από τα τανγκό, τα βαλς και τα φοξ τροτ, στην ντίσκο και τα ορθάδικα.
 

Διαβάστε επίσης