Πάτρα: «Ματιές που ακούνε» - Ενημέρωση για τον πολιτισμό των Κωφών - ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΩΦΩΝ ΚΑΙ ΒΑΡΗΚΟΩΝ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ Α ΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το Ειδικό Νηπιαγωγείο/ Δημοτικό Σχολείο Κωφών Βαρηκόων και ο Σχολικός Σύμβουλος ΕΑΕ 5ης και 18ης Περιφέρειας, υλοποιούν Πιλοτικό Καινοτόμο Πρόγραμμα Συνεκπαίδευσης με  Τίτλο: «Ματιές που ακούνε».  Διάρκεια Προγράμματος: 8 Ιανουαρίου 2018 – 30 Απριλίου 2018.

Σκοπός του προγράμματος είναι η ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας στον  πολιτισμό των Κωφών.

Α. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν Γενικά Σχολεία Π/θμιας & Δ/Θμιας Εκπαίδευσης του Νομού Αχαΐας. Τα Σχολεία κάθε εβδομάδα λαμβάνουν υλικό από το Σχολείο Κωφών Βαρηκόων Πάτρας με εκπαιδευτικές δράσεις για τους μαθητές. Στο τέλος του προγράμματος θα καταθέσουν παραγόμενο υλικό, όπου θα αποτελέσει πολιτιστική βαλίτσα, μαζί με το υλικό του Ειδικού Νηπιαγωγείου/Δημοτικού Σχολείου Κωφών Βαρηκόων  Πάτρας. Η πολιτιστική βαλίτσα τις επόμενες σχολικές χρονιές,  θα δανείζεται σε όποιο σχολείο το επιθυμεί.

Β. Οι δράσεις που αφορούν την ευρύτερη  κοινωνία άρχισαν με τα εγκαίνια της έκθεσης Κωφών Καλλιτεχνών, “Ταυτότητες" στις 17 Μαρτίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων.
 

Παρασκευή 30/3, 20:00, Γαλλικό Ινστιτούτο Πατρών

Προβολή ταινίας stand up commedy της Κωφής Λέας Καλαϊτζή

Ομιλητής: Γιώργος Αντζάκας Δ/ντής Γυμνασίου/Λυκείου Κωφών Αργυρούπολης, Διερμηνέας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, με  θέμα: “Ακούοντα Παιδιά Κωφών Γονέων- Μεγαλώνοντας Ανάμεσα σε Δύο Κόσμους”

Σε συνδιοργάνωση : Ειδικό Ν/Δ Σχολείο Κωφών Βαρηκόων Πατρών, Γαλλικό Ινστιτούτο Πατρών

Κυριακή 15/4, 20:00 & Δευτέρα 16/4, 21:00, Επίκεντρο+

“Η μυθιστορία του κυρίου Μολιέρου” Θεατρική παράσταση της Ομάδας Κωφών “ΤΡΕΛΑ ΧΡΩΜΑΤΑ”

Κράτηση εισιτηρίων : 2610461272 , 6944688984

Η παράσταση  τελεί υπό την αιγίδα του ομίλου  για την  Unesco,  με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδας.

Παρασκευή 20/4, 20:00, Αμφιθέατρο Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών

Ομιλητής: Πάνος Πανόπουλος, Ανθρωπολόγος Επίκουρος Καθηγητής Παν/μιου Αιγαίου, με θέμα: “Η φωνή στον κόσμο των κωφών όπως αυτή εμφανίζεται μέσα από τα έργα κωφών εικαστικών”

Το κέρδος αυτού του τετράμηνου Πιλοτικού Καινοτόμου Προγράμματος Συνεκπαίδευσης είναι πολύπλευρο.  Οι δάσκαλοι κωφών γνωρίζοντας την ιστορία της κοινότητας μπορούν να αγωνιστούν μαζί τους για τα αυτονόητα. Μπορούν να πιστέψουν στους μαθητές τους και να τους δώσουν τ ΄ όνειρο για τη ζωή τους. Οι γονείς των κωφών μαθητών γνωρίζουν τα παιδιά τους, πιστεύουν στις δυνατότητές τους, ονειρεύονται και διεκδικούν γι αυτά μία δικαιότερη κοινωνία. Οι κωφοί μαθητές γνωρίζοντας την ιστορία τους, ποιοι είναι μπορούν να θέσουν στόχους για τη ζωή τους. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα, καλλιεργούνται «ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ» με αποτέλεσμα η κοινωνία να  αλλάζει αντιλήψεις, να ερμηνεύει καλύτερα τον κόσμο, μεταμορφώνοντας τον σε ομορφότερο και δικαιότερο.

www. sholeiokofon.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ