Σε πλήρη λειτουργία τέθηκε από χθές ο αυτοκινητόδρομος Ολυμπία Οδός, καθώς δόθηκε στην κυκλοφορία το υπόλοιπο τμήμα από το Κιάτο μέχρι το Ρίο. Ο νέος αυτοκινητόδρομος συντομεύει τα ταξίδια από/προς την Αθήνα και ο εφιάλτης των οκτώ τελευταίων ετών με τις συνεχόμενες βραδυπορίες και τις ατελείωτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μένει στο παρελθόν.
Θα πρέπει να ενημερώσουμε ότι σε όλο του το μήκος το νέο τμήμα από το Κιάτο μέχρι το Ρίο έχει 2 λωρίδες και ενδιάμεσο στηθαίο ασφαλείας. Η λέξη "λειτουργικός" ταιριάζει γάντι αυτή η χρονική περίοδο λόγω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στο νέο λειτουργούν τμήμα.
Μέχρι να τελειώσει η εορταστική περίοδος του Πάσχα θα παραμείνουν οι 2 λωρίδες και μετά θα ξεκινήσουν οι εργασίες "τελειοποίησης" του αυτοκινητόδρομου που θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Αύγουστο.
Αυτά καθώς σε πολλά σημεία του νέου τμήματος από το Ξυλόκαστρο μέχρι το Ρίο θα πρέπει να πέσει η τελική στρώση του αντιολισθηρού τάπητα. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργείο ακόμα και στα σημεία που δεν υπάρχει η τελική στρώση το επίπεδο ασφάλειας δεν δημιουργεί ανησυχία.
Το δεύτερο που θα γίνει είναι η ολοκλήρωση των ανισόπεδων κόμβων, άνω διαβάσεων, των εργασιών πρασίνου και γενικός καλλωπισμός του χώρου που τώρα λόγω χρονικού περιορισμού και προτεραιότητας ολοκλήρωσης του έργου, δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν.
Επίσης θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εργασίες σήμανσης, διαγράμμισης, οδοφωτισμού κ.α. Όλα αυτά θα γίνουν πλέον χωρίς το μεγάλο άγχος της παράδοσης του δρόμου.
Ένα από τα εξαιρετικά στοιχεία του νέου αυτοκινητόδρομου είναι πως ενώ παραμένουν ημιτελή 4+1 σημεία συνολικού μήκους 6χλμ, ο οδηγός δεν πρόκειται να βγαίνει ποτέ από τον αυτοκινητόδρομο και πάντα θα έχει 2 λωρίδες σε κάθε ρεύμα κυκλοφορίας. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν τις ρυθμίσεις σε αυτά τα 4 σημεία είναι πραγματικά αριστοτεχνικός.
τα 4+1 σημεία που εξακολουθούν έργα αλλά χωρίς να επηρεάζουν την κυκλοφορία είναι τα:
1.Του Βόρειου κλάδου του αυτοκινητοδρόμου στην περιοχή μεταξύ της Ανατολικής και Δυτικής διασταύρωσης με την Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων (Σ.Γ.Υ.Τ.) στην περιοχή Δερβένι σε μήκος 2,5 χλμ. περίπου όπου όμως η κυκλοφορία θα διεξάγεται σε δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση. Η ολοκλήρωση του κλάδου αυτού θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί από την ΕΡΓΟΣΕ το τεχνικό εξόδου της σιδηροδρομικής σήραγγας που βρίσκεται κάτω από τον Αυτοκινητόδρομο.
2.Της περιοχής διασταύρωσης του αυτοκινητοδρόμου με την Σ.Γ.Υ.Τ στην περιοχή Καμάρες Αιγιαλείας σε μήκος 1,0 χλμ περίπου ,όπου επίσης η κυκλοφορία θα διεξάγεται σε δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση μέχρι την ολοκλήρωση του τεχνικού Άνω Διάβασης της σιδηροδρομικής γραμμής.
3.Της περιοχής Αραχωβίτικων σε μήκος 1,5 χλμ περίπου
4.Της περιοχής Καμαρίου Κορινθίας όπου ο κλάδος του αυτοκινητοδρόμου από Πάτρα προς Αθήνα θα είναι ολοκληρωμένος και σε λειτουργία ενώ ο κλάδος από Αθήνα προς Πάτρα θα κυκλοφορείται επί της ΝΕΟ σε μήκος περίπου 1 χλμ.
Επίσης αναμένουμε να ολοκληρωθούν κάποιοι κλάδοι του Ανισόπεδου Κόμβου του Ρίου, στον οποίο θα είναι ολοκληρωμένοι και σε κυκλοφορία οι δύο κύριοι υπόγειοι κλάδοι που συνδέουν την Αθήνα με τη γέφυρα του Ρίου Αντιρρίου.
Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε τον κόσμο που δούλεψε με μεγάλη αυταπάρνηση όλο αυτό το διάστημα με απίστευτη ένταση και επιτάχυνση για να έχουμε σήμερα ένα πλήρως λειτουργικό δρόμο στην διάθεση μας. Τα μεγάλα συγχαρητήρια ανήκουν στους ανθρώπους αυτούς που έκαναν το αδύνατο δυνατό και μετέτρεψαν την Ολυμπία Οδό από τον "αδύναμο κρίκο" των κατασκευών στην ευχάριστη έκπληξη.
Το όριο ταχύτητας μέχρι να ολοκληρωθεί ο δρόμος μπορεί να σας ξενίσει καθώς σε πολλά σημεία είναι 100χλμ/ώρα αλλά με την πλήρη ολοκλήρωση θα γίνει 130χλμ/ώρα εκτός από τα σημεία που προβλέπεται μειωμένη ταχύτητα (σήραγγες, γέφυρες κλπ).
Η διαδρομή Ελευσίνα-Πάτρα ξεκινώντας δηλαδή από τα διόδια Ελευσίνας γίνεται σε μόλις 100 λεπτά (1 ώρα και 40 λεπτά) χρόνος ρεκόρ σε σχέση με τις 3 και πλέον ώρες που ήταν απαραίτητες μέχρι και λίγες μέρες πριν. Σε αυτό το χρόνο θα πρέπει κάποιος να προσθέσει και την χρονοαπόσταση από τα διόδια Ελευσίνας μέχρι τον προορισμό του (αν μένει στην Αθήνα) και αντίστοιχα από την είσοδο στην πόλη της Πάτρας.
Από χθές πραγματικότητα έγινε και ο περίφημος ΠΑΘΕ που ολοκληρώθηκε και κάποιος μπορεί να πάει από την Πάτρα στη Θεσσαλονίκη (μέσω Αττικής Οδού) χωρίς να βγεί καθόλου από το δίκτυο των αυτοκινητόδρομων με χρόνο που είναι περίπου 6 ώρες και 10 λεπτά (1.40 μέχρι Ελευσίνα, 20 λεπτά μέχρι Κηφισό και 4.10 μέχρι Θεσσαλονίκη).
Αντίστοιχα μεγάλες μειώσεις στις χρονοαποστάσεις έχουμε και σε άλλους δημοφιλείς προορισμούς της Βόρειας Πελοποννήσου και χαρακτηριστικά έχουμε το Αθήνα-Αίγιο σε 90 λεπτά, το Αθήνα-Ακράτα σε 70 λεπτά και το Αθήνα-Ξυλόκαστρο σε 60 λεπτά. Κοντά έρχονται και οι ίδιες οι πόλεις της Ολυμπίας Οδού και αρκεί να αναφέρουμε ότι η απόσταση Αίγιο-Πάτρα είναι πλέον υπόθεση 10 λεπτών!
Στους μεγάλους κερδισμένους και το Λιμάνι της Πάτρας που αν γίνει σωστή εκμετάλλευση του νέου αυτοκινητόδρομου θα μπορέσει να ξαναγίνει ένας ισχυρός λιμένας με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
Πηγή: ypodomes.com