Πάτρα: Τσικνοπέμπτη σε Άνω και Κάτω Πόλη - Δείτε το πρόγραμμα του δήμου

ποιοι συμμετέχουν

H Tσικνοπέμπτη, μέρα χαράς, γιορτής, ανεμελιάς, σάτιρας, μέρα συνδεδεμένη με την αυθεντική, παραδοσιακή αποκριάτικη διάθεση, έφτασε και μας καλεί να το ρίξουμε έξω και να αποδράσουμε από τις έγνοιες και τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουμε.
Όλη η πόλη γιορτάζει... Στο κέντρο και στις γειτονιές, στα πεζοδρόμια και στις πλατείες, στις γωνιές, στα σχολεία, στις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες η τσίκνα απλώνεται παντού.
Η γιορτή της Τσικνοπέμπτης έχει ιδιαίτερο αποκριάτικο χρώμα και λόγω των ιδιαίτερων καρναβαλικών χαρακτηριστικών και παραδόσεων της Πάτρας, αποκτά ξεχωριστές διαστάσεις.
Μια βόλτα από το πρωί στην πόλη και είναι φανερό ότι αυτή η μέρα είναι διαφορετική. Μέρα γνήσια που σφραγίζεται με την αυθεντικότητα του εθίμου. Οι Πατρινοί αφήνονται στις μυρωδιές της τσίκνας και του κρασιού, γεύονται τις ψητές λιχουδιές, αφήνονται στους χορούς και τις μουσικές, στήνουν επιτόπια υπαίθρια γλέντια, ανταλλάσουν ευχές και ξορκίζουν κάθε κακό. Γέλια, χωρατά, πειράγματα, σκωπτική διάθεση και ένα μεγάλο υπαίθριο γλέντι κρατά την πόλη σε ολοήμερη αποκριάτικη εγρήγορση.
Στο κλίμα αυτό της χαράς και της εξωστρέφειας και υπογραμμίζοντας το ρόλο της αυθεντικής λαϊκής διασκέδασης στο Πατρινό Καρναβάλι, είναι συντονισμένες οι δράσεις που έχει ετοιμάσει για τους Πατρινούς η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας».
Oι φετινές βραδινές εκδηλώσεις και τα δρώμενα, που διοργανώνονται με τη συνεργασία της θεατρικής ομάδας «Υποκριτές» και πληρωμάτων του Πατρινού Καρναβαλιού, εκτός από την Άνω Πόλη θα επεκταθούν και στην Κάτω Πόλη.
Το κυρίαρχο δρώμενο θα είναι «Ο Γάμος της Γιαννούλας της Κουλουρούς» και η αναβίωση των λαϊκών εθίμων τα οποία έχουν συνδεθεί με την παραδοσιακή όψη της Αποκριάς και διατηρήθηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Παραδοσιακά καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές, ξέφρενο κέφι και αυθεντική ανατρεπτική διάθεση στη διαπασών θα αναπτυχθούν ενώνοντας όλη την πόλη σε ένα εορταστικό πανηγύρι.
Για τον σκοπό αυτό θα ξεδιπλωθούν δυο παραδοσιακές πομπές μεταμφιεσμένων με ώρα έναρξης τις 20.00. Η μία, η πομπή του γαμπρού Γουίλσον, με σημείο εκκίνησης την πλατεία Πίνδου και συνοδεία της Δημοτικής Μουσικής θα ακολουθήσει τη διαδρομή Πλατεία Πίνδου (Γούναρη και Αγίου Ανδρέου) - Γούναρη - Κορίνθου - Πλατεία Γεωργίου Α΄ και η δεύτερη, η γαμήλια πομπή της Γιαννούλας με εκκίνηση την πλατεία Ταμπαχάνων θα ακολουθήσει τη διαδρομή Γερμανού - Πλατεία Αγίου Γεωργίου - 25ης Μαρτίου - Αγίου Νικολάου - Κορίνθου -   Κολοκοτρώνη - Μαιζώνος - Πλατεία Γεωργίου Α΄ σκορπίζοντας το γέλιο και τον ενθουσιασμό και χαιρετώντας τον κόσμο. Στην πομπή του γαμπρού τον τόνο δίνουν ο Σπήλιος Λαλιώτης με το Mercedes του 1949 170F με επίσημη στρατιωτική συνοδεία αλά Αμερικάνα, η παρέα Στρατηγών με το κλασικό jeep τους,  η σχολή χορού της Βίκυς Αγόρα Χοροδράση και  η σχολή χορού της Ελένης Ανδρικοπούλου dirty dancing με κοστούμια εποχής των δεκαετιών ΄40 και ΄50, φρα(γ)κοφορεμένοι Ευρωβλάχοι με φράκα εποχής, ενώ στην γαμήλια πομπή της νύφης την τιμητική τους κοντά στη νύφη θα έχουν κουμπάροι, παράνυμφοι, προικιά, ομάδα τσιγγάνων, μέλη του Χορευτικού Λαογραφικού Ομίλου Μεσσάτιδας «Ο Φίλερης» ως βλάχοι, Μουσικό Άρμα, μπομπονιέρες, φτωχοσυμπέθεροι και κάθε λογής … καρναβαλικό καρύδι.
Στην Πλατεία Γεωργίου Α΄ οι δυο πομπές θα συναντηθούν, όπου και στο κεντρικό πατάρι θα πραγματοποιηθεί ένα μικρό δρώμενο για τα ιδώματα. Εκεί θα γίνει η υποδοχή του γαμπρού Γουίλσον από τον Δήμαρχο (!!!), ο οποίος θα του παραδώσει το κλειδί της πόλης. Ο Γουίλσον συναντά τη νύφη Γιαννούλα και ο Δήμαρχος (!!!) την παραδίδει στον γαμπρό με καρναβαλικές τιμές και τη δέουσα επισημότητα που απαιτεί η πατρινή ευθυμία. Εκεί μετά το πολυπόθητο συναπάντημα θα γίνει η … κόντρα των χορών κρατώντας καλά … τα γούστα γαμπρού (swing, rock ΄n΄ roll) και νύφης (τσάμικο, καλαματιανό). Μετά το θεατρικό-καρναβαλικό δρώμενο, όλοι μαζί με τις συνοδείες τους ανακατωμένες συνεχίζουν ακολουθώντας τη διαδρομή πλατεία Γεωργίου – Κορίνθου - Αγίου Νικολάου - 25ης Μαρτίου - Πλατεία Αγίου Γεωργίου, κρατώντας τους χορούς και ανεβάζοντας το θερμόμετρο του κεφιού. Στην πλατεία Αγίου Γεωργίου θα ξετυλιχτεί η τελευταία φάση του γεγονότος, ο γάμος, η παντρειά με τη…βούλα, που θα επικυρωθεί  με τη γαμήλια τελετή, τα κουφέτα και τη ρίψη του ρυζιού.
Συμμετέχουν:
-Τα πληρώματα 90 (με το magic bus) -159-39-41-51-37 -150 -97 .
-H παρέα Στρατηγών με το κλασικό jeep τους  .
-Η σχολή χορού της Βίκυ Αγόρας Χοροδράση 
-Η σχολή χορού της Ελένης Ανδρικοπούλου dirty dancing .
-H θεατρική ομάδα της Πάτρας «Υποκριτές»  
-Η ομάδα rugby του Αιόλου Πατρών .
-Ομάδα Τσιγγάνων 
-Ο Σπήλιος Λαλιώτης με το Mercedes του 1949 170F .  
-Χορευτικός λαογραφικός όμιλος Μεσσάτιδας "Ο Φίλερης"
Πολλές από τις στολές αποτελούν προσφορά της Βιοτεχνίας Παραδοσιακών Στολών - Στρατιωτικών Ειδών «Διαμαντόπουλος».
 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ