Μωρό: Γιατί η αγκαλιά σας του είναι τόσο απαραίτητη

Η σημασία της σωματικής επαφής από τη στιγμή της γέννησης

Ίσως έχετε ακούσει πως δεν πρέπει να κρατάτε συνέχεια το μωρό σας στην αγκαλιά σας γιατί θα την… συνηθίσει και ίσως μετά να μην μπορεί να κάνει χωρίς αυτήν. Πού όμως πρέπει να βρίσκεται το παιδί μας αν όχι στα χέρια μας;

Τα μωρά έχουν απόλυτη ανάγκη την αγκαλιά, ειδικά της μαμάς τους, ως μέρος της φυσικής τους ανάπτυξης. Θέλουν να τα νανουρίζουμε, να τα φιλάμε, να τα αγκαλιάζουμε. Άλλωστε, τα μωρά που βρίσκονται στην αγκαλιά των γονιών τους, κλαίνε λιγότερο, παραπονιούνται λιγότερο και κοιμούνται πιο ήσυχα.

Ας μην ξεχνάμε πως για το μωρό, ο καρδιακός παλμός της μαμάς του είναι κάτι γνώριμο και η αγκαλιά της, το επαναφέρει σαν αίσθηση στην περιοχή της μήτρας. Τα χέρια της είναι η συναισθηματική του ασφάλεια, ο καλύτερος χώρος ανάπαυσης και ο καλύτερος τρόπος για να ενισχυθεί ο δεσμός μεταξύ γονέα και παιδιού.

Η σημασία της σωματικής επαφής από τη στιγμή της γέννησης

Η τοποθέτηση του νεογνού στο γυμνό στήθος της μητέρας του με το που γεννηθεί έχει σημαντικά οφέλη.

Μετά τη γέννηση, τα μωρά βρίσκονται σε μια κατάσταση εγρήγορσης με τα μάτια τους ορθάνοιχτα, οξεία όσφρηση και ενεργά αντανακλαστικά. Αυτή η κατάσταση διαρκεί δύο ώρες, μετά τις οποίες ξεκινά μια φάση λήθαργου.

Με αυτήν την πρώτη αγκαλιά γίνεται και η πρώτη αναγνώριση. Η μυρωδιά της μητέρας είναι πολύ σημαντική γιατί τους πρώτους μήνες η όραση του μωρού εξακολουθεί να είναι ελλιπής και αναγνωρίζει τη μητέρα του μέσα από τη μυρωδιά και τη φωνή της.

Η επαφή δέρμα με δέρμα επιτρέπει στο μωρό να προσαρμοστεί στην εκτός μήτρας ζωή και να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός του. Επίσης, μειώνει το κλάμα, ενισχύει το δεσμό μεταξύ μητέρας και παιδιού και διευκολύνει το θηλασμό.

Με απλά λόγια, από τη στιγμή που το μωρό φεύγει από τη μήτρα, πρέπει να είναι στην αγκαλιά της μητέρας του για να προσαρμοστεί στον κόσμο.

Προφανώς και ο ρόλος του πατέρα είναι επίσης απαραίτητος και η δική του αγκαλιά, εξίσου πολύτιμη.

Παίρνουμε πάντα αγκαλιά το μωρό μας όταν κλαίει

Αλλιώς, θα αισθάνεται:

Στρες
Ανησυχία
Ανασφάλεια
Μοναξιά

 

IMOMMY.GR

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ