Πώς να ξεφύγετε από τις βαρετές συζητήσεις; Ένας οδηγός επιβίωσης



Έχετε βρεθεί ποτέ παγιδευμένοι σε μια συζήτηση που μοιάζει να απορροφά την ενέργεια από το δωμάτιο και το σώμα σας; Δεν είστε οι μόνοι. Σχεδόν όλοι μας έχουμε βιώσει την αγωνία της προσπάθειας να περιηγηθούμε με ευγένεια μέσα σε έναν βαρετό διάλογο. Είτε λοιπόν πρόκειται για τον υπερβολικά ενθουσιώδη συνάδελφο που δεν μπορεί να σταματήσει να μιλάει για τα κατορθώματα των παιδιών του, είτε για εκείνο τον μακρινό συγγενή που επιμένει να αφηγείται κάθε λεπτομέρεια των πρόσφατων διακοπών του, το να ξεφύγετε από μια βαρετή συζήτηση μπορεί να μοιάζει με δύσκολο επίτευγμα. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα. Με μερικές έξυπνες στρατηγικές στο μανίκι σας, μπορείτε να αποχωρήσετε αξιοπρεπώς από την κοινωνική κουίντα, χωρίς μάλιστα να προκαλέσετε συναισθήματα αμηχανίας ή να προσβάλλεται τον συνομιλητή σας.

Αναγνωρίστε την κατάσταση
Το πρώτο βήμα για να ξεφύγετε από μια βαρετή συζήτηση είναι να αναγνωρίσετε ότι είναι εντάξει να το κάνετε. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είναι φυσικό οι συζητήσεις να έχουν άμπωτη και ροή και ότι δεν θα είναι κάθε αλληλεπίδραση καθηλωτική. Μόλις λοιπόν αποδεχτείτε αυτή την πραγματικότητα, μπορείτε να προσεγγίσετε την κατάσταση με ήρεμη και ψύχραιμη συμπεριφορά.

Χρησιμοποιήστε μη λεκτικές ενδείξεις
Η μη λεκτική επικοινωνία μπορεί να δείξει πολλά χωρίς να χρειαστεί να προφέρετε ούτε μια λέξη. Αν είστε πρόθυμοι να αποχωρήσετε από μια συζήτηση, προσαρμόστε διακριτικά τη γλώσσα του σώματός σας για να σηματοδοτήσετε την αδιαφορία σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη μετατόπιση του βάρους σας, το κοίταγμα του ρολογιού ή του τηλεφώνου σας, ή τη διακριτική κλίση του σώματός σας μακριά από τον ομιλητή. Προσέξτε να μην φανείτε πολύ προφανής ή αγενής, καθώς αυτό θα μπορούσε να προσβάλει το άλλο άτομο.

Αναπροσανατολίστε τη συζήτηση
Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος για να ξεφύγετε από μια βαρετή συζήτηση είναι να την κατευθύνετε προς μια νέα κατεύθυνση. Παρεμβαίνετε δηλαδή ευγενικά με ένα σχετικό θέμα ή ερώτηση που σας κεντρίζει το ενδιαφέρον. Αυτό όχι μόνο μετατοπίζει την εστίαση από το τρέχον θέμα, αλλά και αποδεικνύει τη συμμετοχή σας στη συζήτηση. Για παράδειγμα, αν η συζήτηση παρεκκλίνει προς ένα τετριμμένο θέμα, θα μπορούσατε να πείτε κάτι σαν: "Αυτό είναι συναρπαστικό, αλλά έχετε ακούσει για το [εδώ εισάγετε ένα πιο ενδιαφέρον θέμα];".

Θέστε όρια
Μην φοβάστε να θέσετε όρια όταν είναι απαραίτητο. Εάν η συζήτηση λοιπόν γίνεται πολύ κουραστική ή άβολη, είναι απολύτως αποδεκτό να επιβληθείτε ευγενικά. Αυτό, μπορείτε να το κάνετε εκφράζοντας την εκτίμησή σας για τη συζήτηση, αλλά εξηγώντας ότι πρέπει να αποχωρήσετε λόγω άλλων υποχρεώσεων ή ευθυνών. Φράσεις όπως: "Λυπάμαι που διακόπτω, αλλά έχω να προλάβω μια προθεσμία" ή "Ήταν ωραία που τα είπαμε, αλλά πρέπει να συνομιλήσω και με άλλους καλεσμένους" μπορούν να σας βοηθήσουν να αποχωρήσετε με χάρη χωρίς να προσβάλετε κανέναν.

Χρησιμοποιήστε ένα σήμα διάσωσης
Κλείσιμο
Ζητήστε τη βοήθεια ενός έμπιστου φίλου ή συναδέλφου για να σας σώσει από μια βαρετή συζήτηση. Συζητήστε εκ των προτέρων ένα διακριτικό σήμα, όπως μια διακριτική χειρονομία ή μια προκαθορισμένη φράση, για να υποδείξετε ότι χρειάζεστε βοήθεια. Ο «σύμμαχός» σας μπορεί στη συνέχεια να παρέμβει και να σας προσφέρει μια στρατηγική αξιοπρεπούς εξόδου, είτε προσκαλώντας σας να συμμετάσχετε σε μια άλλη συζήτηση, είτε απλώς απομακρύνοντάς σας με το πρόσχημα ότι χρειάζεται τη βοήθειά σας για κάτι.

Βρείτε μια δικαιολογία
Όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν, καταφύγετε σε μια κλασική δικαιολογία για να απεγκλωβιστείτε από μια κουραστική συζήτηση. Δηλαδή, είτε ισχυρίζεστε ότι θέλετε να πάτε στην τουαλέτα, να ξαναγεμίσετε το ποτό σας ή να κάνετε ένα σημαντικό τηλεφώνημα, μια καλά προετοιμασμένη δικαιολογία μπορεί να σας προσφέρει μια ευγενική στρατηγική εξόδου. Απλά φροντίστε να πραγματώσετε τη δικαιολογία σας έτσι ώστε να μην φανείτε ανειλικρινείς.

Εφαρμόζοντας τις παραπάνω στρατηγικές με τακτ και χάρη, μπορείτε σίγουρα να ξεπεράσετε με ευκολία ακόμη και τους πιο βαρετούς διαλόγους. Να θυμάστε απλά, ότι δεν πρόκειται για αγένεια ή απόρριψη, αλλά για σεβασμό στη διαχείριση του χρόνου και της ενέργειάς σας. Έτσι, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε κολλημένοι σε μια συζήτηση που προκαλεί περισσότερο χασμουρητό παρά ενδιαφέρον, μην πανικοβάλλεστε. Απλά πάρτε μια βαθιά ανάσα, επιλέξτε τη στρατηγική εξόδου και «δραπετεύστε» από αυτή με αυτοπεποίθηση.