Πάτρα: Υπόμνημα της Ένωσης Σωματείων Πετοσφαίρισης Πελοποννήσου στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο

στο τραπέζι για τον Τουρισμό, Πολιτισμό και Αθλητισμό

Χωρίς να παραγνωρίζουμε την σημασία για την Ανάπτυξη και Προβολή της Περιφερείας Δυτικής Ελλάδος, που προάγεται και από τον Αθλητικό Τουρισμό, άλλωστε είναι γνωστά σ’ όλους η οικονομική τόνωση στις τοπικές κοινωνίες με διοργανώσεις που πραγματοποιούνται από το άθλημα που εκπροσωπούμε, δηλ. το Βόλεϊ.

 Διοργανώσεις τόσο στη Σάλα, όσο και στην Άμμο (Beach-volley) ή πρόσφατα και στο Χιόνι (snow-volley) που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στα Καλάβρυτα στις 24 & 25 Φεβρουαρίου, συμβάλουν στην Ανάπτυξη των αντίστοιχων περιοχών.

 Για να υπάρξει μέλλον στον Αθλητικό Τουρισμό θα πρέπει να υπάρχουν σωματεία και άνθρωποι που θα συνεχίσουν να ασχολούνται με τον αθλητισμό, αυτή την δύσκολη χρονική συγκυρία. Διότι με τα γνωστά οικονομικά προβλήματα που βιώνει η χώρα και οι πολίτες της, χωρίς την ουσιαστική στήριξη της πολιτείας (Κεντρικής και Τοπικής), τα προβλήματα θα διευρύνονται και τα σωματεία θα συρρικνώνονται.           

Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες της ΕΣΠΕΠ, τόσο στην περιοχή της Πάτρας όσο και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετοί κλειστοί αθλητικοί χώροι, εκεί δε που υπάρχουν δεν γίνεται σωστοί διαχείριση και κατανομή των ωρών ανά άθλημα.

Δυστυχώς η κατανομή των ωρών πολλές φορές είναι στην διακριτική ευχέρεια  του υπεύθυνου του αθλητικού οργανισμού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα σωματεία που καλλιεργούν το άθλημα του βόλεϊ να μην έχουν ώρες για τα αγωνιστικά τμήματα τους. Δεν γίνεται βέβαια λόγος για ώρες για τα αναπτυξιακά τμήματα τους.

 Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην έρχονται νέα παιδιά στο βόλεϊ να συρρικνώνονται τα αναπτυξιακά τμήματα βόλεϊ με όλες τις συνέπειες αθλητικές – οικονομικές – κοινωνικές κ.α. ), δηλαδή στην αδυναμία να αθλούνται καθημερινά τα νέα παιδιά, με σοβαρές επιπτώσεις να εγκαταλείπουν τον αθλητισμό μετά την εφηβεία και  προβλήματα Παχυσαρκίας που εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό στα Ελληνόπουλα.

 Παράλληλα πολλές ομάδες, λόγο τις έλλειψης αθλητικών εγκαταστάσεων, αποσύρουν αναπτυξιακά τμήματα από τα αντίστοιχα πρωταθλήματα, απογοητεύοντας τη νεολαία και οδηγώντας της στην μοναξιά του Διαδικτύου.

Σαν Ε.Σ.ΠΕ.Π., προτείνουμε στο πλαίσιο του Στρατηγικού Προγραμματισμού Ανάπτυξης για την περιοχή και όχι μόνο τα παρακάτω:

Την ένταξη και των αθλητικών σωματείων στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ, για τη δημιουργία Προπονητηρίων τους, είτε σε ιδιόκτητα οικόπεδα, είτε μέσω προγραμματικής Σύμβασης με τις σχολικές επιτροπές, Ελαφριά κατασκευή Προπονητηρίων, στα προαύλια Σχολικών Συγκροτημάτων. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα, με μικρό  κόστος, σε διπλό όφελος. Να αποκτήσουν τα σχολικά συγκροτήματα κλειστά Γυμναστήρια τα πρωινά και χώρους προπονήσεων τα σωματεία το απόγευμα, επιμερίζοντας παράλληλα το λειτουργικό κόστος και τη συντήρηση. ( Συνημμένα καταθέτουμε Οικονομοτεχνική μελέτη και τοπογραφικό σχέδιο Προπονητηρίου).    
Την αξιοποίηση των Φοιτητικών εστιών (ΑΕΙ & ΑΤΕΙ) κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, για τη διαμονή αποστολών σε φιλοξενία αθλητικών διοργανώσεων ή τη προετοιμασία Εθνικών Ομάδων, ελαχιστοποιώντας έτσι τις οικονομικές δαπάνες των Ομοσπονδιών, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σ’ αυτές τους τις υποχρεώσεις.
Την Προγραμματική Σύμβαση και  παραχώρηση λειτουργίας στο Π.Ε.Α.Κ. Πάτρας, τους Ξενώνες του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών που βρίσκονται στα Μποζαϊτικα, για τη φιλοξενία αθλητικών αποστολών, σε μελλοντικές διοργανώσεις που θα πραγματοποιούνται στην Πάτρα. Ο παραπάνω Ξενώνας στο τριώροφο ακίνητο, παραμένει χρόνια κλειστός και χωρίς τη  παραμικρή λειτουργία, στη φθορά του Χρόνου.  Απαιτείται η άμεση συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

Ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα αθλητικά σωματεία σήμερα είναι η χρηματοδότηση και η ανεύρεση χρηματικών πόρων. Καλούνται να πληρώνουν τα πάντα, με την Πολιτεία να έχει διακόψει από χρόνια, την οποιαδήποτε Οικονομική ενίσχυση, χωρίς παράλληλα το υπάρχον Θεσμικό Οικονομικό πλαίσιο να δίνει, κίνητρα τόσο σε ιδιώτες και Επιχειρήσεις να συμβάλουν οικονομικά στα σωματεία, όσο και στα ίδια που είναι υποχρεωμένα να καταβάλουν τον εισπραχθέντα ΦΠΑ, από τιμολόγια που εκδίδουν.

 Σαν Ε.Σ.ΠΕ.Π.  θα θέλαμε να προτείνουμε:

Την αλλαγή του Θεσμικού πλαισίου στις επιχορηγήσεις εταιρειών για διαφημιστική προβολή στα ερασιτεχνικά σωματεία, με την επιστροφή του καταβαλλόμενου ΦΠΑ ή μέρος αυτού που καταβλήθηκε από το σωματείο, για το τιμολόγιο που εξέδωσε.
Τη Νομοθέτηση κινήτρων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες με φοροαπαλλαγές, για την οικονομική ενίσχυση ερασιτεχνικών σωματείων.
Την ‘Έκπτωση των διοδίων στους Αυτοκινητόδρομους (Ολύμπια οδός και Μορέας), καθώς  και στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, στα λεωφορεία που μεταφέρουν αθλητικές ομάδες για τη συμμετοχή τους σε Πρωταθλήματα της Ένωσης.
 Ειδική μειωμένη τιμολόγηση στην Ηλεκτρική Ενέργεια, στις ιδιόκτητες αθλητικές εγκαταστάσεις Σωματείων και παράλληλα την ένταξή τους, σε πρόγραμμα Εξοικονομώ για τις αθλητικές Εγκαταστάσεις, με αλλαγή των φωτιστικών σωμάτων, την εγκατάσταση Ηλιακών & Φωτοβολταϊκών συστημάτων για θέρμανση νερού και μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (net metering).     

    Ελπίζουμε  στην υλοποίηση των παραπάνω προτάσεων μας, προς όφελος της Νεολαίας και της περιοχής.   

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ