Ο Ανδρέας Γκουρνέλος υποψήφιος για την αντιπροσωπεία του ΤΕΕ τμήμα Δυτικής Ελλάδας της ΑΡιστερής ΑΓωνιστικής Ενωτικής Συσπείρωσης (ΑΡΑΓέΣ) Δυτικής Ελλάδας απαντά στις ερωτήσεις του tempo24.gr, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές στο ΤΕΕ, στις 20 Νοεμβρίου.
Πόσο δύσκολο είναι σε αυτή την χρονική συγκυρία το ΤΕΕ να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του τεχνικού κόσμου;
Φαντάζει σχεδόν αδύνατον με βάση τις πολιτικές που εκφράζει το ΤΕΕ σήμερα αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν. Ουσιαστικά το ΤΕΕ, αν δεν συνέπραξε, σίγουρα δεν εναντιώθηκε σθεναρά στα τελευταία 6 χρόνια ψήφισης κι εφαρμογής των μνημονίων και του ουσιαστικού «σαρώματος» των επαγγελματικών/εργασιακών δικαιωμάτων της πλειοψηφίας των μηχανικών και του τεχνικού κλάδου με αποτέλεσμα την πλήρη απαξίωση του επαγγέλματος που εχει μετατραπεί από επιστήμη σε «τεχνοκρατική γραφειοκρατία» και αποτελεί την βασική αιτία φυγής νέων -και όχι μόνο- μηχανικών στο εξωτερικό και τη μαζική απογοήτευση στα όρια της κατάθλιψης των εναπομεινάντων στη χώρα. Σ’ αυτές τις πολιτικές οφείλουμε να αντιταχθούμε και να αντισταθούμε όπως εκαναν όλες οι παρατάξεις που συγκροτούν το μετωπικό σχήμα ΑΡΑΓέΣ καθώς και πολλοί ανένταχτοι μηχανικοί που συντάσσονται μαζί μας. Η αριστερή αλλαγή στις κατευθυντήριες νεοφιλελεύθερες πολιτικές του ΤΕΕ της πλήρους ανταγωνιστικότητας, χωρίς αρχές και χωρίς τέλος, της εξάλειψης και των τελευταιων κοινωνικών και επαγγελματικών κατακτήσεων είναι ικανή συνθήκη βελτίωσης της θέσης των μηχανικών αλλά είναι αναγκαία η συμμετοχή των μηχανικών κάθε μέρα σε αγώνες και διεκδικήσεις -και όχι η «απ’ ευθείας ανάθεση σε σωτήρες» - και βέβαια με την ψήφο μας την 20ή Νοεμβρίου. Εν ολίγοις η μάχη είναι πολύ δύσκολη αλλά η μόνη μάχη που χάθηκε είναι αυτή που δεν δόθηκε.
Ποιές παρεμβάσεις κατα την γνώμη σας πρέπει να γίνουν για την αναβάθμιση του ΤΕΕ;
Το ΤΕΕ αποτέλεσε ένα ακόμη πεδίο για την εφαρμογή πολύ επιθετικών πολιτικών ειδικά τα μνημονιακά χρόνια ώστε να καταστεί το επάγγελμά μας (ποιο σωστά ιδιότητα!!!) σχεδόν αναξιοπρεπές. Η αναβάθμιση του ρόλου του τεχνικού κόσμου στη σύγχρονη εποχή είναι απόλυτα και ευθέως συνδεδεμένη με την ανατροπή των πολιτικών που συναποφασίζουν πιστωτές και μνημονιακές κυβερνήσεις και εφαρμόζει η διοίκηση του ΤΕΕ .Να θυμίσουμε πως ο τέως πρόεδρος ΤΕΕ κ. Σπίρτζης είναι υπουργός της σημερινής κυβέρνησης και ο νυν πρόεδρος ΤΕΕ συντάχθηκε στο δημοψήφισμα με το ΝΑΙ. Οπότε η κατάργηση/ανατροπή των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων η διαγραφή μέρους ή όλου του χρέους και η επιστροφή των των κουρεμένων λόγω PSI αποθεματικών στο ασφαλιστικό μας ταμείο το ΤΣΜΕΔΕ, καθώς και απεμπλοκή το ΤΕΕ από την ATTICA BANK της οποίας είναι βασικός μέτοχος, είναι βασικές προϋποθέσεις της μη περαιτέρω υποβάθμισης του ΤΕΕ. Για την αναβάθμιση του ΤΕΕ (σταχυολογώντας -ενδεικτικά- κάποιες απαραίτητες παρεμβάσεις) θεωρούμε : · την ένταξη στον ΟΑΕΔ των άνεργων αυτοαπασχολούμενων, μισθωτών, ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών (ελάχιστοι μέχρι σήμερα), · την ενδυνάμωση του ρόλου των τεχνικών υπηρεσιών που σήμερα είναι υποστελεχωμένες και των δημοσίων εργων αντί των ΣΔΙΤ και των χαριστικών συμβάσεων σε μεγαλοεργολάβους · την επαναφορά των ελάχιστων αμοιβών · την ενεργοποίηση του ΤΕΕ στην προστασία του περιβάλλοντος. Το χρέος του ΤΕΕ στις ερχόμενες γενιές και στην κοινωνία είναι μεγάλο.
Η κρίση έχει πλήξει σε δραματικό βαθμό τον τεχνικό κλάδο. Υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης και αν ναι κάτω από ποιές προύποθέσεις μπορει να επιτευχθεί;
Οι μηχανικοί μεταναστεύουν σε 75 χώρες κατά χιλιάδες την τελευταία 10ετία. Η κρίση στο χώρο μας εκδηλώθηκε πριν την λεγόμενη οικονομική κρίση του 2009 και στα χρόνια των μνημονίων απογειώθηκε, είναι πιθανότατα ο πιο πληγμένος επιστημονικός χώρος. Όμως πράγματι υπάρχουν δυνατότητες ανάκαμψης καθώς οι μηχανικοί είναι πολύ καλά καταρτισμένοι σε διεθνές επίπεδο (το διαπίστωσα προσωπικά τα δύο χρόνια που εργάστηκα στο εξωτερικό) αλλά αυτή η ανάκαμψη χρειάζεται κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις: · μείωση των απαράδεκτα ακριβών ασφαλιστικών εισφορών σε ένα ταμείο που με τα σημερινά δεδομένα δε θα δώσει ούτε καν στοιχειώδη σύνταξη σε σχέση με τις εισφορές και σύνδεσή τους με την εισφοροδοτική ικανότητα του κάθε μηχανικού · κατάργηση της πρακτικής των μελετοκατασκευών · μείωση των φόρων και παρακρατήσεων στις αμοιβές μελέτης-επίβλεψης · κατάργηση του ρόλου του ΙΕΚΕΜ-ΤΕΕ ως φορέα επανακατάρτισης-πιστοποίησης με πανάκριβα σεμινάρια.