Βουλή: Ξανά εκπρόσωπος των ανεξάρτητων βουλευτών στη Διάσκεψη των Προέδρων ο Μιχάλης Χουρδάκης

Η πλειοψηφία των ανεξάρτητων αποφάσισε και έτσι απέκτησαν και πάλι εκπρόσωπο στη Διάσκεψη των Προέδρων. Και πάλι εκπρόσωπος θα είναι ο βουλευτής Μιχάλης Χουρδάκης.

Μετά από το μπαράζ επιστολών που απέστειλε ο πρόεδρος του Σώματος Κώστας Τασούλας στους «14», καλώντας τους να προτείνουν ποιον επιθυμούν να τους εκπροσωπεί, ο προερχόμενος από την Πλεύση Ελευθερίας βουλευτής επελέγη από 7 τους ανεξάρτητους βουλευτές.

Βουλή: Ποιοι υποστήριξαν τον Χουρδάκη

Πρόκειται για τον ίδιο, τη μητέρα του Αρετή Παπαϊωάννου, τον προερχόμενο από τη ΝΔ Μάριο Σαλμά, καθώς και τους πρώην Σπαρτιάτες, Κωνσταντίνο Φλώρο, Γιάννη Δημητροκάλλη, Γιώργο Μανούσο και Διονύση Βαλτογιάννη. Αναπληρωτής εκπρόσωπος (με τη σύμφωνη γνώμη πέντε βουλευτών) αναλαμβάνει ο Γιάννης Δημητροκάλλης.

Η διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη ανάδειξη Χουρδάκη, ως εκπροσώπου, είναι ότι αυτή τη φορά υπήρχε και άλλος υποψήφιος. Ο προερχόμενος από την Ελληνική Λύση, Παύλος Σαράκης, προτάθηκε από τον εαυτό του και τρεις πρώην Σπαρτιάτες που όμως μειοψήφισαν. Πρόκειται για τους Μιχάηλ Γαυγιωτάκη, Χαράλαμπο Κατσιβαρδά και Γιώργο Ασπιώτη. Αυτή τη φορά από τη διαδικασία απείχε η προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Αθήνα Λινού, όπως και οι Λευτέρης Αυγενάκης και Μπαράν Μπουρχάν, προερχόμενοι από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα.

Η προηγούμενη επιλογή του Μιχάλη Χουρδάκη

Θυμίζουμε ότι ο Μιχάλης Χουρδάκης είχε παραστεί μόλις σε μία συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων πριν αμφισβητηθεί από την Αθηνά Λινού και ακολουθήσουν και οι ενστάσεις τριών ακόμα βουλευτών (Σαράκη, Κατσιβαρδά, Γαυγιωτάκη) για τη διαδικασία που είχε ακολουθηθεί.

Αντιδράσεις από την Ζωή Κωνσταντοπούλου

Ωστόσο στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων το παρών έδωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, Ιωάννης Δημητροκάλλης. Σύμφωνα με πληροφορίες έντονη ήταν η αντίδραση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που κατήγγειλε τη διαδικασία στο σύνολο της ως παράνομη, μιλώντας για ξεκάθαρη προσπάθεια οι Σπαρτιάτες να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη «από το παράθυρο».

Στη Διάσκεψη ο διορισμός του νέου Συνηγόρου του Πολίτη

Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην επόμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης που, όπως προανήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός, θα εξετάσει την υποψηφιότητα του Δημήτρη Σωτηρόπουλου για τον διορισμό του στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, παρόλο που η υποψηφιότητά του συζητείται καιρό, θα είναι η πρώτη φορά που θα τεθεί σε ψηφοφορία. Μένει να φανεί αν θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 3/5 που απαιτείται για τον διορισμό του σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής. Το δεδομένο πάντως είναι ότι μετά και την προσθήκη Χουρδάκη, οι συνολικά 30 ψήφοι στη Διάσκεψη μοιράζονται σε 15 της πλειοψηφίας και 15 της αντιπολίτευσης, οπότε ζητείται συναίνεση.

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ