Ισραηλινό σφυροκόπημα σε Γάζα και Λίβανο – Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ σε στρατιωτική βάση των IDF

Στις 19:30 το απόγευμα

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Μέση Ανατολή, καθώς ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου συγκαλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας στις 19:30 το απόγευμα, σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα Times of Israel, που επικαλείται το γραφείο ενός υπουργού.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει στο στρατιωτικό κέντρο Kirya στο Τελ Αβίβ, όπου βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες βάσεις των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF).

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να προετοιμάζεται για να πλήξει το Ιράν ως απάντηση στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που εξαπέλυσε την 1η Οκτωβρίου η Τεχεράνη.

Επιπλέον η συνεδρίαση έρχεται μία μέρα μετά την επίθεση με drone-καμικάζι της Χεζμπολάχ στο σπίτι του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Καισάρεια. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός το χαρακτήρισε «θανάσιμο λάθος» και δήλωσε ότι το Ιράν και οι πληρεξούσιοι του θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. Το Ιράν δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ ήταν πίσω από το χτύπημα του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Ταυτόχρονα ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έγινε σήμερα γνωστό από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

 «Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου επανέλαβε όσα είπε δημοσίως: Το Ισραήλ λαμβάνει υπόψη του τα θέματα που εγείρει η αμερικανική διοίκηση, όμως, εντέλει, θα λάβει τις αποφάσεις του με βάση τα εθνικά του συμφέροντα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Σφυροκόπημα του Ισραήλ σε Γάζα και Βηρυτό με τουλάχιστον 87 νεκρούς

Με νέες ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Γάζα και Βηρυτό απαντούν οι ισραηλινές δυνάμεις στην χθεσινή επίθεση της Χεζμπολάχ σε κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Καισάρεια.
Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις χτύπησαν την βόρεια Γάζα και σκοτώθηκαν τουλάχιστον 87 άτομα στην Μπέιτ Λάχια, στη βόρεια Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν, προστίθεται στην ανακοίνωση. Ο ισραηλινός στρατός λέει πως ελέγχει τις πληροφορίες. Από την 7η Οκτωβρίου του 2023, οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 42.603 Παλαιστινίους και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό 99.795, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Το Ισραήλ δήλωσε χθες το βράδυ ότι ελέγχει τις αναφορές για τις αιτίες θανάτου αμάχων και κατηγόρησε τις αρχές της Χαμάς ότι δημοσιεύουν «υπερβολικά» στοιχεία.

«Βροχή» οι ρουκέτες από την Χεζμπολάχ

Παράλληλα ο στρατός του Ισραήλ λέει ότι έπληξε ένα αρχηγείο των μυστικών υπηρεσιών της Χεζμπολάχ στην Βηρυτό. Η Χεζμπολάχ δεν έχει σχολιάσει το χτύπημα αλλά απάντησε με ομοβροντία ρουκετών. Η λιβανική ισλαμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε πως εκτόξευσε σήμερα μια «σημαντική ομοβροντία ρουκετών» εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης κοντά στην πόλη Σαφέντ, στο βόρειο Ισραήλ.

Οι μαχητές της Χεζμπολάχ προχώρησαν στη ρίψη μιας «σημαντικής ομοβροντίας ρουκετών» εναντίον αυτής της βάσης ανατολικά της Σαφέντ, «ως απάντηση στις επιθέσεις του ισραηλινού εχθρού εναντίον χωριών και κατοικιών» στον Λίβανο, είπε η φιλοΐρανική οργάνωση. Είναι η έβδομη φορά που η Χεζμπολάχ επιβεβαιώνει ότι στοχοθέτησε τη Σαφέντ και τα περίχωρά της σε διάστημα 2 ημερών. Το Ισραήλ ανέφερε ότι περίπου160 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί στο βόρειο τμήμα της χώρας από τον Λίβανο, με κάποιες από αυτές να αναχαιτίζονται από την αεράμυνα της χώρας.

 

ΠΗΓΗ