Γερμανία: Οι αρχές απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση στην ισραηλινή πρεσβεία

Συνελήφθη ύποπτος που συνδέεται με την ISIS

Οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν ένα σχέδιο επίθεσης εναντίον της ισραηλινής πρεσβείας στο Βερολίνο. Ο ύποπτος για την ενορχήστρωση της επίθεσης, ένας Λίβυος που φέρεται ότι έχει διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, παρουσιάστηκε σήμερα, Κυριακή 20 Οκτωβρίου, ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο ύποπτος, που έχει κατονομαστεί ως Ομάρ Α., κατηγορείται ότι σχεδίασε μία «επίθεση με ισχυρό μιντιακό αντίκτυπο χρησιμοποιώντας πυροβόλα όπλα» εναντίον της ισραηλινής αντιπροσωπείας στη γερμανική πρωτεύουσα, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία, 24 ώρες μετά τη σύλληψη του νεαρού άνδρα.

Ο 28χρονος Λίβυος φέρεται να συνελήφθη στην οικία του στο Μπερνάου, μια κοινότητα του Βερολίνου, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης με τη συνδρομή επίλεκτων δυνάμεων. Στην οικία του βρέθηκαν αρκετά όπλα.

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας μας ενήργησαν εγκαίρως για να αποτρέψουν πιθανά σχέδια επίθεσης εναντίον της πρεσβείας του Ισραήλ στο Βερολίνο», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φάιζερ, σε δελτίο Τύπου.

Ο Ομάρ Α. κατηγορείται για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και είχε επαφές με μέλος του ISIS μέσω υπηρεσίας ανταλλαγής μηνυμάτων, προκειμένου να σχεδιάσει την επίθεσή του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, οι γερμανικές αρχές κινητοποιήθηκαν αφότου έλαβαν πληροφορίες από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης του Ισραήλ στο Βερολίνο, Ρον Πρόσορ, ευχαρίστησε τις γερμανικές αρχές «που εγγυήθηκαν την ασφάλεια της πρεσβείας μας» σε ένα μήνυμα που ανήρτησε χθες το βράδυ στην πλατφόρμα Χ.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι αρχές διεξήγαγαν έρευνες σε ένα δεύτερο διαμέρισμα χθες, Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στο κρατίδιο Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του Τύπου, πρόκειται για την οικία ενός θείου του υπόπτου, στην οποία φέρεται να ήθελε να κρυφτεί μετά την επίθεση, προτού εγκαταλείψει τη γερμανική επικράτεια.

Ο ύποπτος παρουσιάζεται σήμερα ενώπιον ενός δικαστή στην Καρλσρούη. Όπως γράφει η Bild, ο Λίβυος έφτασε στη Γερμανία τον Νοέμβριο του 2022 και κατέθεσε αίτημα ασύλου, το οποίο απορρίφθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2023.

 

ΠΗΓΗ