Εκδήλωση στη Στέγη Γραμμάτων: Μνήμες κατοχής-Αφηγήσεις ζωής και λογοτεχνικές μαρτυρίες

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 19.30 στο πλαίσιο της έκθεσης που φιλοξενείται στην Στέγη Γραμμάτων με θέμα  “Βιογραφίες μεταξύ Κατοχής και Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα. Μια φοιτητική έκθεση”.  

Την έκθεση δημιούργησαν φοιτήτριες και φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, υπό την επίβλεψη της επιστημονικής υπεύθυνης του προγράμματος, Αλεξάνδρας Πατρικίου, Επίκουρης Καθηγήτριας στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του εταίρου του προγράμματος, Centropa (Αμβούργο, Γερμανία).

ΜΝΗΜΕΣ ΚΑΤΟΧΗΣ

ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ (1940-1944)

ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, 19.30 μ.μ.

Κορίνθου 241, 262 21 Πάτρα

ΟΜΙΛΗΤΕΣ : 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ, Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης, Παν/μιο Πατρών

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Παν/μιο Πατρών

Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ένα μεγάλο μέρος της Δημόσιας Ιστορίας καθώς και των Σπουδών Μνήμης επικεντρώνεται στη δεκαετία του 1940, με έμφαση στις οριακές εμπειρίες του πολέμου και της κατοχής, στην αγωνιστική δράση της Αντίστασης, στο ακραίο συμβάν του Ολοκαυτώματος. Τις τελευταίες δεκαετίες, μάλιστα, στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες σημειώνεται μια συστηματική στροφή στη μελέτη των προφορικών αφηγήσεων, των αρχειακών τεκμηρίων και των μαρτυριών γύρω από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε συνάρτηση με τη διαμόρφωση του μεταπολεμικού και σύγχρονου κόσμου. Με αφορμή τα ογδόντα χρόνια από την απελευθέρωση, η εκδήλωση εστιάζει στην «κουλτούρα της μνήμης» στην Ελλάδα, με ενδεικτικά παραδείγματα από συγχρονικές καταγραφές της περιόδου 1940-1944, από μεταγενέστερες προφορικές «αφηγήσεις ζωής», καθώς και από τις νέες αρχειακές διαθεσιμότητες. Η συζήτηση εγκαινιάζει μια σειρά προγραμματισμένων εκδηλώσεων με αφιερώματα γύρω από τις μνήμες και τις λογοτεχνικές μαρτυρίες εκείνης της περιόδου.