Αρακλειώτικα γλυκά τυροπιτάκια

Παραλλαγές στο ίδιο θέμα, με κεντρικούς πρωταγωνιστές το φύλλο και το φρέσκο τυρί, υπάρχουν σε όλες τις Κυκλάδες. Τούτη εδώ είναι μία από τις πιο λιτές εκδοχές, τόσο από άποψη γέμισης, όσο και τεχνικής.

1 ώρα προετοιμασία
3' τηγάνισμα
Σύνολο: 1 ώρα και 3'

Υλικά

Τεμάχια: 40

 1 κιλό νωπή μυζήθρα
 500 γρ. ζάχαρη
 1 κουτ. σούπας κρυσταλλάκια μαστίχας, καλά κοπανισμένα στο γουδί (ή χτυπημένα στον πολυκόφτη) μαζί με ελάχιστη από τη ζάχαρη
 1 δόση από τη ζύμη για τα ξεροτή’ανα
 αρκετό ελαιόλαδο, για το τηγάνισμα

Διαδικασία

Για τα αρακλειώτικα γλυκά τυροπιτάκια, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μεγάλο μπολ το τυρί, τη ζάχαρη και τη μαστίχα, πιέζοντας παράλληλα τη μυζήθρα για να σπάσει και να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά, σχηματίζοντας ένα κρεμώδες μείγμα.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6-7 ίσα κομμάτια και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το καθένα σε λεπτό φύλλο πάχους 2-3 χιλιοστών. Με στρογγυλό κουπάτ ή με ένα ποτήρι κόβουμε δισκάκια διαμέτρου 10 εκ. (περίπου όσο ένα πιατάκι του καφέ).

Βάζουμε στο κέντρο κάθε δίσκου 1 κουτ. σούπας γέμιση και τον διπλώνουμε για να σκεπάσει τη γέμιση. Βρέχουμε ελαφρώς τις άκρες και τις πιέζουμε για να κολλήσουν, φτιάχνοντας ένα μισοφέγγαρο.
Βάζουμε να ζεσταθεί άφθονο ελαιόλαδο σε μια βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει.
Τηγανίζουμε τα πιτάκια σε δόσεις για περίπου 2-3 λεπτά, τουμπάροντάς τα μέσα στο λάδι μερικές φορές, μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
Τα στραγγίζουμε καλά σε χαρτί κουζίνας προτού σερβίρουμε.

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΟΣ