«ΝΟΠ δεκαετία 90, τα καλυτερά μας χρόνια»: Ένα βιβλίο - Μια ιστορία του Τάσσου Σταθόπουλου

Μια ομάδα που ξεκίνησε την πολυσήμαντη δραστηριότητά της το 1929 και μεγαλούργησε το 1934

Μια πολύχρονη ιστορία που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει τα όρια του θρύλου, κατέγραψε με πολύ αγάπη και μεράκι που τον διακρίνει ο καλός συνάδελφος ρέκτης των αθλητικών και όχι μόνον πραγμάτων της Πάτρας, Τάσσος Σταθόπουλος, ανατέμνοντας μια πορεία 90 χρόνων του ναυταθλητισμού με πρωταγωνιστή το Ναυτικό Όμιλο Πατρών.

Μια ομάδα που ξεκίνησε την πολυσήμαντη δραστηριότητά της το 1929 και μεγαλούργησε το 1934 με την κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδος στο πόλο.

Ο ΝΟΠ όμως αντίθετα με ό,τι συνέβη με άλλα σωματεία, είχε δύναμη και στήριξη από συμπολίτες ένθερμους φιλάθλους και άντεξε. Κατόρθωσε μετά από μια περίοδο στασιμότητας να ορθοποδήσει, να καταξιωθεί στο χώρο και να μεγαλουργήσει και πάλι. Όλα άρχισαν όπως επισημαίνει ένας κορυφαίος αθλητικός συντάκτης, μέντορας του Τάσσου, ο επί σειράν ετών διευθυντής του αθλητικού τμήματος της «Πελοποννήσου» ο Κων. Θεοδωρόπουλος, το 1992 με το σερί 13ετούς πρωτοκαθεδρίας του ΝΟΠ στον υγρό στίβο. Δηλαδή μέχρι το 2005, επί προεδρίας του γνωστού δραστήριου συμπολίτη ναυτικού πράκτορα Γ. Τελώνη και με προπονητή έναν εξαιρετικό αθλητή και μετέπειτα προπονητή, ιδιαίτερα αγαπητό στην πατραϊκή κοινωνία το Γιώργο (Λώλο) Κακουλίδη.

 Τι έκανε στα 13 αυτά χρόνια ο ΝΟΠ; Κυπελλούχος Ελλάδος το 1995. Φιναλίστ το 1992, το 1996, το 1997, το 1998 και το 2005. Στις πρώτες θέσεις στο πρωτάθλημα 1995-96 (3ος ) και 3ος επίσης στις περιόδους 1996-1997, 1997-1998. Επίσης το σπουδαίο ναυταθλητικό μας σωματείο συμμετείχε στα ευρωπαϊκά κύπελλα ως φιναλίστ το 1999 στο κύπελλο συνομοσπονδίας με διπλό τελικό και αντίπαλο την πανίσχυρη ομάδα της ΟΥΙΠΕΣΤ Ουγγαρίας, (ήττα στη Βουδαπέστη 12-7) νίκη στην Πάτρα 10-9. Ακόμα ο ΝΟΠ κατέκτησε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα νέων το 1989 και το 1990.

Είναι γεγονός ότι η Πάτρα έζησε στιγμές ανεπανάληπτου αθλητικού μεγαλείου εκείνη τη χρυσή πραγματικά περίοδο, όπου ξεσήκωσε κυριολεκτικά τους φιλάθλους και οδήγησε πολλά μικρά παιδιά στο κολυμβητήριο της Αγυιάς τότε. (Ναι το σημερινό αχούρι, δυστυχώς).

image_3.png

Οι παλαιότεροι ασφαλώς θα θυμούνται τον αγώνα ορόσημο με 5.000 Πατρινούς φιλάθλους στην Αθήνα, στον τελικό του κυπέλλου με τη Βουλιαγμένη το 1995, όπου ο ΝΟΠ κατάκτησε το τρόπαιο, νικώντας 13 -12.

Ο Τάσσος Σταθόπουλος, δεν ξέχασε όμως και τους πρωτεργάτες. Εκείνους που θεμελίωσαν τον Όμιλο με τις τεράστιες διαχρονικά διακρίσεις. Τους αείμνηστους Επαμεινώνδα Πετραλιά, Βασίλειο Μαραγκόπουλο, Σοφοκλή Κόλλα και το δημοσιογράφο Χρήστο Σβολόπουλο.

Στη νεώτερη εποχή, υπήρξε και μία κυρία που αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο από τη ζωή της στα διοικητικά του ΝΟΠ με απόλυτη επιτυχία όπως η κ. Μαργαρίτα Μπιτσάκου.

Στο εξαιρετικό βιβλίο γίνεται επίσης αναφορά στη σχέση του Μίκη Θεοδωράκη με το ΝΟΠ, ο οποίος μάλιστα υπήρξε κολυμβητής του Ομίλου.

Ασφαλώς στο διάβα του ΝΟΠ υπήρξαν προσωπικότητες που λάμπρυναν το ναυταθλητισμό, όπως ο κορυφαίος αθλητής και μετέπειτα εμβληματικός παράγων Ανδρέας Γεωργιάδης και σημαντικοί κολυμβητές μεταξύ των οποίων ο αείμνηστος Νίκος Ζαχαρόπουλος πρωταθλητής Ελλάδος στα 200 μέτρα πρόσθιο. Ένας αθλητής που έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ρώμης.

image_2.png

Επίσης οι αδελφοί Θεοδωρακόπουλοι  ο Γιώργος και ο Τάκης, οι αδελφοί Καμπισόπουλοι ο Κώστας και ο Γιάννης ο Θόδωρος Μπλούδρος, ο Δημ. Μπιτσάκος, οι αδελφοί Καθρέπτα, οι Γιάννης και Νίκος Μάζης, Μαλεβίτης, οι αδελφοί Κρίκη, Α. Φραγκισκάτος, Βουρνάς, Ν. Καλογερόπουλος, Γ. Σαραντόπουλος κ.α. Όλοι με μεγάλες επιτυχίες στην ομάδα πόλο. Στυλοβάτης ο επί σειράν ετών έφορος Βασίλης Ζησιμάτος.

Θερμά συγχαρητήρια στον Τάσσο Σταθόπουλο και καλοτάξιδο το νέο του 8ο κατά σειρά βιβλίο.

Και επίσης φίλε Τάσσο στην Πάτρα υπήρξε και άλλο ιστορικό ναυταθλητικό σωματείο ο «Αχιλλέας» στην άλλοτε μικρή προβλήτα της οδού Νόρμαν στον Άγιο Διονύσιο. Καλό θα είναι όπως μάλιστα επεσήμανε στην παρουσίαση του βιβλίου σου ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας, που βοήθησε για τη δημιουργία του σύγχρονου κολυμβητηρίου του ΝΟΠ στην Ακτή Δυμαίων, να γράψεις και για την διαδρομή του ιστορικού πράγματι και αυτού σωματείου της Πάτρας.    

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΑΜΠΑΝΕΒΑΣ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΕΑΣ – ΕΣΗΕΠΗΝ