Σύλλογος ΦΛΟΓΑ: Μαζί, χτίζουμε Γέφυρες Ζωής (ΦΩΤΟ)

Συγκινητική εκδήλωση στο Κολλέγιο Αθηνών

Με λογότυπο μια εμπνευσμένη ζωγραφιά που έφτιαξε η Μαρία 13 χρονών, που φιλοξενείται στους ξενώνες του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», με δύο καρδιές που τις συνδέει ο ίδιος κτύπος, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Κολλέγιο Αθηνών μια βαθιά συγκινητική εκδήλωση.

Η ΦΛΟΓΑ, το Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών ΚΕΔΜΟΠ – «ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ» του Πανεπιστημίου Πατρών και το CHOOSE LIFE υπηρετούν τις ίδιες αξίες και βρέθηκαν εθελοντές στον ίδιο δρόμο. Ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσίασαν τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους σε μια εκδήλωση που θα μείνει αξέχαστη σε όσους την παρακολούθησαν. 

Σε αυτήν την ημέρα - σταθμό, ακούστηκαν διηγήσεις από τους ίδιους τους ανθρώπους που κάποια στιγμή είτε βρέθηκαν στην ανάγκη να αναζητήσουν συμβατό δότη, είτε τους δόθηκε η ευκαιρία να δώσουν μόσχευμα για ένα συνάνθρωπό τους που δεν γνώριζαν. 

Στην εκδήλωση τιμήθηκαν οι δότες μοσχεύματος που μπόρεσαν να είναι παρούσες και παρόντες μαζί μας. Μια συγκλονιστική εμπειρία για τους δότες αλλά και για όλους εμάς που βρεθήκαμε εκεί, όταν τα παιδιά της Φλόγας, οι αληθινοί αγωνιστές της ζωής, μπήκαν τρέχοντας στην αίθουσα και ανέβηκαν στις θέσεις όπου τα περίμεναν όρθιοι και δακρυσμένοι οι δότες. 

2.jpg

Η βραδιά συνεχίστηκε με τη γνωριμία τριών ληπτών με τον δότη τους, επάνω στη σκηνή. 

Η Πασχαλίνα συνάντησε την Ουρανία από τη Νάουσα, η Μελίνα την Εύη από το Ναύπλιο και ο Cagatay από την Τουρκία τον Αλέξανδρο από την Έδεσσα. 

«Περίμενα επτά ολόκληρα χρόνια αυτή τη στιγμή. Κάποια στιγμή έπαψα να ελπίζω, αλλά να που έγινε. Συγκινήθηκα πάρα πολύ… Δεν περιγράφεται αυτό που έζησα» ανέφερε η Ουρανία Καραΐσκου από τη Νάουσα.

«Νιώθω πολύ τυχερή που υπάρχει η κ. Ουρανία. Νοιώθω ότι την ξέρω εδώ και χρόνια, πλέον είναι κομμάτι της ζωής μου» ανέφερε με συγκίνηση η Πασχαλίνα Νικολοπούλου.

Οι λήπτες αυτοί και χιλιάδες άλλοι σε όλο τον κόσμο, ζουν γιατί κάποιοι συνάνθρωποί μας σε ανύποπτο χρόνο-τόπο και χώρα έδωσαν δείγμα μυελού των οστών.

3_2.jpg

Σε όλη την εκδήλωση κυριάρχησε ο βαρυσήμαντος ρόλος του ΚΕΔΜΟΠ του Πανεπιστημίου Πατρών καθώς ήταν το πρώτο Κέντρο Δοτών Μυελού των Οστών που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα. Κι αυτό οφείλεται στον καθηγητή και διευθυντή της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών και της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ Αλέξανδρο Σπυριδωνίδη. Με αυτόν ένωσαν τις δυνάμεις τους η «ΦΛΟΓΑ» με πρόεδρο τη Μαρία Τρυφωνίδη και την πρόεδρο του Φιλανθρωπικού το CHOOSE LIFE Μάρη Ευγενίδου - Λόη και δίνουν καθημερινά μάχη να αυξήσουν τους υποψήφιους εθελοντές δότες διότι έτσι αυξάνονται οι ελπίδες επιβίωσης για τους ασθενείς με λευχαιμία.  

«Ας μην περιμένουμε να κτυπήσει τη δική μας πόρτα η ανάγκη. Δώστε δείγμα, ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί και εσύ να έχεις την ευκαιρία να γευτείς τις χαρές αυτής της προσφοράς». 

Συγκλόνισε με τη βιωματική της κατάθεση η πατρινή λήπτρια μοσχεύματος Χριστίνα Καρακωνσταντή που νόσησε από λευχαιμία σε ηλικία 45 ετών. Κέρδισε τη ζωή της και σήμερα είναι εθελόντρια του ΚΕΔΜΟΠ-«Χάρισε Ζωή» και παλεύει για τις ζωές των άλλων.    

6_1.jpg

«Όταν έγινε η διάγνωση της λευχαιμίας ξεκίνησε ο γνωστός αγώνας ταχύτητας, αγωνίας, πόνου φόβου. Αρχίζει ο δικός σου Γολγοθάς. Τότε είναι που είπα ''Θεέ μου πάρε με στα χέρια σου τώρα''. Νοσοκομείο, γιατροί, καθετήρες, ενέσεις, εξετάσεις, χημειοθεραπείες, ατελείωτες μέρες νοσηλείας. Δεν ρώτησα. Δεν ήθελα να ρωτήσω, φοβόμουν την απάντηση. Το έβλεπα ότι με πήγαινε προς το τέλος. Φαινόταν στα σκυμμένα κεφαλάκια των δικών μου και των φίλων μου. Το έβλεπα στα μάτια των συνασθενών μου. Το έβλεπα στα κεφαλάκια τους που ήταν ίδια με το δικό μου. Όμως δεν γίνεται να μη γνωρίσεις τη λευχαιμία, διότι δεν φεύγει από σένα γρήγορα. Και τις περισσότερες φορές φεύγεις εσύ πρώτος. Η ζωή μου πλέον είχε σύντομη ημερομηνία λήξης. Κλαις κρυφά. Πονάει η ψυχή σου και κυρίως για τα παιδιά σου. Πώς να κλάψεις μπροστά τους; Πώς να τα γονατίσεις; Πώς, τώρα που έχεις γίνει εσύ παιδί και αυτά γονιός σου. Μίλησα με τους γιατρούς μου και μου είπαν η μόνη ίαση μεταμόσχευση μυελού. Φυσικά προχωράς κρατήσου με νύχια και με δόντια στη ζωή για να προλάβεις. Θα αντέξεις; Πέρασαν πέντε μήνες και ο δότης βρέθηκε. Ορίστηκε η μεταμόσχευση Χριστούγεννα του 2009. Τότε ξαναγεννήθηκα. Η στιγμή της λήψης του μοσχεύματος μοναδική. Ήταν σαν να έβαζα τη ζωή μέσα μου σταγόνα – σταγόνα. Δυστυχώς δεν πρόλαβα να γνωρίσω την Αννα από τη Γερμανία που ήταν η δότριά μου. Θα της είμαι αιώνια ευγνώμων».  

4_1_1.jpg

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δικηγόρος Παύλος Μαρινάκης σημείωσε: «Τιμήσαμε όλους τους αληθινούς ήρωες: όσους παλεύουν καθημερινά για την ίδια τους τη ζωή, όσους έχασαν αυτή τη μάχη και τους αφανείς μαχητές, τους εθελοντές δότες μυελού των οστών. Στη συγκινητική εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Φλόγα, το Χάρισε Ζωή και Choose Life, βρέθηκα ανάμεσα σε ανθρώπους που με την ανιδιοτελή προσφορά τους χαρίζουν ζωή. 

Ιδιαίτερη τιμή στην κ. Μαίρη Τρυφωνίδη, την ψυχή της Φλόγας, που με το πάθος και την αφοσίωσή της όλα αυτά τα χρόνια, εμπνέει καθημερινά ανθρώπους να προσφέρουν χαρά και ελπίδα. Ας γίνουμε όλοι μέρος αυτής της αλυσίδας ζωής».

Ο Γιώργος Περρής και ο Στάθης Σούλης ήρθαν στην αποκορύφωση της βραδιάς να ηρεμήσουν τις ψυχές μας για να νιώσουμε τη δύναμη της αγάπης και της συμμετοχής με μια προτροπή.